Különleges tanévzáró istentiszteletet tartott a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája június 26-án az evangélikus templomban. Nem megszokott ugyanis, hogy a tagintézmény igazgatója egész családjával foglaljon helyet az első sorban, és az sem, hogy városunk polgármestere, Domonyi László feleségével együtt megjelenjen egy ilyen iskolai eseményen. Ez az alkalom ugyanis nemcsak a 2023/24-es tanévet zárta le hivatalosan, de kollégái és diákjai, valamint a város vezetése itt köszönt el a nyugdíjba vonuló Grausza Jánosné tagintézmény-igazgatótól.

A tagintézmény igazgatója egész családjával foglalt helyet az első sorban
-Hirdetés-

Isten igéjét ezúttal is Pethő-Szűcs Mária iskolalelkész hirdette, a liturgiát sok-sok, a diákok által az áhítatokról ismert és szeretett énekkel színesítve. Ezt követően a nyugdíjba vonuló pedagógusokat Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a KEVI főigazgatója méltatta és köszöntötte. Meghatódva állt az oltár előtt Gombárné Kiss Anikó és Horváth Borbála, akik mindketten több évtizedet tanítottak a Petőfiben, és tanítói illetve tanári diplomával is rendelkeznek. Anikó első oklevelét a Bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskolán szerezte, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán elvégezte a földrajz szakos általános iskolai tanári képzést is. Pedagógusi pályáját volt általános iskolájában, Kaskantyún kezdte, illetve folytatta több mint két évtizedig, majd 2007-től a Petőfi Sándor Általános Iskolában dolgozott, ahol napközis nevelőként, földrajz szakos tanárként, sőt osztályfőnökként is számíthattak rá. Óraadóként a következő tanévben is visszatér majd a katedrára.

Borika a tanévzárón végleg elköszönt az iskolától. Attól az intézménytől, ahol 39 évig dolgozott. Először mint frissdiplomás tanító, majd később mint technika szakos általános iskolai tanár. Második diplomáján kívül felsőfokú oktatásinformatikus végzettséggel is rendelkezik, ami lehetővé tette, hogy néhány évig számítástechnikát is tanítson, sőt 2006-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatásvezetői és pedagógus szakértői szakvizsgát is tett. Munkáját 2008-ig felsős szaktanárként és osztályfőnökként végezte, majd alsó tagozatos osztálytanító lett.

Mindkettőjük több évtizedes nevelő-oktató munkáját dr. Pintér Sándor miniszter Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el.

Horváth Borbála (balra) és Gombárné Kiss Anikó

Az iskolai nevelő-oktató munka lezárásának napja érkezett el az iskola tagintézmény-igazgatója, Grausza Jánosné számára is, aki több évtizedes szaktanári és vezetői pályafutása elismeréseként szintén átvehette a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

Grausza Jánosné tagintézmény igazgató

Grausza Jánosné született Pohankovics Erzsébet mind általános, mind középiskolai tanulmányait Kiskőrösön végezte – annak az intézménynek jogelődjeiben, melytől most mint tagintézmény-igazgató búcsúzik. Felsőfokú tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán folytatta, s ott 1984-ben mint magyar-történelem szakos általános iskolai tanár diplomázott. Ugyanezen év szeptemberében meg is kezdte pedagógusi munkáját az akkori kiskőrösi Vasvári Pál Általános Iskolában, majd első gyermeke születése után, 1988 februárjában már volt iskolájába, a Petőfibe tért vissza tanítani.

Sokirányú iskolai tevékenységei mellett tanári és vezetői készségeit is folyamatosan fejlesztette, így 2005-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatásvezetői szakvizsgát tett, majd 2012-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanügyigazgatási szakértői diplomát szerzett. 2007 szeptemberétől a KTKT Petőfi Sándor Általános Iskolájának igazgatójaként, majd az intézmény 2012-es fenntartóváltása után a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskolájának tagintézmény-vezetőjeként folytatta.

Munkáját mindvégig következetesség, igényesség, jó kommunikációs készség, iskolája iránti elhivatottság jellemezte. Vezetése alatt az általános iskola mind szellemiségében, mind eszközellátottságában megújult, sőt új tornacsarnokkal, 7 tanteremmel, tálalókonyhával és étkezővel bővült. Bevezetésre került a TÉT-tagozat és a kéttanítós modell, emellett számos programmal – elsősök családi napja, adventi délutánok, folyamatosan megújuló beiskolázási rendezvények, hitéleti jellegű programok, alkalmak – is gazdagodott az iskolai élet.

A búcsúzó pedagógusok egy-egy igés karkötőt, és személyes áldást is kaptak Pethő-Szűcs Mária iskolalelkésztől.

A búcsúzó pedagógusok áldást is kaptak

Az ünnepség legmeghatóbb pillanatai következtek ezután. A templomnyi diák és tanár együtt búcsúzott el az igazgatónőtől, amikor helyükön felállva énekelték el közösen a „Legyen áldás az úton” című dalt, majd osztályonként két diák és minden pedagógus, iskolai dolgozó, családtag, jelenlegi és egykori SZMK vezető egy-egy szál rózsát adott át az ünnepeltnek.

Egy-egy szál rózsát kapott az ünnepelt

A tanév folyamán sok diák ért el szép versenyeredményeket, neveiket Czinkóczki Tiborné tagintézményigazgató-helyettes sorolta fel.

Jutalomkönyveiket, okleveleiket az évzáró után osztályfőnökeiktől kapták meg.

Tudásbajnokság (matematika, irodalom, természetismeret):
Bronz minősítés: Tóth Zsombor 3.b, Tóth Zoé 5.b
Ezüst minősítés: Turancsik Dorka 3.b, Dulai György Bendegúz 6.b
Arany minősítés: Czobor Sári 3.b, Babák Bence 4.c, Pivarcsi Lilla 5.b, Pivarcsi Bence 6.b

Egyházi iskolák országos meseíró pályázat:
I. hely: Babucsik Borbála 5.b

Bendegúz levelező tanulmányi verseny megyei forduló
irodalom III. hely, természettudomány II. hely: Pivarcsi Lilla 5.b

Evangélikus iskolák országos történelem verseny
VI. hely: Katona Lídia, Kókai Hanna, Simon Emma 7.b

Országos online evangélikus matematika verseny
III. hely: Faragó Réka 6.c

Országos német nyelvi versenyek:

HEBE országos német nyelvi négyfordulós projektverseny (csapat):
I. hely: Dely Elena, Farkas Gréta, Farkas Lilla 4.b
I. hely: Filus Kolos, Kálmándy Hunor, Pivarcsi Gergő 4.b
II. hely: Agócs Letti, Brada Barbara, Kromholcz Csenge 4.b

HEBE országos német nyelvi egyfordulós projektverseny (csapat):
II. hely: Babucsik Borbála, Tóth Zoé 5.b
III. hely: Pivarcsi Lilla, Szekeres Bálint 5.b
IV. hely: Benyó Dóra, Benyik Boglárka, Csővári Luca 5.b
V. hely: Gáspár Petra, Markó Petra 5.b

Sport:

Úszás:
IV. korcsoportos mell- és gyorsúszás megyei I. hely: Simon Emma 7.b
III. korcsoportos hátúszás megyei II. hely: Farkas Petra 5.a
III. korcsoportos hátúszás megyei III. hely: Katzenbach Hanna: 5.a

Úszás váltó:
III. korcsoport gyors váltó megyei II. hely: Babucsik Bernadett 3.b, Dely Elena 4.b, Lengyel Hanna, Torgyik Doroti 5.a
III. korcsoport 4X50 m gyors váltó megyei I. hely: Bolemányi Anna, Simon Emma 7.b

Kézilabda:
III. korcsoportos lány megyei döntő II. hely és országos elődöntő II. hely: Hauk Mira 4.c, Harangozó Dóra, Harangozó Eszter, Patócs Jázmin, Volák Dorka 5.a, Csanády Nóra, Hauk Zóra, Pazdernyik Hanna, Torgyik Lora 6.b, Trsztyinszki Maja, Ungvári Adrienn 6.c, Döme Zita, Kiss Lili, Torgyik Eszter 7.b

Labdarúgás:
Országos döntőbe jutott: III-IV. kcs. lány csapat, III. kcs. fiú csapat, IV. kcs. fiú csapat: Csörgő Simon, Bobek Barna, Bobek Benett, Városi Tibor 4.c, Hambalkó István, Polereczki Márk 5.a, Dudás Adrián 5.b, Viczián Áron, Bodonyi-Kovács Tamás 5.c, Supka Olivér, Trepák Péter 6.a, Madarász Ruben, Agócs Lóránt 6.b, Pogány-Szlama Szonja 6.c, Lajkó Panna 7.a, Kriskó Zente 7.b

Atlétika
Négytusa csapat megyei II. hely: Agócs Lóránt, Hajas Bence, Weiszhaupt Máté 6.b, Lucza Gergő, Pohankovics Patrik, Polereczki Soma 6.c

Kislabdahajítás:
megyei I. és országos XII. hely: Kúkel Bálint 6.b
országos IX. hely: Trsztyinszki Maja 6.c

A 2023/2024-es tanév legkiemelkedőbb sportolója: Hauk Zóra 6.b

Eredményei:
négytusa egyéni összetett verseny: országos III. hely
kislabdahajítás: országos I. hely, mellyel elnyerte Magyarország Atlétikai Diákolimpia Bajnoka címet.

Hauk Zóra a 2023/2024-es tanév legkiemelkedőbb sportolója

Az iskola ajándékát, egy üvegplakettet és 20.000 Ft-os Maraton Sport utalványt Domonyi László polgármester adta át Zórának, aki az Eatrend Kft. által felajánlott Jó tanuló – jó sportoló díjat is átvehette.

Az ünnepi istentiszteletet és a tanévet végül a búcsúzó tagintézmény-igazgató, Grausza Jánosné zárta le, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki négy évtizedes tanári, és 17 éves vezetői pályáját segítette. Elsőként természetesen a családjának, férjének, gyermekeinek, majd kollégáinak, barátainak és a szülői közösségnek. Ezt követően a diákok üdvrivalgása kíséretében kívánt tartalmas, szép nyarat mindenkinek.

KEVI sajtóközlemény KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola 
Szöveg, fotók: Subáné Kiss Krisztina  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira