Április 23-án hajnal 3-kor a HAT-KP-1-2023/1-000158 számú „Nagyjaink nyomában Erdélyben” című projekt keretében 30 hetedikes gimnazista és három pedagógus – Honti Erika osztályfőnök, valamint Bartháné Szalai Ildikó és Dulai Csilla tanárnők – indultak Erdélybe. A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai a Határtalanul pályázati program keretében nyert támogatási összegből valósíthatták meg ezt a mindenki számára óriási élményt nyújtó tanulmányi kirándulást.

 

-Hirdetés-

Beszámoló Podobni Anna 7.a osztályos tanulótól 

Első úticélunk Déva vára volt, ahol felvonóval mentünk fel a várba. A várból csodálatos panoráma tárult elénk. A következő megállónk Gyulafehérvár volt, itt meglátogattuk a Szent Mihály székesegyházat, ahol emlékül szalagot kötöttünk. Utána Gyergyóújfalura igyekeztünk, hogy elfoglalhassuk a szálláshelyünket. 4 csoportra voltunk felosztva a falu más-más részein. Reggelit, ebédet és vacsorát is készítettek nekünk.

Szerdán egész nap egy túravezető volt velünk, ekkor ellátogattunk a Sugó-barlangba, ami a cseppkövekről híres, itt láttunk denevéreket is. Elmentünk a Békás-szoroshoz, ahol kalandos túránk során átkeltünk egy függőhídon is. Ellátogattunk a Gyilkos-tóhoz, ahol a túravezető elmondta a tó keletkezését, legendáját.

Békás-szoros

Csütörtökön a helyi Elekes Venczel Általános Iskolában kezdtük a napunkat. Az igazgató úr körbevezetett minket az iskolában, majd a fiúk fociztak az ottani hetedikes osztállyal. A meccs után kiosztottuk a meglepetés csomagokat, amit még itthon készítettük el a helyi gyerekeknek. Ezután buszra szálltunk és elmentünk a parajdi sóbányába.

Pénteken a Mohos tőzeglápnál tettünk egy túrát, ahol megnéztük az élővilágot, majd elsétáltunk a Szent Anna-tóhoz. Ezután ellátogattunk Csíkszeredára és Csíksomlyóra.

Szombaton korán indultunk el, mert arra a napra volt a legtöbb programunk. Megnéztük a zetelaki víztározót, a libáni kőbányát, ellátogattunk egy lekvárkészítőhöz, aki sok lekvárral és szörppel várt minket, és mindegyiket meg lehetett kóstolni. Székelyudvarhelyen, Szejkefürdőn és Farkaslakán szalagot kötöttünk az emlékhelyeken.

Szejkefürdőn bementünk a Mini Erdély Parkba, ahol megnéztük Erdély híres épületeinek kicsinyített mását. Szovátán körbegyalogoltuk a Medve-tavat, Korondon ellátogattunk egy taplászműhelybe, ahol elmondták, hogy hogyan dolgozzák fel a taplógombát. Megtanultuk, hogy hogyan kell kürtőskalácsot sütni, mindannyian ki is próbáltuk. Elmentünk még korongozni, a kész műveinket pedig hazahozhattuk.

Vasárnap reggel elköszöntünk szállásadóinktól és Erdélytől. Hazafelé megálltunk Kolozsváron, ahol megnéztük Hunyadi Mátyás szülőházát és a Szent Mihály templomot, majd a Királyhágónál megcsodáltuk a panorámát.

Szent Mihály-templom Kolozsváron

Este 9 órakor értünk haza. Gyerekek és tanárok is sok élménnyel gazdagodhattak ezen a 6 napon.

Szöveg: Podobni Anna 7.a 
Fotók: KEVI 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira