Május 23-án második alkalommal került megrendezésre a Gazdaest a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Házban. A részvétel ingyenes volt, de regisztrációhoz volt kötve. A szakmai programot a kiskőrösi székhelyű AgroStart Pályázatíró Iroda tulajdonosai; Nyirő Judit, Szántó-Benyó Krisztina és Király Dóra, valamint az Agrárszaktanácsadók Egyesületének Elnöke, Kósa Ferenc László szervezték.

Elsőként Gyetvai Katalin, a Nemzeti Földügyi Központ, Öntözésfejlesztési Főosztály osztályvezetője tartotta meg előadását a Mezőgazdasági kutak hatósági engedélyeztetésének szabályozásával” kapcsolatban. Kitért többek között arra, hogy az NFK milyen vízhasználatot engedélyez, mely során elhangzott, hogy hatáskörükbe a konkrét öntözés, valamint a növényvédő szerek használatához szükséges vízigények, például a permetezés vagy a mezőgazdasági tevékenységhez tartozó eszközök tisztítása tartozik. Szó esett a 2024. január 1-ét követő jogszabály módosításáról, itt a meglévő és az új kutak engedélyeztetésére tett említést. Hozzátette, hogy az NFK szolgáltatása díjmentes, így nem kell az eljárásért díjat fizetni.

-Hirdetés-

Az előadást Jägerné Ress Katalin, a Bács-Kiskun vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt szakügyintézője folytatta az Öntözési célú kutak engedélyeztetésével”. Előadása során elhangzott, hogy vegyes vízhasználat esetén vesznek részt az öntözési célú kutak engedélyeztetésében. Említést tett arról, hogy rétegvízből csak mikro öntözéssel lehet locsolni, ugyanis csak ebben az esetben tudnak engedélyeztetni. Többek közt kitért az öntözési engedélyekre, melyek a létesítési, üzemeltetési, illetve a fennmaradási engedély. Beszélt az eljárási díjakról, melynek értelmében 2023. decemberben megszűntek a mentességek és, hogy az ő feladati körükbe tartozik a díjak kiszabása az ügyfelek részére.

Sokan voltak kíváncsiak a szakmai előadásokra

Eichardt Balázs, a Vitaqua Kft ügyvezetője az „Öntözések kivitelezése” témával készülve megemlítette, hogy cégük negyven éves működésre vezethető vissza, melynek főbb tevékenységei közé tartozik a geotechnikai/talajtechnikai tervezése, geotechnikai beszámolók, vízjogi engedélyes tervezési feladatok elvégzése, környezetvédelmi tervezési feladatok engedélyezése, illetve cégük egy másik része kivitelezéssel is foglalkozik. Tevékenységi körük egyik részét az öntözési projekteknek a menedzselése teszi ki, beleértve a tervezési feladatok ellátását, komplett projektvezetés/kivitelezés.

Fülepi János, az Agrárminisztérium Fejlesztéspolitikai Főosztály osztályvezetője a KAP-Vidékfejlesztési pályázatok 2024-ről” tartott prezentációval készült. Legfontosabb feladatukként a KAP stratégiaterv, korábban a vidékfejlesztési program volt. Szoros együttműködésben állnak a kamarával, szakmaköri szervezetekkel, akikkel együtt próbálják a különféle igényeket lehetővé tenni. Beszédjében elhangzott, folynak a nemzeti agrártámogatási lehetőségek, ennek egyikeként a nemzeti méhészeti programot említette. Ezen kívül folyamatban a fiatal gazdák támogatása is. Változásként említette még, hogy a környező hatásvizsgálat elvégzése a korábbiakhoz képest kötelezővé vált. Nagyon fontos felhívásként hangzott el az öntözési közösségek támogatása, ugyanis nagyon sok támogatási kérelem érkezett ezzel kapcsolatban.

Az estet Hegedűs Gábor Balázs zárta, aki kiemelt ügyfélkapcsolati szakértő az MHB Bank Nyrt., Agrár- és Élelmiszeripar üzletágban. Előadása a pályázatok finanszírozásával volt kapcsolatos, ahol három főbb témát említett: a pályázatokról, a bankról és végül a pályázati finanszírozásokról.

Írta, képek: Áman Áron

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira