Nagyon kellemes hangulatban, köszöntőkkel, egy kedves, a szeretetről és az odafigyelésről szóló történettel nyitották meg a szépkorúak rendezvényét, azaz a Tavaszköszöntőt Soltvadkerten.

Az elmúlt pénteken, április 19-én várták a szépkorúakat Soltvadkerten a Gyöngyház Kulturális Központ színház és mozi termébe. Az érkezés közben, és a kezdésre várakozás alatt vetített képek az Egyesített Szociális Intézmény mindennapjaiba nyerhettek betekintést. Láthatták a klubélet tartalmas, színes és vidám perceit, az ott zajló programokat. Az ügyes kezek kreatív munkáit és azt is, hogy hogyan ünneplik a születésnaposokat, valamint hogyan készülnek egy-egy ünnepre, és hogyan zajlanak egyes vetélkedők, milyenek a kirándulások.

-Hirdetés-

Céljuk, hogy egyre több soltvadkerti lakos számára legyen ismert a náluk zajló szolgáltatások sora és bátran keressék őket, ha szükségük van rájuk!

Soltvadkert Város Önkormányzata, a Gyöngyház Kulturális Központ, valamint az Egyesített Szociális Intézmény részéről a kollégái és a maga nevében Ritter Andrea az ESZI vezetője köszöntötte a vendégeket az ünnepi műsoron, majd külön kiemelve köszöntötte Temerini Ferenc polgármester urat, valamint a sorokban ülő, idén 80. születésnapjukat ünneplő soltvadkerti lakosokat.

Ritter Andrea az ESZI vezetője

„Egy tanmesét hoztam Önöknek, ami így szól:

Egy filozófia professzor az előadását úgy kezdte, hogy fogott egy befőttes üveget és feltöltötte kb. 5 centiméteres átmérőjű kövekkel. Rákérdezett, hogy tele van-e az üveg?
– Igen. – válaszolták a hallgatók.
Ezután elővett egy dobozt, tele apró kavicsokkal és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután elővett egy dobozt homokkal és azt kezdte betölteni az üvegbe. Természetesen a homok minden kis rést kitöltött. „És most” – mondta a professzor – „vegyék észre, hogy ez, az önök élete.” A kövek a legfontosabb dolgokat jelképezik életünkben: szülők, társ, gyermekek, az egészségünk… – ha minden mást elveszítenénk, az életünk akkor is teljes lenne.

A kavicsok azok a dolgok, amik még számítanak: ilyen a munkánk, a házunk, néhány fontos tárgy az életünkben.

A homok az összes többi, ami kitölti életünket, és amik az eddig felsoroltakhoz képest apróságok.
Ha a homokot töltjük be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életünkkel is. Ha minden időnket, energiánkat az apróságokra fordítjuk, akkor nem marad hely azoknak a dolgoknak, amik igazán fontosak számunkra.

Kedves Vendégeink! A tanmese példájából kiindulva az üveg tartalmában a kövek a számunkra értékes múltak emlékét is jelképezik.” – hangzott el Andrea köszöntő beszédében.

Bár a világ sokkal modernebb, mint régen volt és kényelmesebb is, az emberi problémák ugyanazok, hiszen az emberi természet változatlan. Ebben pedig az idősek a megélt évek türelmével sokat tudnak segíteni számunkra.

A városunk életében a generációk összekapcsolása nagyon fontos feladat közös találkozások, események, rendezvények szervezése által. Az idősek megbecsülését, a velük való törődést szívünkből fakadó közkötelességünknek kell tartanunk továbbra is ezt kell tennünk minden minőségünkben: gyerekként, felnőttként, szülőként és szociális intézményben dolgozóként is. Mert a szeretet ezt parancsolja – volt hallható a folytatásban.

Ritter Andrea bevezetője után felkérte Temerini Ferenc polgármestert, hogy köszöntse a jelenlévő szépkorúakat.

Temerini Ferenc Soltvadkert város polgármestere

Temerini Ferenc köszöntőjében többek között elmondta, hogy régen a családok összegyűltek egy karosszék köré, ahol a legidősebb foglalt helyet és hallgatták a történeteket, a meséket. Ennek tanulsága, hogy a történeteket el kellett képzelniük, nem kapták készen, mit most például egy mesefilm megnézésével. Jelenleg ez már sajnos nem így van, felgyorsult a világ nincs idő a karosszékre. Véleménye szerint jelenlegi technikai vívmányokat hátrahagyva vissza kellene térni a karosszékhez.

A köszöntő beszédek elhangzása után lépett színpadra László Attila Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes, a Csillag születik harmadik szériájának győztese. Attila ékes szólásával, és az énekszámok közötti humoros megjegyzéseivel is fokozta a már amúgy is jó hangulatot.

László Attila Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes

A Tavaszköszöntő végére nem maradt más, mint a 80. évüket betöltött soltvadkerti lakosok számára Temerini Ferenc személyesen adja át a megemlékező okleveleket.

Köszönettel tartozunk az időseknek azért, hogy szorgalmas munkájukkal, áldozattal a nehéz időkben megteremtették és biztosították nekünk, fiatalabbaknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassanak, gyarapodhassanak, dolgozhassanak és ez által nyomdokukba léphessenek!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (121 db kép)
MEGOSZTÁS