Az Akasztói Borbarát Borrend szervezésében nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Kései szüret” elnevezésű program. A régi hagyományos szüret munkáját és ünnepét félidéző rendezvényt minden évben októberben tartják meg, amikor már nincs a dűlőkben kint szőlő.
Idén Gubán Sándor és kedves felesége Julinka ajánlottak fel egy sor bianka-lakhegyi mézes szőlőt az Alsószőlök dülőben a program lebonyolításához. A szüret alkalmával október 4-én közel 180 szervező és vendég dolgozott a rendezvény sikerén, és hogy fakádba kerüljön a nemes termés.

Gubán Gyula ceremóniamester elmondása szerint, nagy öröm számára, hogy idén a szülei a felajánló házigazdák:
– Egy olyan esemény ez a családnak, ami ritkán adatik meg a mai világban. Hagyományos kéziszüret alkalmával együtt a négy generáció, a teljes család. A Jóisten kegyes hozzánk, gyönyörű időjárást kaptunk a mai napra. Minden korosztály jól érezheti magát, vannak, akik a régi szüretek hangulatát emlegetik fel, mások nótára zendítenek, a gyerekek élvezik a szabad életet a diófa alatt, taposhatják a szőlőt. Ritka alkalom ma már mindez.

A szüretelők a munka végeztével a Beszedics családi pincében vettek részt a borrend tagavató ceremóniáján. Új tagok lettek Ujvári Gyula és Judák Richárd borbarátok. Ezt követte a végző ebéd, ami Akasztón csak birkapörkölt lehet. A helyi vadásztársaság felajánlásából egy igazán jól elkészített vaddisznó pörkölttel is gazdagodott a választék. Az esti órákban az Akasztói Halascsárda jóvoltából Szikiponty kóstolóval – és ahogyan egész nap is – idei és új borok kínálatával, valamint szorgos ízlelgetésével zárult az egész napos program.
Fotógaléria:





