Felvidék kincsei címmel háromnapos kiránduláson vettek részt a Határtalanul! program keretében az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói. A 2024. május 22-23-24-én lezajlott utazás során Szlovákia magyarlakta településeivel ismerkedtek meg a résztvevők.
A komáromi erőd udvarán

Komáromban a városnéző séta után az erőd rejtélyes termeibe nyerhettek bepillantást, ahol a vaklabirintus aratta a legnagyobb sikert. Gútán több élmény is várta a kirándulókat. Hitetlenkedve szemlélték a fahidat, amely fém alkatrészek nélkül épült, majd érdeklődéssel hallgatták a reformkori hajómalom működéséről szóló előadást. Egy meglepetés túrában is részük volt, ami nem kis kihívást jelentett eső után, városi cipőben, derékig érő fűben.

A gútai hajómalomban.
Gúta, fahíd
A felejthetetlen túra
-Hirdetés-

Az első nap harmadik állomása Deáki volt, ahol a szállás csábító közelsége ellenére is figyelemmel hallgatták a Nagyboldogasszony-templom festményeinek történetét.

A deáki templom csodálatos festményei között

A második nap igen mozgalmasra és kalandosra sikeredett. Nyitrán az angol nyelvű idegenvezetés a nyelvtudásukat is próbára tette, míg a templomban a csodálattól állt el a szavuk. Alföldi gyerekekként izgalmasnak találták a meredek utcákat, a várnegyedbe vezető emelkedőket.

A bajmóci várnál

A bajmóci vár látványa azonban még ezt az élményt is felülmúlta: „Mint egy Disney-kastély!” – kiáltották többen is. Az épület alatti cseppkőbarlang csodálatos látványa örök emlék marad.

A nap zárásaként a malonyai arborétum kellemes atmoszférájára számítottak, de egy váratlan útlezárás felülírta a terveiket. Nagy kerülővel épp zárórára érkeztek meg a helyszínre.

Az utolsó napot a Deáki Alapiskolában kezdték. Átadták ajándékaikat, majd bejárták a tágas intézményt, melynek 9 osztályában csak 77 gyermek tanul. Már az első percek után élénk beszélgetés bontakozott ki a vendégek és a vendéglátók között, és azóta a közösségi oldalakon is tartják a kapcsolatot.

Közös fotó a deáki iskola tanulóival

Utolsó állomásuk Pozsony volt. Buszos, majd gyalogos városnézésre került sor, de természetesen a legnagyobb élményt a szabadprogram jelentette, amelyet fagyizással, szuvenírvásárlással töltöttek el.

Utolsó állomásunk: a pozsonyi dóm

Felvidék kincseit biztos helyre, a szívükbe zárták, örök emlékként.

MEGOSZTÁS