2024. május 28-án Amerika-napot rendeztek a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, mely rendhagyó testnevelésórával, Spelling Bee versennyel, lapbook kiállítással és filmek értékelésével, kosárlabda bajnoksággal vette kezdetét.

Ezen egyedülálló rendezvénysorozat által az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége kínált lehetőséget a gimnázium számára, hogy egy egész napos programsorozat keretében a diákok és a pedagógusok betekintést nyerhessenek a nagykövetség munkájába, tájékozódhassanak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről és kreatív módon szerezhessenek még több információt az Egyesült Államokról és annak kultúrájáról.

Pom-pom bemutatót tartott: Farsang Georgina, Klam Hanna, Patócs Tamara, Kis Eliána Tirza, Rékasi Viktória
-Hirdetés-

Kelemen Hella 10.A osztályos tanuló köszöntötte a megjelenteket az Amerika-napon, melynek szervezői: Maczelka Mária, Szabó Márta pedagógusok és Szentgyörgyiné Szlovák Mária főigazgató asszony voltak.

A megnyitó rendezvényen tiszteletét tette: Neil Picket vezető kereskedelmi képviselő, a budapesti Amerikai Nagykövetség munkatársa, Chance Adam FBI különleges ügynök, helyettes jogi attasé, Papp Zsuzsa, a szegedi Amerika Kuckó igazgatója, Ella Westfall gyakornok, Csabay Noémi, az Amerika-napok szervezője, Szedmák Tamás alpolgármester és Koczkásné Dulai Ildikó, a Protokon Kft. ügyvezető igazgatója is.

Meghívott vendégeik

A rendezvény kezdetén Kudron Kíra és Markó Boglárka hangszerjátékát hallhatta a közönség, majd Csabay Noémi, az Amerika-napok szervezője is köszöntötte a megjelenteket.

Kiskőrös Város Önkormányzata képviseletében Szedmák Tamás alpolgármester is megosztotta gondolatait a fiatalokkal, aki kiemelte, hogy ők, akik a ’70-es évek közepén születtek, ilyen rendezvényről csak álmodhattak. „Akkor még egészen más világ volt, ma már azonban számos lehetőség van arra, hogy hasonló programokon vehessünk részt”-tette hozzá. Majd arra buzdította a fiatalokat, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

Breznyán Kinga énekével színesítette a rendezvényt.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária főigazgató asszony volt az esemény egyik szervezője

Végül Szentgyörgyiné Szlovák Mária főigazgató asszony e szavakkal nyitotta meg a rendezvényt:

„Nagy öröm számunkra, hogy lehetőséget kaptunk az Amerikai Nagykövetség által szervezett programra és vendégeket is hívhattunk iskolánkba. Úgy időzítettük, hogy gyereknaphoz közeli dátum legyen. Amiért külön örülök, hogy ez a program megvalósult: az Erasmus+ keretén belül Európában már sok helyen járhattak diákjaink, de azért Amerika még mindig elérhetetlennek tűnik számunkra, számotokra. Ennek ellenére arra biztatlak titeket, hogy merjetek elindulni, ha lehetőségetek adódik!”

Dress code is volt: kockás ing, vagy amerikai zászlós póló

Majd előadást tartott: Neil Picket vezető kereskedelmi képviselő, a budapesti Amerikai Nagykövetség munkatársa, Chance Adam FBI különleges ügynök, helyettes jogi attasé is, akik zömében hivatásukról és az ezzel járó lehetőségekről meséltek. Míg Ella Westfall és Papp Zsuzsa az amerikai továbbtanulási lehetőségekről mesélt a hallgatóságnak. Közben: Kelemen Hella 10.A osztályos tanuló tolmácsolt.

A fiatalok kíváncsian várták az eredményhirdetést 

13 óra után került sor a házi kosárlabda bajnokság döntőjére, és az eredményhirdetésekre.

Spelling Bee:

1.hely Kókai Viktor 10.A
2.hely: Hadnagy Olivér – Varga Noel 9.D
3. hely: Tiricz Áron 8.A

Film:

Szentgyörgyi Dia 10.D

Lapbook:

1.hely: Petróczi Réka – Odrobina Gréta 9.D
2.hely: Odrovics Lilla – Gyenes Petra 8.A
3.hely: Németh Boróka – Szentgyörgyi Noémi 10.A 

Kvíz:

1.hely: Péli Szimonetta 9.B
1.hely: Lopusni Hanna 9.B

Kosárlabda bajnokság:

1.hely: 10.D
2.hely: 10.A

Reggel amerikai palacsintával, délben hamburgerrel készültek a diákoknak és meghívott vendégeiknek

A Protokon Kft. biztosította az amerikai palacsintákhoz az alapanyagot, amit aztán két KEVI-s szülő: Kakuszi Zsolt, Turancsik László és segítőik készítettek el: Szabó Erika és Belák Józsefné. Szintén nekik köszönhették a finom hamburgereket is, méghozzá friss, saját gyártású húspogácsából (Íz és Hagyomány). A szervezők ezúton köszönik az Eatrendtől kapott limonádét is. Továbbá az autós és motoros bemutató megvalósítását: Supka Zsoltnak, Flórián Pálnak, Eiler Lászlónak, Szentgyörgyi Jánosnak és az Old Car Múzeumnak.

Fotók: VIRA.HU, KEVI 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (103 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira