Biztonságos Izsák!? – Interjú az izsáki rendőrőrs parancsnokával

Újszászi Zoltán, a Kiskőrös Rendőrkapitányság Izsák Rendőrőrs megbízott parancsnoka, 2023 szeptemberétől tölti be ezt a pozíciót. Rendőri pályafutását 1999-ben kezdte Kecskeméten, bűnügyi nyomozóként. Kilenc év után a közlekedésrendészeti szakágra váltott, ahol egészen az izsáki kinevezéséig dolgozott. Forgalomellenőrző Alosztályvezetőként a vármegyei motoros rendőrök vezetőjeként dolgozott, emellett 14 évig aktív motoros rendőrként is szolgált. Orgoványi származása révén helyismerettel rendelkezik, ami nagy segítségére van a jelenlegi beosztásában.

-Hirdetés-

Az interjúnk során Újszászi Zoltán rendőr alezredes betekintést ad a helyi rendőrség mindennapi munkájába és a közösség biztonságának megőrzésére irányuló törekvéseikbe. – Makai Mariann interjúja.

VIRA.HU Makai Mariann: Milyen bűncselekmények jellemzőek leginkább Izsákon?

Újszászi Zoltán: Hál’ Istennek azt mondhatom, hogy bűnügyileg nem vagyunk fertőzöttek. Amikor idekerültem, a kerékpárlopások okoztak némi gondot, de az elkövetőket sikerült elfognunk, és több lopott biciklit is vissza tudtunk juttatni a jogos tulajdonosoknak. Lakásbetörésről szerencsére nem kell beszámolnom, viszont az internetes csalások terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

Milyen intézkedéseket tesznek az internetes csalások ellen?

Az internetes csalások elleni fellépés nekünk is komoly kihívást jelent. Nehéz elérni a lakosságot úgy, hogy ne váljanak áldozattá. Fontos tudatosítani bennük, hogy ne adják ki személyes adataikat, banki jelszavaikat, kódjaikat, a pénzintézetek sosem kérnek ilyen információkat telefonon. A számlaintézetek és mi is próbáljuk különböző propagandával elérni az embereket, de sajnos van az a kör, akikhez nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet eljutni.

Ilyen csalási módszer például, amikor az internetes csalók felhívják az állampolgárokat és magukat banki alkalmazottnak kiadva, különböző mondvacsinált indokokkal, mint például, hogy pénzmozgást érzékeltek a számláján, kérem, nyilatkozzon, hogy ön kezdeményezte-e stb. majd banki azonosító adatokat, számlaszámot szeretné egyeztetés céljából az az áldozattól bekérni. És ha ezeket az adatokat megadjuk, akkor számukra egy nyitott könyvvé válik a számlánk, ahonnan azonnal el tudják tulajdonítani a rajta lévő összeget. Mi sem bizonyítja jobban a veszélyeztettség mértékét, hogy előfordult már, hogy épp engem próbáltak tőrbe csalni…

A másik amikor különböző hirdető portálok előre utalással értékesítenek dolgokat. Sok esetben az utalás után vagy nem érkezik meg az áru, vagy egy értéktelen helyettesítő terméket küldenek, majd rendszerint az eladók eltűnnek. A bűnügyeink nagy százalékát ezek az esetek teszik ki, de azon dolgozunk, hogy elfogjuk a csalókat.

Milyen intézkedéseket hoznak a fiatalkorúak bűnözésének megelőzésére és a biztonságos közlekedés megtanítására?

A KEVE vagyis a  “Közlekedjünk Együtt Vigyázzunk Egymásra” program keretében már az iskolapadban tanítjuk a gyerekeket a helyes közlekedés szabályaira. Próbálunk különböző előadásokkal és interaktív figyelemfelhívó tevékenységekkel hatni rájuk.

Az első osztálytól felmenő rendszerbe vezettük be a programot Izsákon, Fülöpszálláson és Páhin ahol életkornak megfelelően, játékos formában kapnak tudást a gyerekek. Megtanulhatják mind a gyalogos közlekedés alapszabályait, a gyalogátkelőn történő helyes átkelést, a kresztáblák ismeretével a biztonságos közlekedést, de a „tananyag” mellett bűnmegelőzési felvilágosítás is folyik, pl.: a gyerekekkel kapcsolatos internetes csalások megismertetése és azok elkerülése.

A nagyobbak esetében a különböző e-cigik, snüsszök azok, amik problémát okozhatnak. Ennek a káros szenvedélynek az anatómiai hatásaira pedig nincsen felkészülve a szervezetük. A környező iskolaigazgatóktól folyamatosan kapjuk a megkereséseket, hogy bűnmegelőzési előadóval próbáljunk különböző ismeretterjesztő, figyelemfelhívó előadásokkal a gyerekekre hatni. Hál istennek a vármegyei rendőr-főkapitányság állományában több kolléganőnk is van, akik nagyon jó előadásokat készítettek a gyerekeknek. Az iskolákat iskola őrök segítik, az izsáki iskolában is van iskola őr, akihez mind a diákok, mind a pedagógusok tudnak segítségül fordulni, az ő feladata az iskolai rend fenntartása is. És természetesen az ő személyük valamilyen szinten visszatartó hatással van a bűnözői hajlammal rendelkező fiatalok körére. Én ugye az elmúlt pár hónapot látom csak, de szerencsére nincs visszajelzésünk, hogy erőszakos esemény történt volna. Folyamatos a kapcsolattartás a rendőrség és az iskolák között, én is igyekszem minél szorosabb kapcsolatot tartani a körzetünkben lévő iskolaigazgatókkal, hogy ha bármilyen probléma adódna, akkor tudjunk intézkedni, segíteni.

Milyen intézkedéseket tesznek a drogfogyasztás visszaszorítása érdekében, mennyire van jelen a drogprobléma a településünkön?

Fizikális jelenlétünkkel, vagyis járőrözéssel próbáljuk megelőzni a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket. Bár a látencia mértékét nehéz megbecsülni, eddig szerencsére nem tapasztaltunk az intézkedéseink alatt olyan eseteket, ahol közvetlen drogfogyasztásra utaló jeleket láttunk volna. Sajnos teljes mértékben visszaszorítani nem tudjuk, és azért dolgozunk, hogy illetékességi területünkön ne jelenjenek meg azok a személyek, akik azért folytatnak megélhetési bűnözést, hogy csak drogot szerezzenek.

Milyen változásokat tapasztal a közlekedési morál terén, és milyen intézkedéseket hoznak a közlekedésbiztonság javítása érdekében?

Én a közlekedésrendészetről jöttem, ezért nem meglepő, hogy fontos nekem a város közlekedési morálja. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy a szabálytalanságokat visszaszorítsuk, a munkánk eredményességét pedig az is mutatja, hogy tapasztalunk szerint a biztonsági öv használatának aránya nagymértékben nőt az elmúlt időszakban. Sajnos még mindig találkozunk olyan emberekkel, akik nem használják a biztonsági övet, és olyanokkal is, akik gyermeküket gyermekbiztonsági rendszer nélkül szállítják, azonban ezen szabálysértések mellett nem megyünk el szó nélkül.

A biztonsági öv életmentő szerepe vitathatatlan. A javuló övhasználati arány kevesebb halálos vagy sérüléses balesetet eredményez. A biztonsági öv használatának elmulasztásakor, sajnos nem vagyunk tisztában azokkal a fizikai erőkkel, amik egy baleset következtében hatnak egy felnőtt vagy egy gyermek testére. Egy életünk van, ha 200 kilóméterre utazunk, akkor 200 kilóméterre kapcsoljuk be az övet, ha 20 méterre, akkor pedig 20 méterre, mert soha sem lehet tudni, mikor történik baleset. És kérem, ne azért kapcsolják be az övet, hogy a rendőr meg ne büntesse, hanem azért hogy megvédje a saját és a családjuk életét. Meg kell mindenkinek értenie nem a büntetés a célunk, hanem a balesetmegelőzés, valamint az, hogy mindenki hazaérjen! Szeretném kihangsúlyozni, hogy egy esetleges ellenőrzés során a rendőrnek a jogalkotók nem adtak mérlegelési lehetőséget, nem engedhetik el a szabályszegőt egy figyelmeztetéssel, és a bírság összegétől sem térhetnek el, azok fix összegek, ráadásul pontot is kap a jogosítványához a szabályszegő.

És mi a helyzet a gyorshajtással és az ittas vezetéssel?

A sebességmérések folyamatosak, a lakosok találkozhatnak sebességméréssel mind a városban, mind a településen kívül. Hiszen a legfőbb baleseti okok közé tartozik a sebességhatárok túllépése, az elsőbbségi jogok megsértése és az irányváltoztatási (kanyarodási) szabályok megsértése. Ezek a tendenciák nem csak a mi vármegyénkre, hanem az ország egészére is jellemzőek.

Emellett az ittas vezetés visszaszorítása is kiemelt feladatunk. Hazánkban zéró tolerancia van az ittas vezetésre, ezért kiemelt figyelmet fordítunk annak kiszűrésére. Viszont a jó hír, hogy településünkön jelentős javulást tapasztalunk az ittas vezetésből adódó balesetek számában is.

Baleseteink nagy része az 52-es főúthoz kötődik, azonban lakott területen belül komolyabb, személyi sérüléssel járó balesetekre nem volt példa. Ez egy nagy eredmény, amit igyekszünk fenntartani. Itt szeretném is felhívni a figyelmet, hogy az általunk kezdeményezett intézkedések célja nem a szankcionálás, hanem a balesetek megelőzése és a közlekedésbiztonság, valamint közlekedési morál javítása.

Milyen szerepet játszanak az Izsákon elhelyezett kamerarendszerek?

A kamerarendszer bővítése jelenleg is folyamatban van, amelynek az üzemeltetését az önkormányzat végzi, nyilván szoros együttműködéssel velünk. A helyszínek úgy lettek megállapítva, hogy az átutazó közönség is górcső alá legyen véve, valamint a frekventált helyek, mint a főbb intézmények, főtér és környéke lefedettek legyenek. Bűnmegelőzési szempontokat és balesetmegelőzési szempontokat is képviselnek ezek a kamerarendszerek. Az köztudott, hogy egy településen mindig jótékony hatást fejtenek ki, és a mi célunk, hogy egy biztonságos és élhető várost alakítsunk ki.

És végül, hogyan épül fel a parancsnokság, és milyen rendőri jelenlétet biztosítanak a városban?

Az állományunkat úgy építettük fel, hogy megfelelően lefedjük mind a közterületi feladatokat, mind a nyomozati tevékenységeket. Én vagyok a megbízott őrsparancsnok, két helyettes van, egy rendészeti, aki a közterületi állománnyal foglalkozik, és egy bűnügyi helyettes, hiszen itt nyomozati feladatokat is végrehajtunk. Nyomozati és vizsgálati szakban lévő ügyek is vannak nálunk folyamatban, ezeken nyomozók dolgoznak. Míg a közterületi egység úgy áll össze, hogy van egy alosztályvezető, vannak szolgálatirányító parancsnokok, több körzeti megbízott és járőr, ők a közbiztonságért felelnek.

Mi segítőkészséget szeretnénk tanúsítani a lakosság irányába. A folyamatos rendőri jelenléttel is igyekszünk javítani a köz- és közlekedés biztonságát a városban. A célunk visszaszorítani a bűnözést és a lakosság legnagyobb biztonságát szolgálni.

MEGOSZTÁS