Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, és tudjuk, mi számít egészségesnek, fontos, hogy tisztában legyünk a testünkben zajló folyamatok jelentőségéről. A mai korban különösen fontos, hogy tudjuk szervezetünk bizonyos funkcióit, mivel rengeteg áltudomány pont az emberek tudatlanságára épül.

-Hirdetés-

A tudás megszerzése jó, ha már gyermekkorban elkezdődik, mivel az innen származó információk jelentősen befolyásolják a későbbi életünket. A gyerekeket pedig leginkább játékokkal, játékos feladatokkal lehet tanítani, mivel ezek az élmények, és a játék miatt szükséges információk jó eséllyel sokáig megmaradnak. Lehet, hogy nem tudja mindenki a NaHCO3 hatásait, de bizonyára sok háziasszonynak ismerős a szódabikarbóna (melynek képlete NaHCO3) neve. Az előbbi példához hasonlóan sok gyereknek könnyebb lehetett megjegyezni, hogy milyen nehéz munkát végez a szív, mint a szívet alkotó izomszövet nevét a Petőfi Sándor Művelődési Központban megrendezett Testünk a csoda kiállítás egyik megállóján.

A kiállítás kifejezetten gyerekeknek szólt, külön általános iskolás és óvodás korúaknak kialakított résszel. 8 megállója volt, minden szervrendszerhez 2-2 játék, melyekkel a látványosabb részeket és működésüket emelték ki. Ilyen volt az idegrendszernél az elektromosságot szemléltető plazmagömb, melyhez fénycsövet érintve a cső világít, vagy hogyan jut be robbanás szerűen az adrenalin a szervezetbe. A szervrendszerekhez különféle érdekességeket, a szervrendszer működését, felépítését, funkcióit leíró táblák kapcsolódtak.

A kiállítás február 12-17-ig tartott az egészséghét keretein belül. A héten ezen kívül lehetőség nyílt véradásra, több mozgásforma megismerésére és az Egészségfejlesztői Iroda munkatársai életmód-tanácsadására.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS