Mikulás Milán Bács-Kiskun vármegyében egyedülálló, innovatív sporteszköz bérbeadásával foglalkozik, ami a labdajátékot szerető gyermekek körében nagy népszerűségnek örvend. A subfootballt ketten játsszák úgy, hogy a lábakat egy hálótető alatt, műfűvel szemben helyezik el. A két oldalon található két szék kapufaként is funkcionál, és a játékot a hagyományos játék hivatalos labdájánál kisebb, mozgékonyabb labdával játsszák. Ezt a szórakoztató labdajátékot bárki játszhatja, kortól, focitudástól függetlenül.
-Milyen jellegű szolgáltatást nyújt a subfootball?

-A subfootball egy innovatív sporteszközzel nyújt szabadidős szolgáltatást, kikapcsolódási lehetőséget, a labdajátékokat szerető gyermekek részére.

-Honnan jött a subfootball ötlete?
-Hirdetés-

-Mindig is volt egy fajta belső motivációm, hogy létrehozzak valami újat és hasznosat, amin keresztül értéket tudok teremteni másoknak. Fontosnak éreztem, hogy a főállásom mellett olyan dologgal foglalkozzak másodállásban, ami engem is kikapcsol és feltölt. Több sportot is kipróbáltam, de már gyerekkorom óta a labdarúgás áll hozzám a legközelebb, ezért is szerettem volna a focihoz köthető új dolgot létrehozni a gyermekek számára. Számos gyermek- és szabadidős sportrendezvényen megfordultam a családommal, amely helyeken azt tapasztaltam, hogy rengeteg gyermek szereti a focit. Azonban a rendezvények kínálatában csak kevés helyen található meg az ő részükre olyan új és innovatív szolgáltatás, ami kivonzza őket és kifejezetten az ő kikapcsolódásukat szolgálná. A véletlennek, vagy mondhatni, hogy inkább a nyitott szemmel járásomnak volt köszönhető, hogy rátaláltam a subsoccer nevezetű sporteszközre. Egy gyors háttérmunkával és utána járással láttam, hogy rengeteg lehetőség van a termékben, amellyel tökéletesen meg tudom valósítani azt a fajta értéket, amit szeretnék átadni a gyermekeknek. Így jött létre a subfootball fantázianéven bejegyzett másodállású egyéni vállalkozásom, amelyet bérlés útján teljesen mobilizálható módon tudom kitelepíteni a legkülönfélébb rendezvények helyszíneire, a focit és a labdajátékokat szerető gyermekek örömére.  

-Ez egyedülálló a környéken, vagy az országban?

-A vállalkozásom indításában hatalmas motiváció és kihívás volt, hogy a Bács-Kiskun vármegyei régióban nem találtam a sporteszközzel kapcsolatosan más hasonló szolgáltatót, így a régióban az eddigi tapasztalatom szerint hozzám tartozik egyedül ilyen jellegű szabadidős szolgáltatás nyújtás. Ez egyben jó, de sok bizonytalanságot is tartogatott, hogy mekkora érdeklődés lesz iránta a gyermekek részéről, azonban az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy felülmúlta a várakozásaimat, rengetegen szeretnék kipróbálni a játékot. Ez is azt mutatja, hogy mekkora igény mutatkozik a gyermekek részéről arra, hogy a rendezvény szervezői merjenek megújulni és legyenek nyitottak az új szolgáltatások irányába, amelyekkel igazán vonzóvá és egyedivé tehetik a rendezvényük programlistáját.

Országos szinten amiről tudomásom van, hogy a Magyar Labdarúgó Válogatott hazai megrendezésű mérkőzéseinek helyszínein már telepítenek ki időszakosan ilyen jellegű sporteszközöket a stadionokhoz, amikről szintén olyan visszajelzéseket kaptam a nálam megforduló gyermekektől, hogy sorban állás szokott lenni pár percnyi játéklehetőségért.

-Mikor indítottad el a vállalkozásodat?

-A vállalkozói tevékenységemet az idei év februárjában jegyeztettem be, azonban mindenképp egy teljesen komplex szolgáltatással szerettem volna elindulni, így a május 1-én megtartott Kiskőrösi Városi Sportmajálison volt a debütálás, szó szerint a rendezvény előtt egy nappal állt össze minden, ami a sikeres kitelepüléshez kellett. Ezúton is hálás vagyok a rendezvény szervezőinek, hogy a legelső kapcsolatfelvétel alkalmával látták az elhivatottságomat és a szolgáltatásban rejlő potenciált. Ennek a remekül sikerült rendezvénynek is köszönhető, hogy mindenkiben pozitív kép alakult ki a vállalkozásommal kapcsolatosan és már számos más rendezvényre volt szerencsém kitelepülni a régióban.

 

-A térségben merre találkozhattak már veled?

-A fent említett Kiskőrösi Városi Sportmajális volt az indulás május 1-én. Azóta volt szerencsém a kiskőrösi és a csengődi gyermeknapokra kitelepülni. Ezt követően a szülőfalumban, Tabdin vettem részt Falunapon. A soltvadkerti Tóparti Sokadalom rendezvényén, továbbá a Labdarúgó EB csoportmérkőzései idején alkalomszerűen, a RePa Kiskőrösi Szurkolói Zónájában élvezhették a gyermekek a subfootball által nyújtott játék örömét.

-Ez a sporteszköz fejleszti valamilyen módon a gyermekeket?

-A subsoccer sporteszköz Finnországból származik és a termékleírásban olvasható, miszerint a finnországi általános iskolák 10 %-ban már elhelyezésre került, mivel abban az életkorban járó gyermekeknél a játék nagy mértékben fejleszti a szem-láb koordinációt. A sporteszköznek meg van továbbá az a nagy előnye, hogy a használata nem igényel konkrét foci tudást, persze egy kis labdaérzék nem árt, de lényegében nemtől és korosztálytól függetlenül bárki számára élményt nyújt, még azoknak is, akik nem a fociért, hanem más labdajátékért rajonganak. A játék során 1-1 játékos ül egymással szemben, így az egyéni képességeket és helyzetfelismerést is fejleszti, ez mellett a gyermeknek segít, hogyan kezeljék a mérkőzések során megfelelően a győzelmet vagy a vereséget.

-Van terved nagyobb távlatban foglalkozni ezzel, esetleg tovább terjeszkedni, bővülni valamilyen formában?

-Mindenféleképpen hosszú távra tervezem a vállalkozásomat, amit igyekszem tovább tökéletesíteni, figyelembe venni a játékot használó gyermekek igényeit és az igényekhez igazodóan folyamatosan fejlődni. Elsődleges célom a kiskőrösi régióban megismertetni a gyermekekkel és a rendezvények szervezőivel a szolgáltatásomat, majd ezt követően a vármegye távolabbi régióit is szeretném megcélozni. Az indulástól kezdve azt vallom, hogy a vállalkozásból annyit tudok kivenni, amennyit én személyesen beleteszek. Eddigiekben egyedül csináltam a vállalkozásomat és a szabadidőm korlátai között vállaltam a kitelepüléseket, mivel a lehetőségeimhez mérten minden helyszínen szeretném a személyes felügyeletem mellett garantálni a szolgáltatásom jelenlétét, de a későbbiekben nyitott vagyok a vállalkozásom bővítésére.

-Milyen közösségi felületen érhető el a subfootball?

-A terveim között van, hogy több közösségi felületen megjelenjen a vállalkozásom, azonban egyelőre a Facebook oldalunk üzemel olyan szinten, ahol teljes körű tájékoztatás látható a szolgáltatással kapcsolatosan. A subfootball Facebook oldalát az érdeklődőknek érdemes bekövetni, hiszen onnan értesülhetnek első kézből a legfrissebb kitelepülési időpontokról és helyszínekről.   

-A jövőben milyen projektek, esetleg együttműködések várhatók?

-A rendezvényekre történő kitelepülés mellett szerettem volna elindítani egy bajnokságot is a gyermekek részére, hogy a későbbiekben a nyári időszakon túl is tudjanak játszani a sporteszközzel. Ezért jött létre az együttműködés a Kiskőrösi Fröccs Cafe & Bistro-val, ahol egy kulturált közegben lesz lehetőség, első alkalommal 2024.07.07-én a 11-13 éves korosztály számára benevezni, egy egyenes ágú kiesés rendszerű bajnokságra, ahol minden adott lesz egy kellemes vasárnap délelőtti, akár családi időtöltéshez, élményszerzéshez. A bajnokság eseményét terveim szerint havi rendszerességgel, igény esetén további korcsoportokkal bővülve szeretném megrendezni, hogy a gyermekeknek mindig legyen egy olyan esemény, amit várhatnak és a szabadidejükben is kimozduljanak, együtt legyenek, összemérjék tudásukat a társaikkal. Az ezzel kapcsolatos esemény szintén megosztásra került a subfootball Facebook oldalán, amely esemény az IDE kattintva közvetlenül is megtekinthető.

Egy másik izgalmas projekt kezdete számomra a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdővel való közös együttműködés, ahol 2024.07.20-án Strandfoci Kupa kerül megrendezésre. Ebből a rendezvényből is kitűnően látszik, hogy a subfootball bármilyen jellegű rendezvény helyszínére kiváló választás, ahol a labdajátékot szerető gyermekek kilátogatása várható.

Ezen felül a környező települések által megrendezésre kerülő szüreti napok és búcsúk rendezvényei előtt is kiváló lehetőség, hogy a hagyományokat tisztelő programjaik mellé, az új generáció részére a subfootball kitelepülésével tegyék még vonzóbbá a rendezvényük.  

-Honnan jött az ötlet, hogy kitelepülj a RePába, a Kiskőrösi Szurkolói Zónába?

-A Kiskőrösi Városi Sportmajális előkészületi megbeszéléseinek egyikén, amikor is bemutattam az általam létrehozott vállalkozást, keresett meg Szabó Adrián, hogy egy kiváló lehetőségként tekint a vállalkozásomra, mivel Szedmák Tamás alpolgármester úr szervezésével a Labdarúgó EB eseményére tervben van Kiskőrösön egy Szurkolói Zóna létrehozása. Alpolgármester Úr a találkozásunk során elmondta, hogy kiemelt figyelmet szeretne fordítani a kilátogató gyermekek kikapcsolódási lehetőségének is, ezért gyorsan létrejött egy kölcsönös megállapodás köztünk, hogy a labdarúgó torna adott mérkőzéseire kitelepülve, ingyenes játéklehetőséget tudjak biztosítani a kilátogató gyermekeknek. A torna csoportmérkőzéses szakaszán a kitelepüléseim idején szinte folyamatos játék volt mindkét sporteszközön a gyermekek részéről, így elmondható, hogy tökéletes együttműködésnek bizonyult a Szurkolói Zóna szervezésében a subfootball kibérlése.    

MEGOSZTÁS
Írta: vira