Június 19-én délelőtt családi napot szervezett Erdőtelken a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat korai fejlesztés munkacsoportja. A rendezvény kezdetén Gmoser István önkormányzati képviselő is köszöntötte a megjelenteket, aki örömét fejezte ki a sikeres megvalósítás reményében, továbbá támogatta a családi nap megvalósítását is. Majd Nagy Éva Lívia, a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézményének igazgatója nyitotta meg e szavakkal az alkalmat:

-Hirdetés-

„A mai napon a korai fejlesztés ellátását végző szakemberek szervezésében elsősorban a gyermekeket ünnepeljük. Azokat a kicsiket, akik a hétköznapokon egész évben együtt dolgoztak, a fejlődésüket segíteni igyekvő kollegáinkkal. Természetesen ez a folyamat elképzelhetetlen a támogató szülői jelenlét nélkül. Köszönjük a szülők együttműködését és kitartását a nehezebb pillanatokban is. Remélem a gyermek fejlődése érdekében végzett közös munka minden nehézség ellenére is jó érzéssel tölti el a szívüket és pozitív emléket hagyott Önökben. A foglalkozásokat vezető szakemberek elhivatottsága, szakmai tudása és gyermekszeretete garanciát jelent a hatékony beavatkozásra. A gyermekek egyéni fejlődése önmagáért beszél. Ezt a fejlődést pedig a megtett út ismeretében tudjuk igazán értékelni.”

A Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója (balra), mellette Gmoser István képviselő és a szakszolgálat munkatársai 

A korai fejlesztést lezáró és óvodába lépő gyerekek részére búcsú ajándékokat is átadtak, majd kezdetét vehette az önfeledt játék.

Danics-Szemkeő Kinga éppen ajándékot ad át

Danics-Szemkeő Kingával, a szakszolgálat korai fejlesztő munkacsoportjának vezetőjével készítettem interjút a helyszínen.

Milyen hagyománya van ennek a rendezvénynek a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálatnál?

A világjárványt megelőzően voltak ilyen rendezvényeink, az azt kövező időszakban ez az első. Ez egy kicsit nagyobb lélegzetvételű, mint amelyeket eddig tartottunk. 30 fő kisgyermek és családtagjaik jelentkeztek az alkalomra.

Az egyik büszke édesanya
Kik vettek részt a szervezésben?

A szakszolgálat korai fejlesztő munkacsoportja szervezte, tehát a programokat több soron, team megbeszélések keretei között egyeztettük. A feladatok jelentős részét Torgyikné Csővári Judit gyógypedagógus kolléganőm vállalta magára, hiszen az ő helyismerete magabiztos, jó kapcsolatot ápol az óvoda dolgozóival és vezetőjével. A helyszín leszervezését és a feladatok összeállítását is elsősorban ő koordinálta. Ezúton is nagy köszönet neki a befektetett energiáért.

Juci tornát is tartottak, melybe a szülők is bekapcsolódtak 
Milyen jellegű programokra került sor a mai napon?

Többek között: homokozási lehetőséggel, mezítlábas akadálypályával, horgászattal, motorozási és kisautózási lehetőséggel, ugrálóvárral, valamint aszfaltrajzolással készültünk a gyerekeknek. Továbbá Gmoser István, a körzet önkormányzati képviselője felajánlotta, hogy látogatást tehetünk a tanyájukon, ahol a gyermekek lovagolhattak is. Munkatársaimmal megsütöttünk 250-300 palacsintát, amivel megkínáltuk a gyerekeket és családtagjaikat. Ezt a napot ajándékba szántuk nekik, hogy megköszönjük a munkájukat és azt, hogy együttműködőek voltak az elmúlt időszakban, években. Fájó szívvel búcsúzunk tőlünk, ugyanakkor nagy örömmel, hiszen képessé váltak arra, hogy egy óvodai csoportba kerüljenek. Ezt a napot nemcsak a gyerekeknek, hanem szüleiknek is ajándékba szánjuk. Nem készültünk semmilyen kötelező feladattal, hiszen az elmúlt időszak és évek arról szóltak, hogy irányított feladathelyzetben kellett dolgozniuk a kicsiknek. A korai fejlesztés egy terápiás háromszög: a szülő, a gyermek és a gyógypedagógus közös munkája, ami a fejlesztés folyamatát, tanácsadást, és minden olyan dolgot foglal magába, amit a szülő nem tud mással megbeszélni. Ez egy bizalmi kapcsolat, éppen ezért fájó az elköszönés tőlük. Ajándékba bókleveleket készítettünk mindazoknak, akik elhagyják a korai fejlesztést és egy pici meglepetésekkel is készültünk azoknak, akik óvodába kerülnek. Az ajándékokat a fejlesztők adták át a gyerekeknek.

Mosolyból és ölelésből sem volt hiány
Milyen támogatásból, együttműködésből valósulhatott meg ez a rendezvény?

A Kiskőrösi Óvodák Erdőtelki Tagóvodája támogatásával, akik biztosították a helyszínt számunkra, továbbá Gmoser István képviselő úr segítségével, aki idejét és szeretetét felajánlva velünk tartott a programon és a lovaskocsizást is biztosította számunkra. A vendéglátás ás az ajándékozás feltételeit saját erőforrásból biztosítottuk, melynek célja:  maradandó és örömteli élmény biztosítása volt, az ellátásunkban részt vevő családoknak. 

Két helyszínen: az Erdőtelki Óvoda udvarán és a Gmoser Lovastanyán programoztak a családok

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (83 db kép)
MEGOSZTÁS