Június 14-én 10. alkalommal került megrendezésre Kiskőrös és Akasztó térségében a Gólya Road Show a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében. Ez idő alatt Kiskőrösön összesen 84 fehér gólya fióka kapott egyedi jelzéssel ellátott gyűrűt, amit 1700 fő kísért szemmel.

Az MME 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett magyarországi madárgyűrűzést, amelynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése.
A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, amely ma már fehér gólya látványgyűrűzés néven az ország nagy részére kiterjed. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

A gólyák, és általában a madarak gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák viselkedésüket. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség, vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ.

-Hirdetés-

A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához. A gyűrűzések alkalmával az MME segítségére vannak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szakemberei, akik a darus autót biztosítják, illetve gondoskodnak a biztonságos munkavégzésről.

A gyűrűzések alkalmával az MME segítségére vannak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szakemberei

Kiskőrösön, a Róna utca végén található gólyafészeknél kísértük végig a látványos műveletet. A Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Óvodájának két csoportja, és a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának első osztályosai izgatottan várták, hogy részesei lehessenek ennek a ritka pillanatnak. Miután az az áramszolgáltató szakembereinek segítségével lehozták a fészekben található mindhárom fehér gólya fiókát, a jelenlévők megnézhették a gyűrűzés mozzanatait, amit vizsgázott madárgyűrűző végzett.

Óvodások, iskolások, és felnőttek is érdeklődve figyelték a fehér gólya fiókák gyűrűzését

Szalai Gábor, a Pro Vértes Nonprofit Zrt. munkatársa elmondta, hogy minden madár egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kap, ami nekik olyan, mint az embereknek a személyi igazolvány szám. A műanyagból készült, nagyobb számokkal ellátottat, úgynevezett színes gyűrű mérete a gólyák lábához van kialakítva, átmérője nagyobb, mint a madár lába, de sem fel-, sem lecsúszni nem tud. Ez segít, hogy messzebbről egy távcső vagy akár egy fényképezőgép segítségével le tudják olvasni, be tudják azonosítani anélkül, hogy befognák a madarakat. Az így kapott adatokat a Madárgyűrűzési Központban tartják számon. A művelet teljesen fájdalommentes a fiókák számára.

Szalai Gábor, a Pro Vértes Nonprofit Zrt. munkatársa helyezte fel a speciális madárgyűrűket a fiókák lábára
Kirtyán Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntes tagja érdekes adatokat osztott meg a közönséggel. ,,Egy 2019-ben, Kiskőrösön a Róna utcai fészekben jelölt gólya fiókát 2024-ben Nagykátán olvastak le, ami 96 km-re van szülőfészkétől. 2018-ban szintén ebben a fészekben jelölt fióka immár negyedik éve tér vissza Agárhalomra a fészkébe, ahol költ és neveli a fiókáit.”
Kiskőrösön 2024-ben összesen 10 gólya fiókát jelöltek meg

2024-ben Kiskőrösön három fehér gólyafészeknél tettek látogatást a szakemberek. A Határ és a Bajtárs utcánál 4 fiókát, az Esze Tamás és a Gorkij utca kereszteződésénél 3 fiókát, a Róna utca végén szintén 3 fiókát jelöltek meg. A költés sikerét a mindenkori táplálék és időjárási viszonyok, illetve a költőpár kora és a tojásrakás kezdete határozza meg. A fiókák három-négy hetes életkorukban vannak, akik jelentősen nagyobbak, mint a tavalyiak. A kirepülésig még ugyan ennyi idő kell a legfiatalabb generációnak. Ivarérettségüket 3-5 év alatt érik el.     

Akasztót Magyarország egyik leggólyásabb települései közé lehet sorolni.

2019-es felmérés alapján a 8. helyen áll az országos ranglistán. A Fő utcán található fészekbe egy 2011-ben, Németországban született és jelölt gólya tér vissza minden évben költeni, idén már 13. alkalommal, és már Szegeden is többször észlelték.
Egy 2021-ben gyűrűzött akasztói gólyát 2023-ban Marokkóban olvastak le. Ez a magyarországi adatbázisban a legelső olyan gólya, aki legnyugatabbra repült.
Akasztón 2022-ben született és jelölt másik gólyát Ománban láttak. Ez volt a második olyan magyar gólya, amit ebben a keleti országban figyeltek meg -az elsőt 1912-ben látták-.    

Te tudtad, hogy a legidősebb magyar gólya, amiről tudnak a szakemberek, 34 évet élt? Mindössze két évvel kevesebbet, mint a legidősebb európai fehér gólya.

Különleges élmény volt fehér gólyát simogatni

A jelölést követően meg lehetett simogatni a fészekből lehozott gólya fiókákat, amik mozdulatlanul, a földhöz lapulva nyugodtan tűrték a számukra még ismeretlen élőlényekkel való találkozást. A nem mindennapi, testközeli élmény után sértetlenül visszakerültek a fiókák a fészekbe szüleik megnyugvására, akik végig látótávolságból követték az eseményeket. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (87 db kép)
MEGOSZTÁS