Október 6-án, vasárnap 17 órakor mécsesgyújtással emlékeztünk meg a hazánk szabadságát, kivívott jogait védő üldözött és kivégzett 1848-49-es hőseinkről Soltvadkerten, a Hősök terén állított emlékmű előtt.

A megemlékezésen beszédet mondott Légrády Andor helytörténész. Aranyosi Ervin: Az aradi vértanúk emlékére című versét Gusztos Virág előadásában hallgathatták a jelenlévők. A megemlékezésen tiszteletét tette Temerini Ferenc Soltvadkert Város Polgármestere, a képviselő-testület számos tagja, valamint a város lakossága.

-Hirdetés-

 

Légrády Andor beszédében elmondta, hogy a megemlékezés alkalmával nem mehetünk el szó nélkül a jelen eseményei mellett. Említést tett arról, hogy itt van a küszöbön a 3. világégés lehetősége. Felhívta a figyelmet az Irán-Izrael közötti egyre fenyegetőbb és veszélyesebb háborús helyzetre, a terrortámadásokra, Korea vagy Tajvan problémáira, de beszélt a máig tartó orosz-ukrán állapotokról is és arról, hogy mindez milyen összefüggésben van a szabadságharccal.

“Az ukránok is és az izraeliek is a szabadságukat, önállóságukat, függetlenségüket védik az elnyomókkal, agresszorokkal szemben, ahogyan 1848-49-ben a magyarok tették az osztrák elnyomás ellen.” Légrády Andor hozzátette, “a mai világban nem szabad elfeledkezni arról, hogy mit tettek őseink annak érdekében, hogy egy független, szabad hazában élhessünk. És ilyen alkalmakkor, mint az Összetartozás Napja, Nemzeti Gyásznap, Nemzeti Ünnepeink, tudjuk emlékeztetni magunkat arról, hogy ki kell maradnunk a háborúkból és a békére kell törekednünk.”

A megemlékezés a Szózat közös éneklésével zárult, majd ezt követően a jelenlévők elhelyezhették az “emlékezés mécsesét” az emlékmű előtt. Az alkalom a Helytörténeti Gyűjteményben kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Írta, képek: Gyöngyház Kulturális Központ/ Vincze Anett

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira