A pedagógusok szakmai fejlődésének kötelezettségét Magyarországon kormányrendelet írja elő. A pedagógusnak 7 évenként 120 óra (45 perces tanóra) továbbképzési kötelezettsége van.

Vlcskóné Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák igazgatója számolt be február 19-i továbbképzésük fontosságáról:

-Hirdetés-

A továbbképzés azoknak az ismereteknek és készségeknek a megújítására, bővítésére, fejlesztésére szolgál, amelyekre szükség van a nevelő és oktató munka keretében, a gyermekekkel való közvetlen foglalkozás megtartásához. A 120 óra mindenkinek egyéni döntése, a saját érdeklődési területének mérten választ továbbképzést a pedagógus. A mai alkalom egy plusz lehetőség, mert úgy gondolom, hogy a folyamatos megerősítés ebben a szakmában elengedhetetlen. A továbbképzés célja az, hogy pedagógusaink megtanulják saját magukat motiválni.

Weinhardt Krisztina munkaközösség vezető, Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus és Vlocskóné Csatlós Erzsébet igazgató

A motiváció elvesztése eredményezi a kiégést. A tavalyi évben merült fel az igény ilyen jellegű képzésekre. Fontos, hogy a pedagógusok megismerjék saját maguk képességeit és azt, hogyan tudják esetleg továbbfejleszteni önmagukat. A környezetünk és egészségnevelésünk munkaközösséget kértem fel, hogy koordinálja ezt a programot. A mai alkalom az ő szervezésüknek köszönhetően valósult meg.

„A változás az eltagadott valóság kimondásával kezdődik!”

Az est vendége Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus volt, aki “A láng parázs lesz majd hamu. Hogyan éleszthető újra?” címmel tartott interaktív előadást. A kiégés a segítő szakmák követőit, az emberekkel foglalkozó dolgozókat veszélyezteti leginkább, mert a munkájuk során a saját személyiségüket használják. Előadása során bemutatta a kiégés folyamatát, jeleit. A jelenlévők tesztlap és különböző feladatok sorával képet kaphattak jelenlegi állapotukról, személyiségük szerepeiről. Megtudhatták továbbá, hogyan lehet megelőzni a kiégést, vagy ha már kialakult, hogyan kezeljük.

B.M

MEGOSZTÁS