Közel 600 gyermek gyűlt össze június 14-én az izsáki a focipályán, ahol az Izsáki Rendőrőrs, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség Lovasegysége, a Vármegyei Rendőrfőkapitányság Közterület Támogató Alosztálya, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park tartottak közös rendezvényt.

-Hirdetés-

A rendvédelmi napot óvodásoknak és általános iskolás gyermekeknek szervezték. Nemcsak Izsákról, hanem Fülöpszállásról, Páhiról, Orgoványról és Soltszentimréről is érkeztek gyerekek.

A gyerekek betekintést nyerhettek a résztvevő szervezetek tevékenységébe, megtekinthették eszközeiket és járműveiket, felülhettek a rendőr lovakra, megsimogathatták a kutyákat. A nap folyamán látványos bemutatók, fegyverzet technikai előadások, balesetmegelőzési kis előadások, változatos programok és információs standok várták a résztvevőket.

A Készenléti Rendőrség Lovasegysége a gyerekekkel

A látványos és élvezetes bemutatók mellett a gyerekek kiscsoportos mini előadásokon is részt vehettek, ahol a nyár veszélyeiről tanulhattak és kérdéseket tehettek fel az előadóknak. Emellett statikus bemutatókat is tartottak kék lámpás autókkal, kék lámpás motorral, tűzoltó autóval, valamint az Állampusztai BV intézet kutyás bemutatójával.

Újszászi Zoltán rendőr alezredes, az Izsáki Rendőrőrs parancsnoka ötlete és szervezésében valósult meg a program. Az alezredes elmondta, hogy szeretnének ebből hagyományt teremteni, hogy az utolsó tanítási héten a gyerekeknek egy olyan „nyári szünet csomagot” adjanak, amivel felkészítik őket a nyár veszélyeire. Ezért is kapta a program a „Felkészülés a nyár veszélyeire” elnevezést.

Újszászi Zoltán rendőr alezredes

Újszászi Zoltán hozzátette, hogy mivel a gyerekek hamarosan egyedül is közlekedni fognak a közutakon, különösen fontos figyelmet fordítani a közlekedésbiztonságra. Hangsúlyozta, hogy a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan közlekedjenek biztonságosan, hogyan viselkedjenek gyalogosként, kerékpárosként vagy netán elektromos rollerrel közlekedőként. Fontos, hogy tisztában legyenek a közlekedési szabályokkal, ismerjék a zebrán való átkelés szabályait, és tudják, hogyan használják helyesen a kerékpárjukat, például a sisak viselésének fontosságát.

Dr. Tartott Zsolt r. alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy a program célja az is, hogy közelebb hozzák a gyerekeket a rendőrséghez, és bemutassák a munkájukat. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartják a gyerekek biztonságos közlekedésének oktatását, különösen a nyári szünet közeledtével, amikor megnövekednek a gyerekeket érintő balesetek. Felhívták a gyerekek figyelmét arra, hogyan viselkedjenek, ha egyedül vannak otthon, kit engedjenek be a lakásba, kivel beszéljenek, és hol kérhetnek segítséget. Kollégái igyekeztek mindezt a gyerekek nyelvén, a lehető legszélesebb körben átadni.

Baltás Adrienn, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság zászlósa tart kiselőadást a gyerekeknek
A nap végén az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Műveleti Csoportja és kutyavezetői tartottak egy rendkívül látványos bemutatót.
Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Műveleti Csoportja és kutyavezetői

Szabó Zoltán zászlós, az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet kutyatelep vezetője elmondta, hogy a rövid bemutatók során különféle engedelmességi gyakorlatokat láthattak a szolgálati kutyákkal. Ezek között szerepelt pórázon vezetés, irányváltások, menet közbeni ültetés és fektetés. A műveleti csoport önvédelmi fogásokat, fogásbontásokat, késes támadások és rúgások elhárítását, valamint bilincselési technikákat mutatott be. Emellett kábítószer keresést is bemutattak, ahol a szolgálati kutya jelezte a dobozba rejtett kábítószer gyanús anyagot.

Volt továbbá kutyás igazoltatás és zárkában dühöngő fogvatartott megfékezése, ahol a műveleti csoport védőfelszerelésben és pajzzsal, a szolgálati kutya pedig szájkosár nélkül végezte feladatát, a cél a fogvatartott ellenszegülésének megtörése volt. A bemutató végén egy járművel történő előállítási szituációt láthattak, ahol a fogvatartott menekülni próbált, és a csoport a szökési kísérlet megoldását demonstrálta.

Frankó Balázs rendőrzászlós elmondta, hogy az izsáki általános iskolában 2023 szeptemberétől elindult a KEVE, vagyis a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogram, amely keretein belül felmenő rendszerben tanulják meg a helyes közlekedés szabályait a gyerekek.
Frankó Balázs rendőrzászlós “intézkedés” közben

Az oktatási módszer lényege, hogy az iskolarendőr és a pedagógusok egymást kiegészítve interaktívan, foglalkoznak a gyerekekkel. Idén a három első osztályos gyermekek részesülhettek benne, de több olyan programot is szerveztek, ami az egész iskola tanulóit érintették. Most pedig rendhagyó módon zárták le a rendvédelmi rendezvény keretén belül ezt a programot.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (107 db kép)
MEGOSZTÁS