A mai napon, 16:00-kor zárult a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan a jelöltállítási folyamat.

-Hirdetés-

Mostantól véglegesnek tekinthető, hogy az egyes településeken milyen szervezetek és mely személyek indulhatnak a polgármesteri, valamint önkormányzati képviselői helyekért. Eldőlt az is, hogy mely pártok, szervezetek indíthatnak listát a vármegyei önkormányzati valamint az Európai Parlamenti választásokon. Kiskőrösi összefoglalónkat olvashatja az alábbi cikkben, melyhez a hivatalos információkat a valasztas.hu honlapról, valamint a nyilvánosan fellelhető információkból gyűjtöttük ki.

Kiskőrös nyolc önkormányzati választókörzeten osztozik. A már kevesebb, mint 14 ezer lakosú kisvárosban 11216 a szavazásra jogosultak aktuális száma, jelen tudásunk szerint maximum ennyien szavazhatnak Kiskőrösön június 9-én. Öt évvel ezelőtt 11623 szavazásra jogosult volt, így jelenleg 407-el kevesebb választó van a városban 2019 októberéhez képest.

Csökkent az induló jelölőszervezetek számai is 5 évvel ezelőttihez képest. 2019 októberében, öt szervezet indított jelölteket az egyes kiskőrösi körzetekben, idén 4 szervezet jelöltjei méretik meg magukat minden választókörzetben. A legutóbbi önkormányzati választásokon nem indult egyetlen független jelölt sem Kiskőrösön, idén 3 független jelölt is lesz. Az idén induló szervezetek mindegyikének sikerült képviselő jelöltet állítania a kiskőrösi körzetekben, így a 3 független képviselő jelölttel együtt összesen 34 személy méreti meg magát a képviselői helyekért.

Egyetlen polgármester jelölt lesz idén is, Domonyi László Mihály, a Fidesz-KDNP színeiben, aki 2006 október 1-e óta vezeti a várost, és az idei lesz immár a harmadik alkalom, amikor kihívó nélkül indul újra a város vezetéséért.

Jelentősebb változás inkább az egyes induló szervezetek tekintetében van, a korábbiakhoz képest.

Ugyanis nem indul egyetlen nyíltan baloldali formáció sem Kiskőrösön, sem országos politikai pártként, sem pedig civil szervezeti formában, ami a rendszerváltás óta nem fordult még elő a városban. Az öt évvel ezelőtt még minden körzetben jelölteket állító Demokratikus Koalíció, Momentum Mozgalom,  korábbi választásokon az MSZP, valamint a civil vonalon 2019-ben induló Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület nem indít jelölteket a városban. Ahogyan a magukat radikális jobboldali pároknak nevezők (Mi Hazánk Mozgalom, Jobbik,…) és a liberális formációk sem.

A négy jelölő szervezet, akik a kiskőrösi körzetekben állítanak képviselő jelölteket 2024-ben:

FIDESZ -KDNP

  1. körzet: Pohankovics András
  2. körzet: Kecskeméti János
  3. körzet: Barkóczi László
  4. itt a független Gmoser Istvánt támogatják az információink szerint
  5. körzet: Pethő Attila
  6. körzet: Kissné Aszódi Daniella
  7. körzet: Szedmák Tamás
  8. körzet: Ba Edit

Változott tehát a jelenlegi Fideszes képviselőcsoporthoz képest a jobboldali képviselő jelöltek személye néhány körzetben. Itt a jelenleg is betöltött képviselői pozíciók miatt mutatjuk be a változásokat. A 2. körzetben Ungvári Ferenc helyett, Kecskeméti János, a 3. körzetben Horváth János helyett Barkóczi László, a 6. körzetben Szlovák Pál helyett Kissné Aszódi Daniella indul a körzet képviselői helyéért. A 4., illetve a 8. számú körzetben induló jelöltek, Gmoser István és Ba Edit, az előző évek időközi választásain kerültek be újként a kiskőrösi képviselő testületbe, ők indulnak újra a képviselői helyeikért a körzetükben a kormánypárt színeiben, illetve azok támogatottjaként.

KISKŐRÖSÉRT EGYESÜLET

  1. körzet: Dulai György
  2. körzet: Györk Ernő (ifjabb)
  3. körzet: Szabó Adrián
  4. körzet: Madácsi Norbert
  5. körzet: Ba Marcell
  6. körzet: Tagai Tímea
  7. körzet. Lasztovicza Marcell
  8. körzet: Pivarcsiné Nuszpel Bernadett

ÜLTESS FÁT MOZGALOM – KISKŐRÖSI GAZDAKÖR EGYESÜLET

  1. körzet: Ba Irén
  2. körzet: Prepszent István
  3. körzet: Dózsa Tamás
  4. körzet: Kiss József
  5. körzet. Torgyik Mihály
  6. körzet: Maglódi Attila
  7. körzet. Illésné Korányi Melinda
  8. körzet: Filus Tibor

MEGOLDÁS MOZGALOM

  1. körzet: Ujvári Ernő
  2. körzet: Kudron Tonigold Nándor
  3. körzet: Kudron Tamás
  4. körzet: Horváth Tibor
  5. körzet: Horváth Tiborné
  6. körzet: Benyó Pál
  7. körzet: Kapitány Dávid
  8. körzet: Kapitány – Kuti Andrea

A fentiekből láthatjuk, hogy igazán nagy küzdelmek legfeljebb egyes képviselői körzetekben lehetnek Kiskőrösön. A választásig hátralévő, valamivel több, mint 4 hét során, megkeressük az induló szervezeteket, hogy bemutathassák elképzeléseiket a város jövőjével kapcsolatban.


A vira.hu folyamatosan nyomon követi az idei EP és önkormányzati választások történéseit a Kiskőrösi Járás településein, ezért amennyiben foglalkoztatja a téma, tájékozódna az önkormányzati választási aktuális információkról, kattintson a híreknél található önkormányzati választás 2024 feliratú linkre!

MEGOSZTÁS
Írta: vira