Komoly érdeklődés mellett és mintegy 160 fellépő gyermek részvételével zajlott az I.
’Iringó’ Gyermek Néptánc Találkozó az akasztói Faluházban.

2024. május 11-én, szombaton reggel már elég korán elkezdtek gyülekezni a helyi gyerekek; szépen befont hajú szoknyás lányok, kalapos fiúk, kifényesített csizmákkal, vállukon ruhazsákban a fellépő ruha. Nem sokkal később nagy buszokkal érkeztek a vendég csoportok Kalocsáról, Nagybaracskáról és Dunaföldvárról. A színpadbejárás és zenekari próbák után felöltötték a szebbnél-szebb viseleteket, majd mindenki elfoglalta helyét a nézőtéren.

Néptáncos gyermekekkel telt meg az akasztói Faluház
-Hirdetés-

A rendhagyó rendezvényen a fellépő csoportok nem a szűk öltözőkben várták, hogy sorra
kerüljenek, hanem megnézték egymást. Láthatták, ki hol tart és hogy mennyire színes a Kárpát-medence néptánc- és népi játékkincse. Fontos kiemelni, hogy a rendezvény lényege a találkozás volt és nem a verseny. Nem volt zsűri, se szakmai értékelés és díjak sem. Ennek ellenére a színvonal semmivel sem volt kevésbé nívós, mintha minősítőversenyen lettünk volna és a gyerekekben is dolgozott az egészséges versenyszellem, mely aztán a közös barátkozásban tudott kiteljesedni. Külön izgalom volt mindenki számára, hogy a fellépők sorrendjét kalapból sorsolták ki. Így esett, hogy Suhajda Antal polgármesteri köszöntője után, elsőként az akasztói Szikes Táncegyüttes lépett színpadra, akik rábaközi játékokat és táncokat mutattak be. Utánuk következtek a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Lurkók és Bikfic csoportjai, akik Kalocsa és a Hegyköz vidékére kalauzolták el a nézőket. Őket a Danubia AMI – Nagybaracskai Néptáncegyüttes, Gyükérkék csoportja követte, akik helyi, nagybaracskai anyaggal készültek. Végül a Levendula AMI, Szajkó csoportja következett Dunaföldvárról. Ők szintén rábaközi táncokat hoztak.

Az akasztói, dunaföldvári, kalocsai és nagybaracskai gyerekek közösen játszhattak, táncolhattak és mulathattak

Az együttesek bemutatkozása után jött a gyerekeknek a meglepetés, mikor is vezetőik, oktatóik: Andócsi Mónika, Bozsits Anna, Dudás Szilvia, Illésné Koszta Krisztina, Czuppon Péter, Illés Zoltán, Lakatos Bence és Leidinger Dömötör, közösen léptek színpadra egy rögtönzött produkcióval, mellyel sikerült táncosaikat és a többi nézőt is igazán megörvendeztetni. A hangulat fergeteges volt a színházteremben.

A vezetők, oktatók közösen léptek színpadra egy rögtönzött produkcióval

A délelőtti programot közös ebéd, majd a dél-vidéki Óbecséről érkezett Fokos Zenekar
hangszerbemutatóval egybekötött koncertje követte. A zenekar nem csak a koncertet adta, de a koreográfiák és a rendezvényt záró közös táncmulatság zenei kíséretét is szolgáltatta. Késő délután a résztvevők a családias hangulatot és szeretetteljes légkört dicsérve, a legközelebbi viszontlátás reményében távoztak!

A Fokos Zenekar hangszerbemutatóval egybekötött koncertet adott

A program az Akasztói Faluház és a Szikes Táncegyüttes közös szervezésében valósult meg. A szervezők számára a legnagyobb öröm annak a közösségi létnek a megvalósulása volt, amiben a résztvevő akasztói, dunaföldvári, kalocsai és nagybaracskai gyerekek közösen játszhattak, táncolhattak és mulathattak.
Számukra nem volt tétje a programnak, játszva tanulják a közösséget! Nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy ehhez megteremtsük számukra a lehetőséget.

A rendezvényt közös táncmulatság zárta

Az eseményről videók és fényképek Művház Akasztói Facebook oldalon:

 

Írta: Leidinger Dömötör

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira