Október 15-én este “Csipkébe írt történetek” címmel Sáli Levente festőművész, a Hungarikumok sorába tartozó Halasi Csipke motívumai ihlette, akrillal festett alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében. A megnyitón részt vett Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipke Múzeum igazgatója, Kollarics Gábor művészettörténész, muzeulógus, Gmoser István, Kiskőrös város alpolgármestere, valamint Szedmák Tamás, Szabó Adrián és Barkóczi László önkormányzati képviselők, valamint dr. Szakál Györgyi, a kiállítás ötletgazdája. Az esemény háziasszonya Supka Éva volt.

-Hirdetés-

Személyes érintettsége lévén – hiszen édesanyja évekig volt a halasi csipkét gondozó alapítvány kuratóriumának elnöke – Dr. Szakál Györgyiben fogalmazódott meg a kiállítás gondolata, aki még a nyár folyamán látta Sáli Levente festményeit Kiskunhalason, a Csipke Múzeumban. Elmondása szerint már akkor úgy érezte, hogy ezt a kiállítást mindenképp el kell hozni Kiskőrösre, úgyhogy helyszínt és időpontot keresett. A Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatónője, Méhesi Erzsébet örömmel fogadta az ötletet, így valósulhatott meg ez a csodálatos kiállítás.

dr. Szakál Györgyi, a kiállítás ötletgazdája

– A “Csipkébe írt történetek” kiállítással az a célunk, hogy a művészet és a hagyományok szép ötvözete egy közös térben jelenjen meg. Nagy öröm, hogy itt lehetünk és közösen ünnepelhetjük és bemutathatjuk ezeket a csodálatos alkotásokat- köszöntötte a vendégeket a művelődési központ igazgatónője.

A kiállításmegnyitón részt vett Barkóczi László, Szedmák Tamás és Szabó Adrián önkormányzati képviseló (b.-j.)

Az igazán rendhagyó, különleges kiállítás nyitányaként Sáli Levente festőművész homokanimációban mutatta be a Halasi Csipkét és ezáltal művészi sokoldalúságát. Ezt követően Gmoser István, Kiskőrös város alpolgármestere köszöntötte a festőművészt és a megjelent vendégeket:

 – Petőfi szülővárosában nagy megtiszteltetés helyet adni a Halasi Csipkének, és a vele szoros kapcsolatban álló művészeti ágnak és művelőjének. Közös a büszkeségünk, hogy ahogyan Petőfi is kivívta szinte a világ figyelmét, a Halasi Csipke még inkább meghódította, hiszen ahogyan hallottuk is királyi ékszerként, óriási értéket képviselő ajándékként őrizhetik a világ több pontján, uralkodók, államfők, egyházi méltóságok. Bevallom már láttam ma délelőtt a kiállítást, lenyűgözött és csodálatomat tudom kifejezeni a végtelen finom munkát végző csipkevarrók felé, a kiskunhalasi csipkemúzeumnak és vezetőjének pedig szívből gratulálok ezért az értékmentésért, amivel őrzik évszádon átívelően is ezt a hagyományt, és fantasztikus látni együtt Sáli Levente alkotásaival, képeivel, akinek a kezében éppúgy irányították az ecsetet az égiek, mint a csipkevarrók kezében a tűt. Kiskőrös hálás Önöknek, hogy megajándékoznak bennünket ezzel a különleges, csodálatos kiállítással, köszönjük, hogy közelebbről megismerhetjük Önöket! Kívánunk további sikereket, értékmentő munkát! – mondta az alpolgármester. 

Kollarics Gábor művészettörténész, muzeulógus nyitotta meg a kiállítást és a következő szavakkal méltatta a festőművészt:

– A “Csipkébe írt történetek” Sári Levente festménysorozata. Szokatlan találkozása ez a kiállítás két ellentétes minőségnek, az alaptalanság kozmikusan gomolygó feketéjének és a cérnavonal fehérjének. A múlt rétegeit oly hatékonyan elleplező otthonunk, az idő romjaiból fosszíliaként kirajzolódó alakok, mint öröktől fogva létező ideák tűnnek elénk Sáli Levente akrillal festett vásznai. Legújabb képsorozatában a halasi csipke motívumvilágából merített inspirációt a kiváló rajztudással és 25 éves festői gyakorlattal rendelkező kiskunhalasi festőművész.

Kollarics Gábor művészettörténész, muzeulógus nyitotta meg a kiállítást

Sáli Levente 1977-ben született Kiskunhalason. Nyolc éves korában döntött úgy, hogy festőművész lesz. 21 éves koráig autodidaktaként képezte magát, fejlesztette a rajzkézségét és ekkor érte el azt a célt, hogy ecsetre cserélje a ceruzát. A Halasi Csipke által ihlette képeiről a következő gondolatokat osztotta meg a vendégekkel:

– Egy kis útravalót szeretnék adni a kiállításlátogatóknak, hogy hogyan született meg egyáltalán a gondolat a fejemben. Egy szempillantás alatt történt az egész. Tavaly ősszel egy nagyon tiszta korai reggelen ültem kint a kertemben, és akkor történhetett meg az, hogy eleve az ősz színei nagyon élénken világítottak a reggeli nap fényében, és arany kontúrja lett mindennek, de a háztól kezdve mindennek, és felfele sereglettek a halasi csipkének a motívumai. És ebben a pillanatban, amikor egy felülről jövő késztetés jött, hogy nekem ezzel a halasi csipkével valamit csinálnom kellene. Eljött az ideje, felnőttem már a feladathoz és akkor, abban a pillanatban egy csettintésre jött a festészeti technika, az eljárás, soha életemben nem festettem így, ahogy ebből a kollekcióból lehet látni. Jöttek az ötletek, gyakorlatilag nekem csak moziznom kellett kint a kertben, nem kellett gondolkodnom. És amikor elkezdtem a csipkéket festeni, elkezdtem volna, akkor mélyebben beleástam magam a halasi csipkének a formavilágába, és arra döbbentem rá, hogy egy olyan belső érzés jött nekem, hogy a halasi csipkéknek a motívumvilágai valami angyal nyelvet fordítanak le nekünk érthető nyelvvé, hogy valami olyan gyönyörűséggel állunk szemben, amihez az én 25 éves festői tapasztalatom nagyon kevés lesz.

Sáli Levente festőművész képeit a Halasi Csipke ihlette

Végezetül Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipke Múzeum igazgatónője köszönte meg a lehetőséget Kiskőrösnek és Sáli Leventének:

–  Szeretnék köszönetet mondani a Petőfi Sándor Művelődési Központ dolgozóinak és vezetőségének, hogy lehetőséget biztosítottak nekünk a közös kiállításra. Köszönöm Sáli Leventének a közös kiállítást, hogy Kiskunhalas határain túl is közösen képviselhetjük városunk értékeit. Úgy gondolom, hogy minden településnek megvan a maga értéke, és nagyon fontos az, hogy a települések megismerjék egymás értékeit. Példaértékű az a nyitottság, ahogy a kiskőrösiek fogadták a szomszéd település értékét, Kiskunhalas értékét, hiszen Kiskőrösnek is bizonyára, és tudjuk, hogy országos és nemzetközi hírű értéke is van. Nagyon fontos számunkra is, hogy ne csak külföldön, ne csak Budapesten, hanem a környezetünkben is be tudjuk mutatni a városunk és a nemzetünk értékét, a halasi csipkét, ahogy Levente a homlokanimációban megfogalmazta, a halasi csipke közös értékünk mindannyiunk értéke.

Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipke Múzeum igazgatónője köszönte meg a lehetőséget Kiskőrösnek és Sáli Leventének

A “Csipkébe írt történetek” kiállítás november 08-ig tekinthető meg a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében. 

Kollarics Gábor művészettörténész, muzeulógus szavaival bíztatjuk Önöket a kiállítás megtekintésére: “Lépjünk be univerzumába!”

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS