Bár április 29-én ünnepeljük a tánc világnapját, melyet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozott létre, május 7-én ebből az alkalomból tartott nyilvános órát a csengődi szenior táncos közösség a művelődési ház előtti téren, melyhez bárki csatlakozhatott.

-Hirdetés-

A nemzetközi táncnap célja a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól az egyetemig. A tánc csodája azonban – azon túl, hogy nemcsak a tánc világnapjára korlátozódik – nem csupán a gyermekek és a fiatalok életét hatja át, de a szépkorúak napjait is szebbé, mi több, egészségesebbé teheti. A szenior örömtánc – miként a neve is jelzi – egy olyan, az idősebb korosztálynak szóló mozgásforma, mely azon túl, hogy egészségmegőrző szerepe van, örömmel tölti el a résztvevőket.

Mindezt Antal Ildikó szenior örömtánc oktató meg is erősítette, hozzátéve, hogy nemcsak a testi egészséget tartja karban ez a mozgásforma, hanem a lelki feszültséget is oldja, s a közösségi élmény miatt segít megőrizni a nyitottságot, a kíváncsiságot, a rugalmasságot.

Antal Ildikó nemcsak oktatja, de át is éli a mozgás örömét

– Ez a Németországból származó táncfajta évek óta elérhető hazánkban is, országszerte. Az idősebb korosztály igényeihez és egészségi állapotához igazítva fejlesztették ki a szakemberek a mozdulatokat, a lépéseket, melyek kíméletesek az izmokhoz, az ízületekhez, és a koreográfiák kiváló orientációs és memóriagyakorlatok is egyben. Minden résztvevő a saját üteme szerint halad, nincs teljesítménykényszer, van azonban sikerélmény. A szenior örömtánc a rövid távú memóriát edzi, és egyedülálló módon segít a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében: utóbbi kialakulását közel 80 százalékban lassítja vagy megakadályozza.

A koreográfiák nagyfokú koncentrációt igényelnek, kiváló orientációs és memóriagyakorlatok is egyben

Átmozgatja az idősebb korosztályt és közösségben tart, ezáltal segítve a szépkorúak testi-lelki jóllétét – sorolta a mozgásforma előnyeit Antal Ildikó. Az alkalmon a nyilvános órához többen csatlakoztak, ki állva, ki ülve. A táncok egy része ugyanis kifejezetten a mozgásukban korlátozott emberek lehetőségeihez igazodik, figyelembe véve korlátaikat.

A táncok egy része ülve is végezhető

A csengődi Família Központ klubfoglalkozása keretében 2022 tavasza óta működő csoport heti rendszerességgel vesz részt az alkalmakon, melyet – mint azt többen mondták – semmiképpen nem hagynának ki.

Aki szeretne, csatlakozhat a közösséghez, érdemes!

Mert ne felejtsük a képletet: SZENIOR ÖRÖMTÁNC = MOZGÁS + ÖRÖM + AGYTORNA!

Az egységes öltözék is jelzi az összetartozást

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (74 db kép)
MEGOSZTÁS