Október 6-a a magyar történelem egyik legfontosabb gyásznapja, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 honvédtábornokának, az aradi vértanúknak a kivégzésére emlékezünk. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a szabadságharc leverése után a tábornokokat, akik a magyar függetlenségért harcoltak. Az ő áldozatuk a hazafiság és bátorság jelképévé vált, emlékük pedig máig a nemzeti összetartozás szimbóluma.

175 éves évfordulója alkalmából emlékeztek Izsák főterén az 1848/49-es centenáriumi emlékmű előtt az Aradi vértanúkra.

-Hirdetés-

„Nekünk, magyaroknak nehéz sorsot szánt a történelem, de mi sohasem adtuk fel. Nem egyszer csak magunkra számíthattunk, s nemcsak saját nemzetünket, de Európát is nekünk kellett megvédeni, ahogy most is. Mindig tettük a dolgunkat, nem ijedtünk meg a küzdelemtől, kiálltunk, ahogy ma is kiállunk értékeink mellett.

Lakatos Tamás polgármester megemlékező beszéde

Az emlékezés a múltról, a jelenről és a jövőről szól. A múltról, hisz történelmünk egyik fájó eseményét idézzük fel ma, amikor lerójuk tiszteletünket az aradi vértanúk előtt. A jelenről, mert bennünk tovább élnek azok az értékek, eszmék, amelyeket a márciusi ifjak és a szabadságharcosok képviseltek. A jövőről is, mert tetteink meghatározzák jövőnket.” – kezdte beszédét Lakatos Tamás, Izsák polgármestere.

Koszorút helyezett el Izsák város önkormányzata nevében Lakatos Tamás és Végh Tamás

,,A megemlékezések lehetőséget adnak az összefogásra, a közös célok meghatározására, a közös küzdelemre, ehhez meg kell értenünk október 6. üzenetét: Az aradi tábornokok és ezredesek, akik esküt tettek a magyar királyra, az önálló magyar minisztériumokra és az alkotmányra, hűek maradtak a vállalt ügyhöz. Az osztrák és orosz katonai túlerővel levert harc végén az itthon maradással és a fegyverletétellel önként vállalták sorsukat. Jól tudták, hogy rabság, s akár halál is várhat rájuk. Mégsem hátráltak meg, a végső percekben is egymást erősítették, üldözőiknek megbocsátottak, és felajánlották szenvedéseiket és halálukat szeretteikért.

Sokat tanulhatunk tőlük: igazi hazaszeretetből, a nemzet iránt érzett alázatból és küzdeni tudásból. A vértanúk között volt horvát, szerb, német, osztrák, örmény, magyar, mégis „egy zászló alatt egy haza fiainak” vallották magukat – fejezte be beszédét a polgármester.

Az emlékezés részeként az iskola tanulóinak, Horváth Botond versét, és Tóth Gréta furulyajátékát halhatták a résztvevők.
Ezt követően a koszorúzási ünnepség következett.

Koszorút helyezett e:

  • Izsák Város Önkormányzata nevében Lakatos Tamás és Végh Tamás,
  • Fidesz helyi szervezete nevében Baranyi Ferenc,
  • Tegyünk Izsákért Egyesület nevében Tetézi Attila.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS