Az Otthonfelújítási Program (azonosító jel: RRF-REP-10.13.1-24) célja, hogy támogassa az 1990 december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott családi házak energetikai korszerűsítését. A program egyik fő eleme, hogy a résztvevők legalább 30%-os energiamegtakarítást érjenek el, amit hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a beruházás előtt és után. A program teljes keretösszege 108 milliárd forint, mely várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítését teszi lehetővé. Az Otthonfelújítási Program 2024. július 1. napján válik elérhetővé.

-Hirdetés-

Az Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatákonysági beruházások megvalósításának tökéletes partnere lehet az Akker-Plus Kft, mely elsősorban építőanyag kereskedelemmel foglalkozik, széles választékban kínál építőanyagokat a nehézépítőanyagoktól kezdve a világítástechnikáig, továbbá burkolatokat, nyílászárókat, szerszámokat, egyéb építkezési termékeket, műszaki cikkeket vásárolóiknak, partnereiknek. Jelenleg hat, saját tulajdonban lévő építőanyag értékesítő teleppel, szakáruházzal rendelkeznek Kiskőrös, Akasztó, Soltvadkert, Kecskemét, Paks és Szigetszentmiklós telephelyeken. Ezeken a telepeken, szakáruházakban személyesen is felkereshető, megtalálható értékesítők, szaktanácsadók dolgoznak. A több mint 30 éves szakértelemmel rendelkező cég nem csak építőanyag kereskedelemmel foglalkozik. A napenergia üzletágon belül napelemes rendszereket telepítenek, paksi telephelyükön műanyag nyílászárókat gyártanak, kecskeméti telephelyükön betongyártással  foglalkoznak. Szolgáltatásaik között szerepel továbbá a kivitelezés, ahol minden szakágat le tudnak fedni. Az Akker-Plusz Kft. elsősorban három megyében bonyolítja le az Otthonfelújítási Programot; ezek Tolna Vármegye, Bács-Kiskun Vármegye, Budapest és Pest Vármegyének egy része, de igény esetén, a lehetőségekhez igazodva, más vármegyékben is segítségére tudnak lenni ügyfeleiknek a beruházás megvalósításában. Minden termékkörrel, ami az Otthonfelújítási Programban felhasználható és elszámolható évek óta foglalkoznak. Nagyon komoly, több mint két milliárd forintos raktárkészlettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy minden, a program keretén belül megvalósuló beruházáshoz is folyamatosan tudnak építőanyagot biztosítani, például szigetelőanyagot (polisztirol, kőzetgyapot, üveggyapot, stb.), nyílászárókat teljes vertikumban, nyílászárókhoz kapcsolódó egyéb kiegészítő termékeket. Minden olyan kivitelezést el tudnak vállalni, amely ebben a programban elszámolható, például az épület külső határoló  elemeine hőszigetelése, beleértve a padlástereket is, épületgépészeti kivitelezéseket, nyílászárók beépítését után javításokkal. 

Az Akker-Plusz Kft-től, az Otthofelújítási Program 2024 munkacsoportját kérdeztük.  

Az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatban pontosan miben és hogyan tud segítségére lenni ügyfeleinek az Akker-Plusz Kft.

Célunk, hogy teljes körű tájékoztatást nyújtsunk a programmal kapcsolatos ügyintézési folyamatról, a kölcsönkérelem, hitelügyintézés menetéről. Összekötjük ügyfeleinket az adott régióban illetékes, általunk ajánlott energetikussal, aki elkészíti az energia tanúsítványokat, illetve amennyiben szükséges, úgy statikus szakembert is ajánlunk, továbbá alapanyagellátást biztosítunk és minősített kivitelezői hálózatunkból kivitelezőket, szakembereket ajánlunk, továbbá a banki hitelügyintézés folyamatában is segítségére tudunk lenni ügyfeleinknek. Saját gépkocsiparkkal rendelkezünk, ennek köszönhetően a beruházás  megvalósításához szükséges építőanyagokat, igény esetén, a kivitelezővel egyeztetve, ütemezetten a helyszínre tudjuk szállítani. Cégünk utólagosan jóváírja az energetikai tanúsítás költségét, amennyiben az energetikai korszerűsítésre irányuló beruházást a Hufbau-Akkerrel (Akker-Plus Kft.-vel) valósítja meg az ügyfél.   

Az Otthonfelújtási Programmal kapcsolatban hogyan tudják Önökkel felvenni a kapcsolatot az ügyfelek? Hogyan zajlik az ügyintézés folyamata?

Szakértelmünkre és több mint 30 éves tapasztalatunkra a kapcsolatfelvételtől kezdődően a beruházás megvalósításáig folyamatosan számíthatnak ügyfeleink. Az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatban három féle módon tudják felvenni velünk a kapcsolatot az érdeklődők. A www.akker.hu weboldalon, az Otthonfelújítás Program 2024-re kattintva a válaszolnak néhány kérdésre annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak róla alkalmasak-e a pályázatban való részvételre, majd a kérdéssor végén, a “Kapcsolat” gombra kattintva, adataik megadásával kérhetnek szakértő kollégáinktól visszahívást. A következő lehetőség, hogy befáradnak a kiskőrösi Huf-Bau Akker Barkácsáruházunkba, a pénztárnál kérnek egy egyszerűsített adatlapot, melyet kitöltve visszaadnak a pénztárosnak, aki eljuttatja az adatlapot szakértő kollégáinkhoz. Az adatlapot bármelyik telephelyünkön elkérheti a kollégáinktól, majd le is adhatja kitöltést követően, ebben az esetben is eljuttatják az Otthonfelújítási Program munkacsoporthoz a kitöltött nyomtatványt. A megadott telefonszámon kollégánk hamarosan keresni fogja leendő ügyfelünket. A harmadik lehetőség, hogy a www.akker.hu honlapon, az Otthonfelújítási Program 2024-re kattintva, “A legfontosabb tudnivalók” alatt találnak egy részletes adatlapot, melyet a kitöltést követően aláírva, kinyomtatva átadnak a pénztárosnak Kiskőrösön a Huf-Bau Akker Barkácsáruházban, vagy e-mailben visszaküldik részünkre a következő e-mail címre: otthonfelujitas@akker.hu. Ebben az esetben is szakértő kollégánk hamarosan felveszi az érdeklődővel a kapcsolatot. 

Az energetikai támogatást az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott egy és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni kizárólag a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban szereplő belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlanokra. FONTOS, hogy a még fel nem épült ingatlanokra nem vehető igénybe a támogatás addig, amíg az ingatlan nyilvántartásba nincs bejegyezve az épület! A beruházás tárgyát képező ingatlant nem szükséges biztosítékként a fedezeti körbe bevonni, azonban a korszerűsítéssel érintett ingatlan a Futamidő végéig, vagy a teljes visszafizetésig nem idegeníthető el. A pályázat további feltételei közé tartozik, hogy az ingatlan rendelkezzen vezetékes gázzal. 

Mekkora a beruházás elszámolható összköltsége? Mire használható fel a támogatás?

A beruházás elszámolható összköltsége 7 millió forint, ebből az önrész 1 millió forint, összesen legfeljebb 6 millió forint a finanszírozás összege, mely megoszlik egy kamatmentes kölcsön és egy vissza nem térítendő támogatás között.  A felhívásban járásonként került meghatározásra, hogy mekkora összegű vissza nem térítendő támogatásban, illetve kölcsönben részesülhetnek az igénylők. Minél magasabb egy járásban a jövedelem annál kisebb lesz az ott élők részére a vissza nem térítendő támogatás aránya és annál nagyobb lesz a felvehető hitel összege. FONTOS, hogy a jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is. Az igénylő 7 millió forintnál nagyobb összegű beruházást is megvalósíthat, de a fennmaradó összeget saját forrásból kell biztosítania. Minimalizálták a beruházás összköltségét, ennek megfelelően bruttó 2,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsönrész összege együttesen. A program keretében a résztvevők kamatmentes kölcsönt és vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe többek között épületek hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, fűtéskorszerűsítésre, például gázkazáncsere és kéménybélelés formájában, valamint melegvizes puffertartály beépítésére.

Energiamegtakarítás alátámasztásához milyen dokumentumok, szakértők szükségesek?

A program során megvalósuló beruházással legalább 30%-os primer energiamegtakarítást kell elérni, ezt a 30%-os energiamegtakarítást pedig a teljes beruházásnak kell megvalósítania. A támogatás igénybevétele során kizárólag regisztrált TÉ-engedéllyel rendelkező energetikai szakértők jogosultak Hiteles Energetikai Tanúsítvány kiállítására. Olyan ingatlan korszerűsítéséhez, amelynek állékonysági problémája van (statikai vélemény alapján) – statikai szakvéleményt abban az esetben szükséges benyújtani, amennyiben a nyitó hiteles energetikai tanúsítványban meghatározott falazat vályog, szalma/ fa vagy könnyűszerkezet. Felvettük már a kapcsolatot energetikusokkal,  elérhetőségüket vármegyékre bontva a www.akker.hu weboldalunkon találják. Nagyon sok energetikusunk csak a helyszínre történő kiszállással tudja elvégezni az energetikai tanusítási folyamatot, ugyanakkor ügyfeleinknek lehetőségük van online energetikai tanúsításra.  Ehhez szükség van fotódokumentációra, továbbá bármilyen alaprajz, tervrajz, építészeti terv is nagy segítség az energetikus szakembereknek. Tulajdonképpen három energetikai tanúsítvány kerül kiállításra a program során. Először készül egy, a kiinduló állapotot bemutató Hiteles Energetikai Tanúsítvány, majd készül egy számítás, ami a tervezett beruházást fogja bemutatni. Ez tulajdonképpen egy olyan dokumentum, melynek segítségével ügyfeleink előzetesen alá tudják támasztani, hogy milyen beruházási munkálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a 30% primer energiamegtakarítás megvalósuljon. A beruházás végén pedig készül egy ún. záró energetikai tanúsítvány, mely annak igazolására szolgál, hogy megvalósult a 30% primer energiamegtakarítás. FONTOS, hogy amennyiben a záró Hiteles Energetikai Tanúsítvány szerint a megvalósított beruházás nem éri el a 30%-os primer energiamegtakarítást, akkor  a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni. 

Mire és hogyan használható fel a saját forrás?

A saját forrás elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 14,3%-a, melynek felhasználását az első folyósítás előtt igazolni szükséges. FONTOS, hogy a saját forrásba beszámítható a lakástakarékpénztári megtakarítás is, továbbá a program során felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei, így különösen az ingatlanra vonatkozó
energetikai tanúsítványok (a beruházás megvalósítása előtti kiinduló, a tervezett állapotra vonatkozó energetikai számítással) és tulajdoni lap költsége a saját forrás terhére is elszámolható, de azt mindenképp fontos tudni, hogy a tulajdoni lap ügyfélkapun keresztül évente két alkalommal díjmentesen letölthető. 

A kölcsönkérelem benyújtásában hogyan tud segíteni ügyfeleinek az Akker-Plusz Kft.?

A kölcsönkérelmet 2024. július 01-től kezdődően 2025. december 31-ig lehet benyújtani. A programban rendelkezésre álló  hitelkeret teljes összege 108 millárd forint, amennyiben ez az összeg kimerül, a hitelprogram felfüggesztésre kerül. A Kölcsönkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Lakossági MFB Pont Plusz pontokon személyesen nyújtható be. További szolgáltatásunk a program keretén belül, ha ügyfelünknek szüksége van segítségre a hiteligénylési dokumentumok kitöltésében, a banki ügyintézésben, kérjük jelezze felénk e-mailben és telefonon. Amennyiben szükségét érzik Ügyfeleink, úgy összekötjük őket banki tanácsadókkal.

Amiben még segíteni tudunk ügyfeleinknek: Fontos, hogy a kölcsönkérelem benyújtásához szükséges egy árajánlat, illetve egy feltételes vállalkozói, kivitelezői szerződés, melyeket természetesen elkészítünk ügyfeleinknek. Amennyiben a regisztrált TÉ-engedéllyel rendelkező energetikus által, a meglévő és a tervezett állapotról kiállított Hiteles Energetikai Tanúsítvány másolatát megküldik részünkre e-mailben vagy személyesen átadják, akkor ez alapján szakembereink elkészítik a kölcsönkérelem benyújtásához szükséges árajánlatot a tervezett beruházás költségeinek vontkozásában. A vállalkozói, kivitelezési szerződés egy feltételes szerződés, melyben szerepel a rendelkezések között, hogy abban az esetben fog érvénybe lépni a szerződés, ha ügyfeleink hitelkérelme  pozitív elbírálásban részesül. Továbbá nagyon fontos a KHR nyilvántartás (korábbi BAR lista), valamint JTM mutató (jövedelemarányos törlesztési mutató) ügyfeleink részéről történő ellenőrzése. Bátorítunk minden kedves régi és leendő ügyfelünket arra, hogy legyenek kedvesek kérdezni, informálódni akár személyesen, telefonon vagy online, mert mindenben igyekszünk segíteni. 

Az Akker Plusz Kft elérhetőségei:
▪ Központi telefonszám: +36 30 343 8888
▪ Központi email cím: otthonfelujitas@akker.hu
▪ Weboldal: www.akker.hu
▪ Közvetlen weboldal: https://akker.hu/otthonfelujitas-program-2024/

Telefonszámok:

KÖLCSÖNIGÉNYHEZ KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

MFB pont kereső: https://www.mfb.hu/mfb-pont/mfb-pont-kereso

 

Folyamat leírása:

 

https://www.mfb.hu/backend/documents/Otthonfelujitasi-Program-igenylesenek-folyamata.pdf

 

VNT kalkulátor:

 

https://www.mfb.hu/maganszemelyek/otthonfelujitasi-program-rrf-rep-10131-24-t218-p218

 

Tulajdonosi és haszonélvezői nyilatkozat:

 

https://www.mfb.hu/backend/documents/ML134U-Tulajdonosi-es-Haszonelvez–i-nyilatkozat.pdf

 

Munkáltató igazolás:

 

https://www.mfb.hu/backend/documents/RRF-REP-10.13.1-24%20Munk%C3%A1ltat%C3%B3i%20igazol%C3%A1s(Hat%C3%A1lyos%202024.06.17.-t%C5%91l)_0.pdf

 

ML153 U költségvetési nyilatkozat:

 

https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

 

Kölcsönkérelmi nyomtatvány:

 

https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

 

Kölcsönkérelmi nyilatkozatok:

 

https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

 

Kölcsönkérelmi kitöltési útmutató:

 

https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

 

ÉMI – Kivitelezők, kulcstermékek:

 

https://emi.hu/emi_ofp/index.html

 

MEGOSZTÁS