Hangulatos díszítés, vonós együttes és házi sütemények várták az érdeklődőket 2024. szeptember 28-án szombaton délután 15 órától a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség udvarán. Az idei Egyházközségi Októberfeszt különlegessége a Szeretet-kert felavatása volt.

-Hirdetés-

A hideg időjárás ellenére családias hangulat fogadta az érdeklődőket 2024. szeptember 28-án szombaton a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség plébániáján. A szakadó eső miatt sátrakat állítottak fel az udvaron, így zavartalanul vehette kezdetét a hagyományos Októberfeszt.

A szakadó eső miatt sátrakat állítottak fel az udvaron

A meghitt délutánt az Espressivo String Quartet együttes műsora nyitotta meg. Nevük tökéletesen leírja küldetésüket is, hiszen a quartet négy embert jelent, akik külön szólamokat játszanak; az angol string szó a húrokat jelképezi, a vonós hangszerekre utalva; az espressivo pedig egy zenei kifejezés, ami annyit tesz: kifejezően, érzéssel.

A meghitt délutánt az Espressivo String Quartet együttes műsora nyitotta meg

Kocsi Gréta és Nagy Zsófia csellón, Tarnai Rebeka és Benyhe Anna pedig hegedűn játszott darabokat a barokk zenétől mexikói és norvég népdalokon át egészen a 21. századi művekig. Előadásukban felcsendültek a Trónok harca, a Karib-tenger kalózai, a Harry Potter-filmek, valamint a Hegedűs a háztetőn című musical ikonikus dallamai.

dr. Jeney Gábor, a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség plébánosa mesélte el a Szeretet-kert történetét

A vonós négyes műsora után dr. Jeney Gábor, a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség plébánosa köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében elmesélte a Szeretet-kert történetét, valamint megköszönte a támogatók segítségét:
„A képviselő-testület évek óta nagy álmokat dédelgetett, arról ábrándoztunk, hogy hogyan lehetne a templom mögötti parlagon fekvő területet hasznosítani. Szép lassan kialakult az elképzelés, hogy létrehozzunk egy olyan kertet, amely a város lakossága előtt is nyitva áll, elcsendesedésre, sétára alkalmas. A Kárpáti Ágnes segítségével készült tervek tavaly ősszel kezdtek formát ölteni, 29 fát ültettünk el, melyeket örökbe lehetett fogadni. Az utak megépítéséhez Soltvadkert Város Önkormányzata anyagi támogatással járult hozzá, a VidaBau Kft. elkészítette a sétányt, Dudás Zsolt az örökbefogadott fákhoz pedig a táblákat.”

A Kárpáti Ágnes segítségével készült tervek tavaly ősszel kezdtek formát ölteni

A plébánia tavaly meghirdetett egy játékot, melynek során ötleteket vártak a kert elnevezését illetően. A játékot Móczár János nyerte meg, ő javasolta a Szeretet-kert nevet, amit a képviselőtestület is megszavazott. A cserjéket október végén fogják elültetni a kertben, valamint a többi épített elem is lassan a helyére kerül. Itt azonban még nem ér véget a kertépítés, hiszen egy másik tervet is meg szeretne valósítani a közösség:
„15 stációt szeretnénk megépíteni, melynek egyik felén Jézus keresztútját, másik felén pedig szeretetről szóló idézeteket olvashatunk majd. Ezeket is örökbe lehet fogadni. Ha mindennel végeztünk, reméljük, hogy sikerül egy kis földi paradicsomot teremteni, melyet az egész város szeret és látogat.”

Beszédét követően a jelenlévők átsétáltak a templom mögötti területre, ahol dr. Jeney Gábor katolikus plébános megáldotta és felszentelte a Szeretet-kertet, majd a ceremónia keretein belül Temerini Ferenccel, Soltvadkert város polgármesterével közösen vágták át a szalagot.

Temerini Ferenc polgármesterrel közösen vágták át a szalagot

Az ünnepélyes avatás után az érdeklődők körbejárhatták a kertet, ahol a gyermekek kincskereső játékon vehettek részt. Minden jelenlévőt frissen sült hamburger, lángos, sütőtök és házi készítésű sütemények vártak az estig tartó rendezvényen. Az esemény szervezői emellett zsákbamacskát és a plébániai fügefa terméséből készült lekvárt is árusítottak, melynek bevételeit a Szeretet-kert szépítésére fordítják.

 

Szöveg, fotók: Szentgyörgyi Lili 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira