A Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivált minden év októberében rendezi meg a Kiskőrösi Kakas Főző Egyesület, azaz Dedák Pál és Torgyikné Danis Éva, valamint Kiskőrös Város Önkormányzata a kiskőrösi Szabadidőparkban, mely ideális helyszínt biztosít a főzéshez és a szórakozáshoz egyaránt. A szervezésben és a megvalósításban aktív szerepet vállal az egész Dedák család: Dedákné Török Mariann, Dedák Balázs, Dedák Krisztián, valamint a család barátja Markó János Nani. Az esemény mára már Kiskőrös város egyik legkedveltebb és legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválja lett. A rendezvény célja, hogy összehozza a közösséget és bemutassa a hagyományos magyar konyha egyik különlegességét, a kakaspörköltet. Minden évben több ezer vendég fordul meg a fesztiválon; családok, baráti társaságok és munkahelyi kollektívák alkotnak csapatokat, hogy együtt legyenek, együtt főzzenek. Így történt ez ebben az évben is. Október 12-én ismét benépesült a kiskőrösi Szabadidő Park és minden vendég, kakaspörkölt-főző mester, főzőcsapat legnagyobb örömére kezdetét vette a 15. Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál!

-Hirdetés-

Reggel 9 órakor Supka Éva, a rendezvény háziasszonya köszöntette a szervezőket – Dedák Pált, Dedákné Török Mariannt, Dedák Balázst, Torgyikné Danis Évát -, Domonyi Lászlót, Kiskőrös város polgármesterét, Markó Nani szervezőt és hangulatfelelőst, valamint Kothecz Lajos hangulatfelelőst. A fesztivált Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere nyitotta meg, majd a hagyományoknak megfelelően a közös tűzgyújtás következett. Domonyi László és Dedák Balázs együtt gyújtották meg a tüzet a színpad előtt elhelyezett bogrács alatt és ezzel kezdetét vette a 15. Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál. 

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere és Dedák Balázs gyújtották meg a tüzet a színpad előtt felállított bogrács alatt

A rendezvény központi eleme az ízletes kakaspörkölt főzése, melyet a csapatok kakaspörkölt-főző mesterei saját receptjeik alapján készítenek el. Ebben az évben is hatalmas volt az érdeklődés, a tűzrakó helyek hihetetlen gyorsasággal fogytak. A fesztivál töretlen népszerűségét jelzi, hogy ismét sikerült az előző év rekordját – 100 tűzrakóhely – felülmúlni, hiszen idén már összesen 120 főzőcsapat jelentkezett! Ennyi csapat kényelmes elhelyezése már nagyon komoly szervezést igényelt, de a Dedák család és segítőik örömmel vállalták és oldották meg ezt a feladatot. 

Képünkön a Druk-ker Kft főzőcsapata

A Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál szlogenje nem véletlenül „Főzzünk együtt, legyünk együtt!”, hiszen ez nemcsak egy gasztronómiai rendezvény, hanem igazi közösségi élmény is. A résztvevők boldogan, felszabadultan, barátaik és családtagjaik körében töltötték az időt, beszélgettek, élvezték a közös főzés örömét. 120 tűzgyújtóhelyen rotyogtak a bográcsban az ebédre szánt kakasok, ezen kívül a szervezők 12 bográcsban 300 kg kakashúsból készítettek pörköltet azon vendégek részére, akik nem vettek részt a főzésben. Ők a helyszínen is megvásárolhatták a finomságokat, így senki sem maradt éhes. Kakaspörkölt fogyasztására jogosító ebédjegyet délelőtt 10 órától lehetett vásárolni a Jet Caffe Classic Pultnál. Nagyon sokan szerettek volna ebédelni, ennek köszönhetően délben már hosszú sor állt az Alföld Aranya&Jona Drink sátornál, ahol végül – ismét felülmúlva a 2023-as fesztivál rekordját – körülbelül 540 adag kakaspörköltet adtak ki a vendégeknek. A kakaspörkölt-főző mesterek, akinek az isteni ebédet köszönhették a vendégek: Opauszki János, Kolozsvári Gábor, Kolozsvári Zoltán, Kiss Sándor, Dulai György, Nagy Imre, Kovács József, Schiszler Tamás, Szekér János, Tóth János, Wéber Gábor, Kiss Viktor.  

A délután folyamán 80 kg kolbászt sütöttek meg a szervezők és segítőik, estére pedig már ez a hatalmas mennyiség is elfogyott. A szervezők és főzőmesterek munkájának sikeréhez nagy mértékben járultak hozzá a segítők, akik már a fesztivál előtti héten nagyon sokat dolgoztak azért, hogy minden eszköz, alapanyag időben és megfelelő formában rendelkezésre álljon, illetve ők biztosították azt, hogy minden vendég kakaspörkölthöz és sült kolbászhoz juthasson. A segítők név szerint Dedák László, Szabó Gábor, Földinszky András, Szlovák Róbert, Torgyikné Danis Éva, Dedák Balázs, Dedák Krisztián, Dedákné Török Mariann, Dedákné Király Renáta, Kállai Krisztina, Csapi Melinda, Kovács Józsefné, Ádám Ildikó, Breznyánné Danis Katalin, Máténé Török Katalin, Torgyik Éva, Lesták Leila, Horváth Erzsébet voltak. 

Font Sándor, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő, Demeter András, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő, dr. Kerényi János, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere megtisztelte is jelenlétével az eseményt.

Képünkön (b.-j.) Font Sándor, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő, Demeter András, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő

A gyermekek részére ingyenesen arcfestés, öt ugrálóvár, íjászat és kisautók álltak rendelkezésre, így a család minden tagja megtalálta a megfelelő szórakozási lehetőséget.

Öt légvár várta a legkisebbeket

Egész nap színpadi előadások, zenei programok és gyerekeknek szóló aktivitások tették színesebbé a rendezvényt. A fellépők között helyi zenekarok és tánccsoportok, valamint neves előadók is szerepeltek. A színpadi programok Markó Nani és Kothencz Lali fellépésével kezdődtek, de a nap folyamán láthattuk-hallhattuk a Dzsem Buli Zenekart, az Akasztói Vízkereszt Citerazenekart, Kiskőrös Város Fúvószenekarát, egy különleges ének-zongora formációt az Easy Covers Duót, a Szürkeverebek Jazz Bandáját, Vàczi-Wachsmann Ildikót, aki csodálatos énekhangjával most is lenyűgözte a közönséget. Felléptek továbbá Kiskőrös Város Mazsorett csoportjai közül az Orchidea, Sarkifény és Gyöngyszem csoportok. 18 órakor következtek a fesztivál sztárvendégei, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, akik egyedi stílusú, retro hangulatú, 60-as és 70-es évek ihlette rock ‘n’ roll, beat-, és popzenéjükkel varázsolták el a közönséget.

Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar

Az est hátralévő részében – hiszen nélkülük már elképzelhetetlen lenne a Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál – Dörmő Anita és Markó Nani, azaz Anita&Nani RETRO Party, majd Kothencz Lajos szórakoztatta a vendégeket. Ekkor már hatalmas tömeg táncolt és bulizott önfeledten a színpad előtt kialakított tánctéren. A programok sorát DJ Komlósi Gyuri és DJ Kelemen zárta hajnali két órakor. Sokan még ezután sem mentek haza, végül hajnali négy óra körül hagyta el az utolsó vendég a fesztivál helyszínét.

DJ Komlósi Gyuri és DJ Kelemen

Minden évben egyre több vendég fordul meg, egyre több főzőcsapat jelentkezik a Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztiválra, mert az esemény emlékezetes pillanatokat, közösségi élményeket nyújt mindenkinek, aki ellátogat ide. A fesztivál turisztikai vonzerővel is bír, hiszen erre a hétvégére idén is megtelt a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőhöz tartozó Kemping, ahol a Dunántúli Kemping Klub tagjai október 11-én este még kempingtalálkozó-megnyitó ünnepséget is tartottak. 

A szervezők hálásan köszönik a vendégeknek, támogatóiknak, főzőcsapatoknak, kakaspörkölt-főző mestereknek, segítőiknek, fellépőknek és mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a fesztivál sikeréhez a töretlen lelkesedést, támogatást, sok-sok segítséget és hatalmas szeretetet, amit az elmúlt 15 évben kaptak! Jövőre, 2025. október 11-én sok szeretetettel várnak mindenkit a 16. Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztiválra!

FŐZZÜNK EGYÜTT,  LEGYÜNK EGYÜTT 2025-ben is!

 

Szöveg:Tóth Anett

Fotók: Oros Sándor, Szabó Adrián     

   

 

 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (268 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira