A hagyományok ápolása mindig kiemelt feladatai közé tartozik az Akasztói Borbarát Borrendnek és a település civil szervezetinek. Ehhez a hagyományápolási elképzelésekhez jól igazodik a Röff & Fröccs elnevezésű rendezvény, amelyet idén január 10-én tartottak meg.
A disznótornak az említett napon a Sziki Vendégház adott otthont, ahol már kora reggel elkezdődött a 150 kg-os malac feldolgozása. A Röff & Fröccs elnevezésű programot már második alkalommal rendezték meg, melyen a munkálatokban résztvevő csapat tagjai a régi hagyományos módszerek és receptek szerint dolgozták fel a húst, illetve készítették el a finomságokat.
Az Akasztói Hegyközség elnöke Gubán Gyula elmondta, hogy a hagyományápolás mellett jelentős közösségépítő szerepe is van egy ilyen programnak a településen. Megemlítette, hogy régen, gyerekkorában szinte minden háznál vágtak disznót, ma már azonban egyre ritkábban és ennek a hagyományát jó lenne megőrizni az utókornak. A Sziki Vendégházat Martinkovics Tibor biztosította a munkálatok elvégzéséhez, melyhez csatlakozott a Mustáng Vendégház is Kastély Attila vezetésével.
A program lehetőséget biztosított a helyi borok megkóstolására is.
Meg kell említeni, hogy Akasztón több mint 600 hektáron folyik szőlőtermelés és a disznótoron több gazda is részt vett segítőként. A munkálatok során a malac feldarabolása Vass Tamás, Suhajda Simon és Palya Norbert irányításával történt, az ügyes kezű hölgyek pedig elvégezték a konyhai feladatokat, reggelit és töltött káposztát készítettek, valamint megterítették az asztalokat. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a „környék ismert böllérje” Szabó „Jáger” János is, aki nagy tapasztalattal rendelkezik és már betöltötte a 81. életévét.
A hurkát és a kolbászt a hagyományos fűszereket használva ízesítették, a hús súlya alapján kimérve a szükséges összetevőket.
Ki kell emelni, hogy Akasztón több olyan rendezvény is van, amelynek jelentős közösség építő és összetartó ereje van.
A közeljövőben, február végén lesz a helyi borverseny, amelyen a környező települések borászai is rendszeresen részt vesznek, így a zsűrinek esetenként közel 150 mintát kell bírálnia. A nyár végén, augusztusban a „Csapjunk a lecsóba” elnevezésű aratásvégző programra várják az érdeklődőket, de idén is lesz Kisasszonynapi Búcsú és az adventi gyertyagyújtások zárják majd az évet.
Fotógaléria: