A mai nap a Költészet Napja, amelyet Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik.

-Hirdetés-

Ez alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

Az ünneplést illetően térségünk sem maradt ötletekben szegény: a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban versmaraton rendeztek reggel 10-től éjfélig, délután pedig a szépkorúaknak lesz versmondó találkozója.

Viszont, Kiskőrösön és Soltvadkerten is egyidejűleg egy igazán “mozgalmas” kezdeményezés indult útjának. E két városban fákon, padokon, oszlopokon, köztereken piros szalaggal átkötött papírtekercseket lehetett találni. Ezekben “ajándék” verset lehetett olvasni, amit a megtaláló a Költészet Napjától kapott. Külön öröm volt, ha egy ismerősünk kedvenc versét kaptuk meg.

A megvalósuláshoz hozzájárult a Kiskőrös Városért Alapítvány, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum. A kedvenc verseket április 10-ig várták e-mailben beküldeni. 

Bár elsősorban József Attilát ünnepeljük ilyenkor, Márai Sándor is ezen a napon született, 1900-ban.

MEGOSZTÁS