A Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézményében dolgozó szakemberek nemcsak a gyermekek segítése iránt elhivatottak, hanem az állatvédelem mellett is elkötelezettek, ennek jegyében az intézmény pszichológus munkacsoportja a 2023/24-es tanév elején állateledel gyűjtésbe kezdett a Gubik Ibolya által vezetett „Őszpofik” Állatmenedék Alapítvány gondozásában élő állatok megsegítésére.

Továbbra is fontosnak érezzük hangsúlyozni, hogy a Pedagógiai Szakszolgálat szolgáltatásait ingyenesen vehetik igénybe a járásban élő gyerekek (korai fejlesztés, pedagógiai és pszichológiai terápiák, logopédiai ellátás, gyógytestnevelés, szakértői bizottsági tevékenység), sokszor egy egész tanéven keresztül kaphatnak itt ellátást. Az intézményben kihelyezett plakátokon keresztül hívtuk fel a szülők figyelmét arra a lehetőségre, hogy amennyiben szolgáltatásunkkal elégedettek, hálájukat állateledel formájában is kifejezhetik, mellyel az „Őszpofik”-nál élő idős, vagy fogyatékkal élő állatokat támogathatjuk. Hiszen kapni jó, de adni még jobb!

-Hirdetés-

A kezdeményezés nemcsak a hála gesztusát, mint a magasabb jól-lét érzésének egyik fő összetevőjét volt hivatott fejleszteni, hanem egyúttal a szülők figyelmét is igyekeztünk felhívni az állatvédelem fontosságára, mely a gyermekek pszichés fejlődése szempontjából is mérvadó. Tény ugyanis, hogy az állatokkal való pozitív bánásmód során fejlődik az érzelmi intelligencia alappillére: az empátia (másokkal való együttérzés képessége), segíti a feltétel nélküli elfogadást, erősíti a felelősségvállalást, fejleszti a kommunikációt és a gondoskodás képességét. Az állatokkal való érintkezés csökkenti a szorongást, a stresszt, emellett növeli az önbizalmat, hozzájárul a pozitív énkép kialakulásához.

A szakszolgálat dolgozói közül Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológus (pszichológus munkacsoport-vezető), Hajdú Tünde és Rákóczi Zita pszichológusok, Danics-Szemkeő Kinga gyógypedagógus és Dózsa Tamás gyógytestnevelő kísérte el az adományt átadó gyerekeket (kiegészülve saját gyermekeikkel is!).

Az alapítványnál tett látogatás valódi kikapcsolódást és lelki feltöltődést jelentett gyerekeknek, szakembereknek és kutyusoknak egyaránt! Sok kutyapuszival, nevetéssel és élménnyel gazdagodva távoztunk a programról abban a reményben, hogy ez a kezdeményezés hagyomány, vagyis jógyakorlat tud maradni a Pedagógiai Szakszolgálat életében az elkövetkezendő tanévekben is.

Szöveg, képek: Bács-Kiskun Vármegyei PSZ Kiskőrösi Tagintézménye/Szlama Hajnalka

MEGOSZTÁS
Írta: vira