A Soltvadkerti TE, a Gyöngyház Kulturális Központ és Soltvadkert Város Önkormányzata szervezésében 2024. május 8-án délelőtt rendezték meg a felújított városi sportcsarnok átadó ünnepségét, ahol köszöntőt mondott Temerini Ferenc polgármester, Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Gáspár Zsolt, a kivitelező Bács Bau Generál Kft. ügyvezetője, és Font Sándor országgyűlési képviselő.

-Hirdetés-

Az ünnepség nyitányaként a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI 5.b osztályának kedves produkcióját láthattuk, akiket Fejesné Császár Éva tanárnő készített fel.

A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI 5.b osztálya

Az eseményen tiszteletét tette még:
id. Ilyés Ferenc, akit szoros baráti szálak kötnek Soltvadkerthez, az Öregfiúk focicsapat tagjainak köszönhetően;
Ballai Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség kommunikációs igazgatója;
Dr. Kerényi János politikai szaktanácsadó;
Demeter András parlamenti képviselő;
Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke;
a Soltvadkerti TE képviseletében megjelent Fenyvesi Anikó, a projekt pályázati koordinátora;
Pájer Ildikó, a Gyöngyház Kulturális Központ és Városi Sportcsarnok igazgatója;
Szabadiné Viszmeg Erzsébet, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI igazgatóhelyettese. 

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke (középen) is elfogadta meghívásukat

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték vállalkozóikat is Soltút Kft., Galántai Bt., Akker-Plus Kft., Autócent Kft., Poli-Farbe Kft., MO-FA-KER Kft., Phoenix-Drink Kft. , akik támogatásának köszönhetően valósulhatott meg a beruházás, hiszen TAO forrás biztosította a financiális hátterét a projekthez.

A képviselő-testület tagjai és a soltvadkerti vállalkozók, támogatók többsége is részt vett az átadó ünnepségen 

Elsőként Temerini Ferenc, Soltvadkert Város polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait, aki elmondta, hogy a sportcsarnok felújításában egy fontos szakaszt zárhatnak most le. Ez az egyetlen városi sportcsarnokuk, melyet az általános iskolások, sportegyesületeik tagjai, illetve amatőr sportolók is használnak. Megemlítette, hogy mivel az utóbbi évtizedekben folyamatosan 100 %-os kihasználtságú, nagy szükségük lenne egy másik sportcsarnokra is. Ugyanakkor örömmel mesélte, hogy jelentős esély van arra, hogy egy birkózóterem épülhet a városban.

Temerini Ferenc, Soltvadkert Város polgármestere hálás köszönetét fejezte ki a támogatóknak és a kivitelezőknek

Majd egy kis történelmi visszatekintés következett, melyben elhangzott, hogy 1986. augusztus 20-án volt a városi sportcsarnok hivatalos átadója, melyet négy napon át ünnepeltek. 

Minderről egy televízió képernyőjén megjelenő képkockák is tanúskodtak

Ezt követően nyertes pályázataikat ismertette. Köszönetet mondott a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásáért is, mely nélkül nem foghattak volna bele a munkálatokba. A projekt egy 70%-os vállalkozási forrásból és egy 30%-os önkormányzati önerőből állt össze. A padló és tetőcserén túl a falak festése is megtörtént, mely utóbbi a vállalkozók felajánlásából valósulhatott meg. Hozzátette, hogy a közelmúltban beadtak egy harmadik TAO pályázatot is, melyből az öltözőket szeretnék felújítani, valamint árnyékolókat szeretnének az ablakokra. Abban bíznak, hogy néhány hónap múlva újabb fejlesztéseket tudnak elvégezni itt. Összegzésként elmondta, hogy a két ütem összesen: 152 millió forint volt, ebből a sportpadló 61,8 millió forintba, míg a tetőjavítás -és az egyebek- közel 90 millió forintba került. 

A felújított sportcsarnok, az új sportpadlóval

„A Magyar Kézilabda Szövetség támogató partnersége nélkül ma nem ünnepelhetnénk” –hangzott el, melynek elnöke: Ilyés Ferenc szintén szólt néhány szót a megnyitón. A székelyudvarhelyi születésű és nevelésű fiatalember 2000-ben igazolt Magyarországra, a Szeged és a Veszprém csapatát is erősítette, ugyanakkor Soltvadkertet is hazai pályának érzi. Elmondta, hogy szülei révén élő sportkapcsolatokat ápol nagyon sok emberrel Soltvadkerten. Bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben is igazi közösségi tere lesz a városnak a most felújított sportcsarnok. 

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke további nagyszerű sportsikereket kívánt Soltvadkertnek

A soltvadkertieknek és a sportolóknak is hónapokon át nélkülözniük kellett a sportcsarnokot, amíg a munkálatok zajlottak. A kivitelező csapat óriási munkát végzett. A nehézségekről és a tapasztalatokról Gáspár Zsolt, a Bács Bau Generál Kft. ügyvezetője is megosztott néhány gondolatot. 

Elmondta, hogy az épület körbe állványozása tovább tartott, mint maga a tető felújítása. A tetőszerkezetet illetően egyedi szendvicspaneleket szereltek fel, ami önmagában is hőszigetelő és hosszabb távra biztosíthatja azt, hogy ne legyenek beázások az épületnél (mint korábban). Amikor már vízhatlan volt az épület, a belső festés, vakolás felújítási munkákat végezték el. Lekaparták a régi vakolatot, szinte rétegenként eltüntették a régmúlt maradványait, emlékeit, amit dokumentáltak is. Céljuk az volt, hogy az időtállóság biztosított legyen. 

Gáspár Zsolt, a Bács Bau Generál Kft. ügyvezetője

Nemcsak a sportcsarnok felújítása, hanem az állami beruházások: az elkerülő út, a Budapest-Belgrád vasútvonal hosszú távra meghatározzák majd Soltvadkert jövőjét. Font Sándor országgyűlési képviselő értékelte, hol tart most a város ezen az úton, aki elmondta, Soltvadkert egy rendkívül dinamikus időszakon megy most keresztül, hiszen három nagy beruházás is zajlik jelenleg, egy időben. Ismertette, hogy jó úton halad Soltvadkert és térségének elektromos ellátása. Év végéig az elkerülő út is átadásra kerül, míg az új gyorsvasúti hálózat jövő év elejére szintén elkészülhet, azonban további egy év próbaidőre van szükség használatbavétel előtt. Végül örömét fejezti ki amiért, az országos sportéletben is jelentős helyet foglal el Soltvadkert. Megemlítette, hogy nemrégiben Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bejelentette, hogy a szakosztályok finanszírozása részben meg fog változni. Nemcsak az igazolt, hanem a hobbi sportolókat is szeretnék bevonzani, mely egy nagyszerű lehetőség sokak számára. 

Font Sándor országgyűlési képviselő szólt utolsóként

A délelőtti átadó ünnepség a szalagátvágást követően (kiemelt képen) állófogadásos ebéddel zárult a felújított városi sportcsarnokban. 

Ínycsiklandó étel- és italkínálat várta a vendégeket

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (93 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira