Az idei tanévet úgy zárta a soltvadkerti iskola, hogy egy nyolcadikos tanuló már felsőfokú angol nyelvvizsga bizonyítvánnyal a kezében várta az általános iskola befejezését. Ilyen még korábbi években nem fordult elő – hangoztatta Udvarhelyi Attila igazgató az évzáró ünnepségen. Tóth Eszter sikere ugyan tényleg a jéghegy csúcsa, de akadt ebben az iskolában sok-sok „magaslat”.

Tóth Eszter, aki a felsőfokú nyelvvizsgát letette, 8 éven át kitűnő tanuló volt, több hangszeren zenél, számos tantárgyi versenyen ért el országos eredményt, többek között nemzetközi holokauszt pályázaton is részt vett – Eszti igazi példakép lehet sok diák számára
-Hirdetés-

Évek óta figyelem, hogy a soltvadkerti evangélikus iskolában miként zajlanak a dolgok. Évközben a legtöbb diák legszívesebben hatalmas lakatot tetetne az iskolára, hogy véletlenül se kelljen többet oda lábat betenni. Aztán az év végéhez közeledve sorra halljuk a híreket: országos történelmi verseny 4. hely, országos természettudományi verseny második hely, Örökös Ökoiskola díj, ilyen különdíj, olyan Oscar-díj. Felsorolni is szinte lehetetlenség, mennyi ponton tudott az iskola tehetséget nevelni. Kupák, érmek, emlékpakettek garmadát osztották ki a tanévzárón.

Azok a németesek, akik már a középfokú német nyelvvizsgát is letették

A német nemzetiségi oktatásban résztvevők között 13 sikeres nyelvvizsgát tettek le a diákok. Az angolosok 20-at. Van, aki alapból és középfokból is. Tóth Esztike már a felsőfokot is letudta – osztotta meg velünk a híreket Szűcsné Martin Erika angoltanár, aki a most zárult tanévben a 16 fős emelt szinten tanuló diákcsoport idegen nyelvi oktatását koordinálta. Tőle érdeklődtünk az eredményekről.

  • A csoport hét éve dolgozik együtt. Nagyon ígéretes társaság volt, ezt már az elején láttuk. De az, hogy 16 gyerekből 15-nek komplex Origó nyelvvizsgája legyen nyolcadik év végéig, azt nem mertem volna előre jósolni. Jelenleg 9 főnek van alapfokú (B1) nyelvvizsgája: Csápek Mátyás, Eiler Balázs, Kiss Gergely Bendegúz, Lehoczki Máté, Péli Petra, Sipos Kende Györk, Suhajda Kincső Anna, Szabó Anett, Ujvári Bálint. 10 főnek van középfok (B2): Babenyecz Bálint, Eiler Balázs, Frittman Eszter, Lénárt Viola, Péli Petra, Sipos Kende Györk, Suhajda Kincső Anna, Takács Liza, Tóth Eszter, Vida Dorka Hanna. És 1 főnek van felsőfok(C1): Tóth Eszter. Ez mind komplex (írásbeli és szóbeli) részeket tartalmazó megmérettetés. Hogy mire jó a már zsebben lévő nyelvvizsga? Egyrészt ezek a diákok tökéletesen kommunikálnak idegen környezetben, másrészt az egyetemi továbbtanuláshoz már most megszerezték a felvételihez szükséges többletpontokat.
  • Második óta tanítom őket, nagyon céltudatos, jó munkafegyelmű csoport, érdeklődőek az új módszerekre, amiket Erasmuson tanulok. Ők nagyon vevők voltak minden újításra, digitális módszertanra. Portugáliában is nagyon jól megállták a helyüket idegen nyelvi környezetben (IKT és környezeti fenntarthatóság témában) és a nálunk vendégeskedő portugál diákok és tanárok számára is szuperül tolmácsoltak. 
Diákok tolmácsoltak a portugál tanároknak

Szóval, annak a bizonyos lakatnak nincs létjogosultsága. Kitartó munkával határtalan messzeségbe lehet röpülni, bizonyára ezt a dolgot ismerték fel a vadkerti angolos vagy németes gyerekek is, amikor megcélozták a kitűnő tanulmányi eredmények mellett a nyelvvizsga bizonyítványok megszerzését is. Sikerük a tanárok sikerei is. Gratulálunk a munkájukhoz!

Az angolosok

Szöveg, fotók: Nagy Melinda

MEGOSZTÁS
Írta: vira