A 29 éves Dulai György tősgyökeres kiskőrösi családból származik. Ahogyan nagyapja, úgy édesapja is mezőgazdasággal foglalkozik, édesanyja irodai adminisztrátor. Két húga van. Kiskőrösön alapított saját családot feleségével és 10 hónapos kisfiával. Azon fiatalok közé tartozik, akiknek soha meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja szülővárosát, és családjától, barátaitól, szeretteitől távol valósítsa meg önmagát. Kiskőrös Város Önkormányzatának Képviselő-testületét szeretné fiatalítani jelenlétével, látásmódjával, ötleteivel. Interjú a Kiskőrösért Egyesület 1. számú választókörzet önkormányzati képviselő-jelöltjével. 
– Hova jártál iskolába, és milyen végzettséget szereztél ez idő alatt?

– Kiskőrösön jártam általános iskolába, majd a Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskolában végeztem bor és pezsgőgyártó technikusként. Korán kiderült számomra, hogy ez mégsem az én világom. Mivel 16 éven keresztül versenyszerűen táncoltam, a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanultam tovább táncos és próbavezető szakon, modern társastánc szakirányon. Ezt levelező tagozaton végeztem el, így csak hétvégente kellett feljárnom Budapestre, nem kellett elköltözzek Kiskőrösről. A főiskolai tanulmányaim alatt, 2015-ben kezdtem el dolgozni a Kőrösszolg Nonprofit Kft-nél. Az iskola befejezését követően kaptam felkérést tánctanárként Szentesen, de nem fogadtam el. Ezt a hivatást sem éreztem igazán magaménak, és Kiskőrösről sem szerettem volna elköltözni.

– Két, merőben eltérő témájú tanulmányod után egy harmadik, egyikhez sem köthető szakmában találtál rá önmagadra. Hogyan kerültél erre az útra, és mivel foglalkozol jelenleg? 
-Hirdetés-

– A város karbantartása során keltették fel érdeklődésemet az öntözőrendszerek, és elkezdtem ez irányba bővíteni tudásomat. A kiskőrösi öntözéstechnikai szaküzletben Torgyik Sándor mellett is dolgoztam, akinek tudásom legjavát köszönhetem e téren. Elvégeztem a víz- és csatornarendszer-szerelő szakmai oktatást, és tervezem további tanulmányokkal bővíteni ismereteimet ezen a szakterületen. 2021 augusztusában döntöttem úgy, hogy egyéni vállalkozóként folytatom fő állásban. Ez a DG Öntözéstechnika nevet kapta, mely elsősorban park és mezőgazdasági öntözőrendszerek tervezésével, kivitelezésével, üzemeltetésével és karbantartásával, téliesítésével foglalkozik. Új ház építésnél vagy felújításnál már szinte alap felszereltségnek számít az öntözőrendszer a jelenlegi klímaváltozás következtében. Munkáink legjavát mégis a parköntözés teszi ki, de egyre nagyobb igény mutatkozik a mezőgazdasági öntözőrendszerek kiépítésére is. Mindemellett kisebb mértékig zöldterület kezelést is végzünk. Társasházaknál és családi házaknál fűnyírást, sövénynyírást, metszést, gyomirtózást, tápanyag utánpótlást.

– A június 9-én tartandó helyi önkormányzati választáson Kiskőrös 1-es számú választókörzetének képviselő-jelöltjeként indulsz a Kiskőrösért Egyesülettel. Mi ösztönzött erre a szerepvállalásra?

– Mivel több évig dolgoztam a város ezen részeinek parkfenntartásán és köztisztasági feladatain, valamint aktívan részt vettem a város rendezvényeinek lebonyolítási feladataiban, ismerem a körzetre váró fejlesztések egy részét, ezért úgy gondolom hasznos segítője lehetnék az itt lakóknak. Illetve aktívan segítő tagja lehetnék a képviselő-testületnek, képviselve a fiatalabb generáció gondolkodásmódját, meglátásait, igényeit.

– Miért a Kiskőrösért Egyesülethez csatlakozva indulsz az önkormányzati választáson?

– Úgy gondolom, hogy egy kisváros önkormányzati képviselő-testületben nincs helye a pártpolitikának. Itt az a lényeg, hogy a lakóhelyünkért mit szeretnének tenni, azt tartva szem előtt, hogy a városnak és a polgárainak mi a jó, mire van szüksége. A Kiskőrösért Egyesület teljesen független a politikától, a helyi közösségért való tenni akarás köt minket össze. Fontosnak tartottam, hogy olyan egységét erősítsek, akik ugyan így gondolkodnak e téren. Köztünk mindenki csak azt szeretné, hogy Kiskőrösnek és lakosainak jobb legyen, szeressenek itt élni, ide tartozni az emberek.

– Mik azok Kiskőrösön, aminek a változását, fejlesztését szorgalmaznád önkormányzati képviselőként?

– Kisgyermekes apukaként most látom igazán, hogy a játszóterek tekintetében lenne még hova fejlődjön a város, valamint a járdák hiánya, vagy a meglévők rossz állapota is mielőbbi intézkedésre szorul.

Több olyan programot kellene szervezni Kiskőrösön, amik a fiatalokat célozzák meg, az ő érdeklődési körüknek tesz eleget. A kulturált szórakozóhelyek hiánya is fontos kérdés, hiszen egy fejlődő, élhető és biztonságos városban elengedhetetlen, hogy a kikapcsolódásnak ne legyen színtere.

Munkámból adódóan a városban található zöldfelületek fejlesztését említeném meg, főleg azon a részeken, amik elhanyagoltak és kihasználatlanok. Leginkább az 1. számú választókörzetben lévőkre gondolok, hiszen itt fordul meg a legtöbb ember a hétköznapokban, és a rendezvények alkalmával is.

A gyalogos átkelőhelyekből is lehetne több a városban olyan indokolt részeken, ahol már így is rendszeres gyalogos átkelés van az úttesten. Tudom, hogy ezek az érintett utak nem az önkormányzat hatáskörébe tartoznak, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti, de fel lehetne őket keresni az indokolt kéréssel. Valamint ide tartozik még a csatornafedelek állapota is, aminek a javítására már nagy szükség lenne, főleg a főbb, forgalmasabb útszakaszokon. 

Versenytáncosként számos ország nagyvárosában volt szerencsém megfordulni, és feltűnt már akkor is, hogy mennyivel kulturáltabb és szabályozottabb a biciklis közlekedés, főleg ahol nagy a gyalogos forgalom. Erre nagy szükség lenne Kiskőrösön is a központban. Ma már nem csak a biciklisek, hanem az elektromos rolleresek közlekedési morálja is veszélyes a gyalogosokra nézve. Biciklisávok kialakítására lenne szükség a főtéren keresztül, hiszen valahogy nekik is át kell kelni azon a szakaszon. Így mindenkinek lenne mihez tartania magát, és elkerülhető lenne a konfliktus, a balesetveszély. 

MEGOSZTÁS