Vidám ének és muzsikaszó hangjai töltötték be 2024. október 1-jén, kedden este 18 órától a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermét. Az ifjú tehetségek és tanáraik a Zene Világnapja alkalmából adtak koncertet a teltházas közönségnek. A publikum különböző korszakokból számos stílusban hallgathatott meg darabokat olyan különleges hangszereken, mint a szaxofon vagy a marimba.

Alig egy hónapja vette kezdetét a 2024/25-ös tanév a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékei számára, máris részt vehettek első nagyobb megmérettetésükön.

A Zene Világnapját 1975 óta minden év október 1-jén ünnepeljük, amely az UNESCO kezdeményezésére jött létre. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a zene egyetemes jelentőségére az emberi kultúrában, valamint arra a csodára, hogy a zene összeköt bennünket. Ezen a jeles napon a világ különböző részein zenészek, iskolák és közösségek egyaránt részt vesznek a megemlékezésben, koncerteket és más zenei eseményeket szerveznek, hogy ezzel népszerűsítsék a zene pótolhatatlan szerepét az életünkben.

-Hirdetés-

Az ünnepi műsor a Suba Dániel, Bocor Jonatán, Ocskai Roland, László Zsolt, Czirok Áron és Juhász Zalán alkotta rézfúvós sextett előadásával kezdődött, akik Purcell: Allegro című művét játszották el. Ezt követően Markóné Csányi Gabriella, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója mondott nyitóbeszédet, melyben elmesélte a Zene Világnapjának történetét és kihangsúlyozta a muzsika szerepét az életünkben:

„A zene nem csak a lélek beszéde, de vigasz, biztatás és beszélgetőpartner is minden élethelyzetben. A zene mindenki számára érthető és használható nyelv, nem kell lefordítani. Lehet az komolyzene, vagy népzene, akár pop, rock, jazz, mindenkiben felidéz egy pillanatot, egy élményt, és megmozgat valamit.”

Beszédében továbbá Yehudi Menuhin gondolatait is kiemelte, aki szerint nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítanunk a csendnek, hiszen anélkül nem tudjuk igazán értékelni a zenét:

„Jó lenne, ha a zenei héten egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen egy pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez. Azt szeretném, ha a csendnek e perceit követően minden otthonban és itt a koncertteremben is megszólalna a zene.”

Az est folytatásaként Farkas Benjámin xilofonon adta elő a Volt nekem egy kecském című népdalt Falusi János zongorakíséretével; majd Kukucska Virág Szofia, Katona Johanna és Stenczel Fanni fuvolán játszották el Rossi: Corrente című művét.

Farkas Benjámin xilofonon adta elő a Volt nekem egy kecském című népdalt

A Megyen már a hajnalcsillag kezdetű népdalt Kertai Gréta énekelte el, akit zongorán kísért Magyarné Szenáky Tünde. Ezt követően Verdi: Aida Bevonulási indulóját Suba Dániel adta elő trombitán, majd Aradi Kata szaxofonon játszotta el Telemann: Siciliana című művét. Mindkettejüket Magyarné Szenáky Tünde kísérte zongorán.

Aradi Kata szaxofonon játszotta el Telemann: Siciliana című művét

Litauszki Vince gitáron adta elő M. Carcassi: Preludium című darabját, majd Vikor Benedek és Falusi János közösen játszották el marimbán J. S. Bach: Musette című művét. Kabalevszkij Novelláját Major Mátyás zongorázta el, míg Fritz Emonds Pentaton etűdjét Kókai Hanna és Polereczki Soma adták elő marimbán.

Litauszki Vince gitáron adta elő M. Carcassi: Preludium című darabját

Ezt követően ismét Kertai Gréta állhatott színpadra, aki ezúttal A muzsika hangja című musicalből énekelt el egy részletet Magyarné Szenáky Tünde zongorakíséretével. Hajas Bence és Mester Máté zongorán játszották el Martha Mier: Holdsugarak című művét, majd Pelsőci József énekelte el Purcell Áriáját szintén Magyarné Szenáky Tünde zongorakíséretével.

Kertai Gréta énekhangjával varázsolta el a közönséget

Suba Marcell saját szerzeményével készült a koncertre, Keringő című művét zongorán játszotta el. A fiatal tehetség előadását vastapssal jutalmazta a közönség.

Suba Marcell előadását vastapssal jutalmazta a közönség
Minden évben hagyomány, hogy az intézmény új tanárai egy-egy előadással mutatkoznak be a Zene Világnapján. Az idei tanévtől hegedűt és szolfézst tanít a gyerekeknek Kószó Rebeka, aki hegedűn játszotta el Jean Philippe Rameau: Gavotte című darabját Vikorné Hajas Matild zongorakíséretével.
Kószó Rebeka hegedűjátékkal mutatkozott be a közönségnek

Joe Henderson: Blue Bossa című számát közösen adta elő Porvay György basszusgitáron és Falusi János marimbán. A műsor zárásaként Torgyik Eszter és Katona Lídia zongorán játszották el Pasqual Marquina: Spanyol cigánytánc című művét, előadásukban közreműködött Falusi János.

Torgyik Eszter és Katona Lídia zongorán játszottak spanyol dallamokat, előadásukban közreműködött Falusi János

A tehetséges diákokat Csővári Csilla, Falusi János, Gmoser István, Magyarné Szenáky Tünde, Sáfár Andrea, Vikorné Hajas Matild, Porvay György, Balázs-Nagy Gabriella és Boldoczki Róbert készítette fel a koncertre, akik szintén nagy tapsot kaptak a közönségtől alázatos munkájukért az est végén.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS