Nőtt az orvoshoz járók száma Kiskőrös térségében

Illusztráció, képforrás: Index.hu

Mostanában több médiaforrásból értesülhettünk, hogy influenzajárvány terjed országunkban. 
Legfőképpen Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében ütötte fel a fejét, hiszen a legtöbben ott fordultak orvoshoz influenzával vagy annak gyanújával.

-Hirdetés-

A témával kapcsolatban Réfy Anita Közegészségügyijárványügyi szakügyintézőt kérdeztük meg, hogy az influenzajárvány hogyan is érinti térségünket.

Elmondása szerint az érintett területen jelenleg  nincs influenzajárvány, bár az orvoshoz járók száma így is 20%-al nőtt a múlt héten, az azt megelőző héthez viszonyítva. Összesen 2825-en fordultak orvoshoz az elmúlt hetekben.

Az influenza tünetei a magas láz, ez 39-40 °C-ot jelent, izomfájdalommal, gyengeségérzettel, fejfájással, makacs száraz köhögéssel. 
Ha valakinek ilyen tünetei vannak,semmiképpen ne menjen a munkahelyére, iskolába vagy óvodába. Fontos az ágynyugalom ,de ha ezen tünetek 3 napon túl is megvannak,mindenképpen fel kell keresni a háziorvost.

A mostani megbetegedésekben legérintettebbek a 3-9 év közöttiek. Őket követik a 15-24 évesek. A legveszélyeztetettebb a 60 év felettiek korosztálya, akiknek az immunrendszere gyengébb, mint egy középkorú felnőttnek.

Egyik legnagyobb veszélyei ezeknek a járványoknak a különféle szövődmények, amelyek további súlyos betegségeket okozhatnak időseknek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
Például felnőttek esetében tüdőgyulladás, mellhártya-gyulladás, gyerekeknél gennyes középfül-gyulladás alakulhat ki.

A megbetegedések száma hétről-hétre emelkedik, ezért valószínűleg 6-8 hétig is eltarthat a járványidőszak országosan. Ennek megelőzése érdekében javasolja Réfy Anita az influenza elleni védőoltást, amit a rizikócsoportba tartozók ingyenesen megkaphatnak,akik pedig nem tartoznak ezekbe a csoportokba recept felíratása és kiváltása után a háziorvos bead. 

A vakcina körülbelül a beadás után 2 héttel nyújt védelmet a vírusok ellen.
Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kap influenza elleni védőoltást. A vírus ugyanis már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek a tünetek.

Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kéz közvetítésével terjed, emiatt nagyon fontos a rendszeres, alapos, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

Fel kell készülni arra is, hogy egy influenzajárvány esetén a kórházakban látogatási tilalmat rendelhetnek el.

Illusztráció, forrás: Index

 

-FF-

 

MEGOSZTÁS