A Kiskőrösi EGYMI lett az egyik szerencsés nyertese a K&H állatbarát ligetek pályázatának, melynek célja, hogy változatos növényekkel és állatlakhelyekkel növeljék a zöld felületet, támogassák a biodiverzitást a köznevelési intézmények udvarán, valamint formálják a gyermekek környezetvédelmi szemléletét.

-Hirdetés-

A programra pályázat útján jelentkezhettek a magyar általános iskolák, középiskolák és óvodák 2023. november 24. és 2024. január 25. között. Minden nyertes pályázó udvarán 4 fát és 20-24 cserjét ültet el a 10 millió Fa Alapítvány 2024. február és július 15. között. A növényeken kívül 2 madárodút, 1 madáritatót és 1 madáretetőt helyeznek ki az alapítvány szakértői. Emellett edukációs anyagokkal is segítik a pedagógusokat, hogy a biodiverzitást középpontba helyezve még jobban megismerkedhessenek a gyerekek az állatok, növények és emberek együttélésének fontosságával.

A sikeres pályázatnak köszönhetően a növények jótékony hatásai mellett az állatokat is közelebbről megfigyelhetik majd a gyerekek

Az állatokat rovarbarát növényekkel, madárodúkkal, -etetővel, -itatóval és sünlakhellyel csalogatják a ligetbe. Így egy változatos kis zöld oázis jöhet létre az intézmények udvarán, a gyerekek pedig a növények jótékony hatásait mellett az állatokat is közelebbről megfigyelhetik.

A Kiskőrösi EGYMI udvarán ma délelőtt hozták létre a K&H állatbarát ligetet a 10 millió Fa Alapítvány szakértőinek segítségével 

A Kiskőrösi EGYMI udvarán ma délelőtt hozták létre a K&H állatbarát ligetet.
A Készségfejlesztő Iskola tanulói segítették az ültetést: ültetőgödröket ástak, vizet hordtak, majd meglocsolták a növényeket.

A Készségfejlesztő Iskola tanulói segítettek az ültetés során 

Míg az általános iskolások számára egy kincskereső játékkal készültek a szervezők. Az intézmény udvarán elrejtett: odúkat, etetőt, itatót, fűszernövényeket kellett megkeresniük, melyeket aztán közösen ültettek el, illetve helyeztek ki a már meglévő magasabb fákra.

Nemcsak bokrokat és fákat, hanem fűszernövényeket is ültettek

Többek között: eper-, alma-, és körtefa, som, homoktövis, fekete berkenye, menta, rozmaring, borsikafű került az ültetőgödrökbe. Egytől egyig olyan növények, melyek termése ehető.

A pályázat fenntartási ideje: 3 év

„Mint az imént kiderült, 300 pályázat érkezett be, akik közül 30 nyertest választottak ki. Az egyik szerencsés pedig a mi iskolánk lett. Schaffer István főigazgató úr látta meg a felhívást, aki engem bízott meg a pályázat összeállításával és beküldésével, melynek egyik feltétele az volt, hogy rendelkezésünkre álljon egy minimum 100 m2-es szabad terület.  Amikor megtudtuk, hogy nyertünk, fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek is részesei legyenek mindennek, hogy még jobban magukénak érezzék ezt  a kis ligetet. Mivel a Készségfejlesztő Iskola tanulói kert és parkápoló modulon, háztartástan, és udvaros modulon is részt vesznek, ez nagyon jól kapcsolódik hozzá. Illetve a későbbiekben a növények gondozását is el tudják majd látni. Míg a kisebbeknek „kincskereső játékkal” készültünk, melyben örömmel vettek részt. A 10 millió Fa Alapítvány munkatársai voltak segítségünkre a fák, bokrok elültetése során. Terveink között szerepel, hogy alakítunk egy úgynevezett liget őrséget, akiknek az lesz a feladata, hogy vigyázzanak a most elültetett növényekre” – mesélte Sáfárné Csengődi Marianna gyógypedagógus, a pályázat írója, koordinátora.

Természet és növényismeret óráikat is itt tarthatják majd a későbbiekben

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (97 db kép)
MEGOSZTÁS