Kiskőrösön a június 9-i önkormányzati választásokon a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és az Ültess Fát mozgalom Egyesület közös jelölteket állított mind a 8 választókerületben. A legutóbbi választások alkalmával ebből a csapatból listás helyen jutott be a képviselő-testületbe Filus Tibor és Nikléczi Gábor.

 

-Hirdetés-

Az elért két mandátum a rendszerváltás utáni időket nézve olyan eredmény, amire korábban még nem volt példa, hogy két civil egyesület képviselője listán bejusson a város vezetésébe. A két egyesület kiválóan működik együtt, ezért most is a közös összefogás erejében bízva számítanak a helyi lakosok támogatására. Az elvégzett munkáról, a jelöltekről és a tervekről az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnökét, Filus Tibort kérdeztük.

Filus Tibor szeretné, hogy március 15-én az 1. osztályosok kokárdatűzése legyen helyi rendeletbe foglalva, kötelező programelemként
– Hogyan állt össze a választókerületekben a jelöltek listája?

– Mint bizonyára már sokan értesültek róla, a 2024-es helyhatósági választásokon is indulok képviselő-jelöltként a Kiskőrös Gazdakör Egyesület és az Ültess Fát Mozgalom Egyesület támogatásával. A két egyesület listavezető képviselő-jelöltje vagyok most is, mint a legutóbbi önkormányzati választások idején. A 2019-es önkormányzati választások alkalmával olyan magas támogatottságot és bizalmat kaptunk a választópolgároktól, hogy a rendszerváltás óta korábban még soha nem tapasztalt módon Nikléczi Gáborral ketten is bejutottunk listán a képviselő-testületbe párt támogatás nélkül, független civilekként. Olyan a közéleti munkában aktív, elkötelezettségektől mentes jelölteket állítottunk minden választókerületben, akik munkájával tovább fejlődhet a település. Úgy gondolom, hogy minden képviselő-jelöltünk már bizonyított a saját munkaterületén és a közéletben, a városban ismert és elismert személyek, akikre bátran számíthatnak a lakosok.

Állnak (balról): Torgyik Mihály – 5. sz.vk., Maglódi Attila – 6. sz.vk., Prepszent István – 2. sz.vk., Filus Tibor – 8. sz.vk., Dózsa Tamás – 3. sz.vk., Kiss József – 4. sz.vk.
Elöl: Ba Irén – 1. sz.vk., Illésné Korányi Melinda – 7. sz.vk.
A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és az Ültess Fát mozgalom Egyesület képviselő-jelöltjei:
  • Ba Irén (1. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Árpád utca 4. – Petőfi Sándor Gimnázium
    6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor út 7. – Petőfi Általános Iskola
  • Prepszent István (2. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Thököly Imre utca 21. – volt óvoda épülete
  • Dózsa Tamás (3. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Batthyány Lajos utca 2. – Batthyány utcai Óvoda
  • Kiss József (4. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Hrúz Mária utca 2/1. – Speciális Iskola
    6200 Kiskőrös, Nyárfa utca 35. – Erdőtelki Óvoda
  • Torgyik Mihály (5. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Vasvári Pál utca 2. – Bem József Általános Iskola
  • Maglódi Attila (6. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Rákóczi Ferenc utca 144. – Rákóczi utcai Óvoda
  • Illésné Korányi Melinda (7. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Kossuth Lajos út 27. – Hagyományok Háza
  • Filus Tibor (8. sz.vk.)
    Szavazás helye: 6200 Kiskőrös, Árpád utca 20. – Wattay Szakgimnázium
A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és az Ültess Fát Mozgalom Egyesület települési kompenzációs listája:

1. Filus Tibor (8. sz.vk.)
2. Ba Irén (1. sz.vk.)
3. Maglódi Attila (6. sz.vk.)
4. Prepszent István (2. sz.vk.)
5. Torgyik Mihály (5. sz.vk.)
6. Kiss József (4. sz.vk.)
7. Illésné Korányi Melinda (7. sz.vk.)

– Milyen elvégzett munka áll az egyesületek mögött?

– A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület összefogja a helyi termelőket, rendszeresen szervez gazdaestéket, ahol szakmai előadásokkal próbálja segíteni a mindennapi munkát. A gazdakör mindezek mellett kiemelt közéleti szerepet vállal a városi rendezvényeken való megjelenéssel és nagyon sikeres a Városi Disznótor programjuk, ami a hagyományápolásban is jelentős szerepvállalás.

Kiskőrösön 2010-ben kezdtem el zöld növényzet-fejlesztő programok szervezését, megvalósítását. Az első évben ősszel aktivisták segítségével 10 magyar kőris került elültetésre az evangélikus temetőben – mára ezek gyönyörű fák lettek és azóta már 100-nál is több a temetőben közösségi összefogással elültetett fák száma. Az eltelt évek alatt többen csatlakoztak támogatóként, segítőként a programokhoz, amely egyre szélesebb körben vált „népszerűvé”. A tevékenységet 2015-től egyesületi formában koordinálom az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnökeként. Rendszeresen keresem a pályázati és egyéb lehetőségeket zöld növényzet-fejlesztő programok megvalósításához. A pályázatokat magam írom, a beadástól kezdve, a tejes adminisztráción át a beszámolók elkészítéséig, hiszen így ennek nincs költsége és a városra tudjuk fordítani az egyesület támogatásként kapott összegeit. Az elnökletemmel működő Ültess Fát Mozgalom Egyesület szervezésében az eltelt évek alatt közel 1500 fa, több ezer cserje, és mintegy 1500 rózsa került elültetésre a városban.

Idén a Vasvári utcában volt legutóbb közösségi faültetés az Ültess Fát Mozgalom Egyesület szervezésében
A programok a következő helyszíneken valósultak meg a vezetésemmel:
  • Árpád utca teljes fásítása.
  • Piac tér fásítás.
  • Fásítás és cserjék kihelyezése az Erdőtelki úton.
  • A Petőfi utca zöld növényzetének teljes megújítása: gömbkőrisek, rózsák ültetése.
  • Fásítás az evangélikus köztemetőben és a katonai síroknál.
  • Fásítás a Sárkány és a Baross utcákban.
  • A Tüskös Közösségi Park megújítása során fásítás, füvesítés, közterületi gyermekhinta kihelyezése a területre (a további fejlesztésre az Ültess Fát Mozgalom Egyesület számláján célzottan 1 millió forint van).
  • Fásítás a Záportározónál, padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók, futóknak nyújtáshoz korlátok kihelyezése.
  • A Kőrisfa Óvodánál padok és hulladéktárolók elhelyezése, az udvar részen a zöld növényzet megújítása, fák, cserjék ültetése.
  • Az ültess Fát Mozgalom Egyesület két kosárlabda palánkot helyezett el a Szabadidőparkba. A Magyar Kosárlabda Szövetség a kezdeményezésemnek köszönhetően egy közel 6 millió forint értékű műanyag borítású, kültéri streetball pályát ad Kiskőrösnek 1 db kosárlabda verseny palánkkal erre a helyszínre. Az önkormányzat elkezdte a pálya helyének kialakítását, rövidesen letelepítésre kerül az új kosárlabda pálya a Szabadidőparkban.
  • A kezdeményezésemre épült meg a kültéri kézilabda pálya a Szabadidőparkban, 100 %-os támogatással, 75 millió forint értékben.
  • A Liget utca teljes fásítása (100 db fa ültetése).
  • A Kossuth-Sárkány utcák által határolt lakópark udvar részeinek megújítása, a Sárkány utcai kereszteződéstől a vasúti átjáróig fásítás mindkét oldalon.
  • Fapótlások végrehajtása minden területen, ahol az egyesület fákat ültetett.
  • A tavalyi évben közel 3 millió forint értékben az Ültess Fát Mozgalom Egyesület a városközpontban és a település egyéb parkjaiba minden olyan helyre fát ültetett, ahol pótlásokra volt szükség vagy erre a terület adottságai lehetőséget teremtenek.
  • A Wattay Sportcsarnok udvar részének teljes fásítása.
  • A Vasvári Pál utca teljes fásítása a rendőrség és a Bem iskola épülete előtti szakaszon.
– A város vezetésében milyen munkát sikerült elvégezni a közel öt év alatt?

– Kiváló kapcsolatot ápolok Kiskőrös Város Fúvószenekarával és a kulturális élet helyi szereplőivel, amiben lehet a segítségükre vagyok és ezt viszont is mondhatom. Amikor szükséges, akkor jönnek és a település érdekében a közösségi szerepvállalásuk példaértékű!

Hatalmas megtiszteltetés volt a számomra a Petőfi 200 Emlékbizottságban dolgoznom és a programok szervezésében részt vennem. A kezdeményezésemre indult el az 1. osztályosok részére a kokárdatűzés hagyománya. A kokárdákat én terveztem meg és gyártattam le, hogy méltó legyen a Petőfi kultusz ápolásához. Azon szeretnék dolgozni a továbbiakban megválasztásom esetén, hogy március 15-én az 1. osztályosok kokárdatűzése legyen helyi rendeletbe foglalva, kötelező programelemként a mindenkori képviselő-testület összetételétől függetlenül!

Filus Tibor kezdeményezésének köszönhetően streetball kosárlabdapálya épült meg a Szabadidőparkban

A városi sportéletben 18 sportegyesület vesz részt tevékenyen. Úgy gondolom, hogy amióta a Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke vagyok teljesen új alapokra került az önkormányzat és a sportegyesületek kapcsolata. A korábbi évekből pontos statisztikai adattal nem rendelkezett a város az egyesületek létszámáról, a sportolókról verseny osztályokra, valamint korosztályokra lebontva. Elmondhatom, hogy 5 év kemény munkája után az idei esztendőre állt össze a rendszer, hogy naprakész adatbázist tudtam készíteni. Minden klub elnökével, vezetőjével szinte napi kapcsolatban állok, hozzám bátran fordulhatnak a hét bármely napszakában. A helyi sportélet elhivatott segítője, támogatója vagyok.

A tavalyi évben új alapokra sikerült helyezni a városi majálist. Javaslatomra az önkormányzat rendeletbe foglalta és díjazza most már minden évben szakáganként az arra érdemes sportolókat és edzőket. Az előkészületek során az emlékplakettek tervezését is végzem. A sportelismerések most már a Városi Sportmajális alkalmával kerülnek átadásra. Kiváló kapcsolatot ápolok az egyesületekkel, akik a Városi Sportmajális sportágválasztó programját is magukénak érzik és úgy gondolom, hogy nem túlzás, ha a kiskőrösi sportélet egyik legkiemelkedőbb ünnepnapjaként lehet már ezt az eseményt nevezni.

– Milyen terveket valósítana meg, ha tovább folytathatná munkáját önkormányzati képviselőként?

– Szeretném, hogy a helyi fürdő fejlesztései komolyabb mértékben történjenek meg, amelynél kiemelten fontos feladat az energiahatékonyságban való előrelépés, a fenntartási költségek drasztikus csökkentése. Sokan megkerestek és jelezték, hogy Kiskőrösön miért nincs a helyi lakosoknak árengedmény a fürdőbelépő és az egyéb szolgáltatások tekintetében? Úgy gondolom, hogy ez jogos igény, hiszen az országot járva szinte már nincs olyan település, ahol a önkormányzat ne adna árengedményt a strandok, a fürdők és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások tekintetében a helyi lakosoknak. Amennyiben a lakosságtól bizalmat kapok, akkor szeretném képviselni a város vezetésében azt, hogy a kiskőrösi lakcímkártyával rendelkezők kapjanak kedvezményt a helyi strandfürdő jegyárából.

Megválasztásom esetén a lakosság bizalmát meghálálva kívánom tovább folytatni munkámat, a kulturális élet és a sport területén egyaránt. Kiemelt célom a zöld területek növelése a településen, fák, virágok ültetésével, azon dolgozok, hogy „Kiskőrös legyen az Alföld legzöldebb városa!” KÖZÖSEN, EGYÜTT A VÁROSÉRT!

MEGOSZTÁS
Írta: vira