A 2024-es érettségi vizsgák első hetének utolsó napján az Oktatási Hivatal adatai szerint középszinten 7772-en, emelt szinten pedig 2332-en érettségiznek német nyelvből. Jóval kevesebben tehát, mint angolból.

Az idegen nyelvi érettségi vizsgák minden nyelvből ugyanúgy épülnek fel. Az írásbelin emelt- és középszinten egyaránt négy vizsgarészt kell teljesíteniük a vizsgázóknak. Ezek megoldására középszinten 180, emelt szinten pedig 240 percet kapnak, ami vizsgarészenként különböző arányban oszlik el, és amiket a tanárok az idő lejártakor beszednek. Az írásbeli nyelvi érettségik összesen négy részből állnak. Ezek vizsgarészek mindkét szinten az:

  • olvasott szöveg értése,
  • nyelvhelyesség,
  • hallott szöveg értése
  • és az íráskészség, vagyis levélírás.
-Hirdetés-

A középszintű, írásbeli németéretségin összesen 117, az emelt szintű írásbeli vizsgán 120 pontot lehet szerezni – írja az eduline.hu

A KEVI Gimnáziumban 15 alsóbb évfolyamos tanuló tett előrehozott érettségi vizsgát német nyelvből, és 4 végzős diák adott számot német nyelvtudásáról írásban május 10-én. Közülük két előrehozott érettségiző nyilatkozott hírportálunknak.

Sebestyén Milán 11.A: „A szövegértés nagyon könnyű, míg a nyelvhelyesség nehezebb volt, a hallott szövegértés elment, a levélírás pedig meglett. A hallott szövegértésnél a 2. feladat nekem nem volt annyira egyszerű, mivel voltak benne olyan szavak, amiket nem tudtam kihallani a szövegből. Jövőre szeretnék német nyelvből emelt szintű érettségit tenni, ezért akartam idén megnézni, hogy milyen egy érettségi vizsga, mire számítsak, hogy készüljek jövőre.”

Nagy Marcell 11.A: „Vegyes érzelmek kerülgetnek az írásbeli németérettségi után, de összességében jónak érzem. Voltak benne nehezebb és kimondottan könnyű feladatok, nem gondolom, hogy lehetetlen volt megoldani. Az órai munka, házi feladatok, iskolai felkészülés mellett magántanárral és otthon is készültem az előrehozott érettségire. Az idegen nyelvek tanulása könnyen megy számomra, angolból már tavaly megcsináltam az előrehozott érettségit, ezért gondoltam, hogy idén németből is megcsinálom. Így jövőre a többi tantárgyra több figyelmet és energiát tudok majd fordítani. Jövőre angol nyelvből és történelemből szeretnék emelt szintű érettségit tenni.”

MEGOSZTÁS