Különleges kerékpár kiállítással nyitotta meg kapuit a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretein belül 2024. június 22-én 17 órakor. A „Magyar Vándor két keréken” című időszaki kiállítást egészen augusztus 31-ig tekinthetik meg a látogatók. Az est folyamán további izgalmas, ingyenes programok várták az érdeklődőket, a gyerekek interaktív nyomozáson vehettek részt, míg a felnőtteket többek között koncert, DJ és éjszakai tárlatvezetés fogadta a múzeum berkein belül.

-Hirdetés-

A „Magyar Vándor két keréken” című kerékpár kiállítást 2024. június 22-én 17 órakor Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, majd Turán István múzeumvezető, történész köszöntőjét hallgathatták meg az érdeklődők, melyből sok érdekességet tudhattak meg a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum új, időszaki kiállításáról.

Turán István, Szilvai József Attila és Kaposi Gabriella

A tárlat húsz példányt mutat be az elmúlt 160 évből, vagyis a kerékpározás hőskorától egészen a közelmúltig. Fontos kritérium volt, hogy a múzeum munkatársai mindenképpen magyar gyártású bicikliket szerettek volna bemutatni a közönségnek. A kiállított darabok között ez egyetlen kivételtől eltekintve megvalósult, ugyanis egy holland kerékpárt is megtekinthetnek az érdeklődők.

A múzeum munkatársai mindenképpen magyar gyártású bicikliket szerettek volna bemutatni a közönségnek

Turán István múzeumvezető, történész beszédéből azt is megtudhatták a jelenlévők, milyen kerékpár-különlegességeket tekinthetnek meg a látogatók:

„A kiállítást járva találkozhatnak velocipédekkel és kerékpárokkal. Férfi és női típusokkal, kisipari és gyártósori termékekkel Weiss Manfréd gyárától a Csepel Művek kerékpárjaiig. Sőt, akad egy egészen különleges Camping típusú bringa, amit a mi egyik ifjú látogatónk készített, és a leírást is ő szerkesztette hozzá. Garantáltan rá fognak ismerni. Továbbá figyelmükbe ajánlom a Közlekedési Múzeum egyik velocipéd replikáját, amelyet Önök is kipróbálhatnak. Végül külön kiemelném múzeumunk két kerékpárját, az egyik a régi világ útfenntartó munkásainak, vagyis az útkaparóknak egy biciklije, valamint Lotz Károly korábbi közlekedési miniszter kerékpárja 1996-ból. Ennek a Schwinn-Csepel Camping típusnak a nem mindennapi történetét a leírásnál olvashatják.”

A velocipéd replikát többen ki is próbálták

A kerékpárok mellett a falakon elhelyezett tablókról további érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődök:

„Még egy különlegességre hívnám fel a figyelmüket. Idén éppen 80 éve 1944-ben adták át a forgalomnak Magyarország első gyorsforgalmi útját. Ez volt Budapesten a Ferihegyi repülőtérre vezető út. És ez volt ráadásul az első olyan közút, amelynek legalábbis egy szakaszon mindkét oldalán kerékpárút is kiépítésre került. Tehát az első magyar kerékpárút szintén kereken 80 éve került átadásra, erről is olvashatnak az egyik tablón.”

A kiállítás nyitvatartási időben egészen augusztus 31-ig megtekinthető az Úttörténeti Múzeum időszaki kiállító terében.
A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg

Este 18 órától a gyerekeké volt a főszerep, ugyanis Kutyifa Anikó vezetésével egy interaktív nyomozáson vehettek részt. Az izgalmas vetélkedő során a gyerekeknek egy bűntény titkait kellett felfedniük, melynek középpontjában Bitumen (a múzeum kabalafigurája) és ellensége, Lord Macskakő álltak. Az ismeretterjesztő játék célja Bitumen kiszabadítása mellett a múzeum megismerése volt.

A gyerekek egy izgalmas vetélkedőn vehettek részt

A programokkal este 20 órától leginkább a felnőtteket célozták meg, akik először Hámori István „Azt mondták, a villa üres” című művét tekinthették meg a Szilveszter Társulat előadásában, majd 21 órától a Bitumen Blues Band koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők, ezt követően 22 órától DJ RPM szórakoztatta a közönséget. Éjfélhez közeledve pedig táncházzal és zseblámpás tárlatvezetéssel ért véget a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum programsorozata. 

Szöveg és fotók: Szentgyörgyi Lili 
Facebook bejegyzés: Supka Éva 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (59 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira