A gyorsuló globalizáció, majd annak következményeként az egész világra kiterjedő század eleji gazdasági válság, és az átalakuló gazdasági világrend felértékeli a geopolitika jelentőségét. A Pécsi Tudományegyetem és a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány szervezésében megrendezett Geopolitika PhD Workshop plenáris ülésén neves professzorok és szakemberek tartottak előadást május 5-én.

-Hirdetés-

Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója köszöntötte a vendégeket, bemutatta a plenáris ülés külföldi és hazai előadóit. Felkérte köszöntő beszédük megtartására Egyetemünk rektorát, Dr. Ailer Piroskát és Kecskemét város polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát.

Rektor asszony bemutatta intézményünket, a legfiatalabb alkalmazott tudományok egyetemét, ami az eddigiekben is fontos szerepet játszott mind az oktatás, mind a kutatás és fejlesztés területén. Kitért arra is, hogy az Egyetem vezetése az elkövetkezendő időkben is nagy léptékű fejlődési tempót kíván diktálni.

Rektor asszony beszélt a 2013 óta fennálló oktatói létszámbővítésről, ami egyebek között a gazdaságtudományi képzés kialakításához is szükséges. Az Egyetem fejlesztési terveinek eredményeként az intézmény központja az új Campus területére kerül, és az Egyetem egy új, Gazdaságtudományi Karral is bővül. A felépülő modern komplexumnak köszönhetően 21. századi oktatási környezetet teremtünk a régióban. Távlati terveink között egy doktori iskola létrehozása is szerepel. Rektor asszony köszöntőbeszédében arra bátorította a PhD hallgatókat, hogy bátran merítsenek ötletet az ülésen elhangzó előadások témáiból.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony Kecskemét nagymértékű gyarapodásáról beszélt, ami jelentős mértékben a járműipari beruházásoknak köszönhető. Említést tett továbbá arról is, hogy a nagyléptékű fejlődés elősegítése érdekében városi vezetőkkel felállítanak egy városstratégiai irányító szervezetet. A következő öt évben tovább folytatódik a föllendülés, ami polgármester asszony reményei szerint ugyancsak témául szolgálhat a doktori hallgatók számára.

Prof. Dr. Paulo Roberto Feldmann, a Sao Pauloi Egyetem professzora Latin-Amerika sajátosságairól tartott előadást. A térség geopolitikai előnyei mellett a hátrányokról és nehézségekről is beszámolt. Latin-Amerika hatalmas földrajzi területének köszönhetően rendkívül gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik. A professzor azonban hátrányként említette a gyenge színvonalú oktatást, a rendkívüli munkaerőhiányból adódó alacsony ipari termelékenységet, valamint az elmaradott technológiát. Dr. Feldmann azonban optimista a régió jövőjét illetően: Meglátása szerint Latin-Amerika fejlődéséhez fel kell lendíteni az Európába, illetve az Egyesült Államokba irányuló exportot és az onnan érkező importot.

H. E. Mr. Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság korábbi magyarországi nagykövete a következő problémákat járta körül: Képes-e egymás mellett élni békében az ember és a természet? Megvalósítható-e a fenntartható fejlődés? És a legfontosabb: Vajon milyen áron képes erre az emberiség?

Dr. György László, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány igazgatója az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi geopolitikai és gazdaságpolitikai helyzetéről beszélt, valamint arról, hogy korunk innovációi miként járulhatnak hozzá az élet könnyebbé tételéhez. Több problémakör ismertetésével szemléltette az amerikai gazdaság stagnálásának okait. Kiemelte többek között a hatalom koncentrációt, a bankszektor által okozott társadalmi veszteséget, a szabadalmi védelmek miatt bekövetkező árnövekedés, az irreális vezérigazgatói fizetéseket, valamint a hiányszakmákban mesterségesen létrehozott, túlzottan magas fizetéseket.

A plenáris ülést záró előadó, Prof. Dr. Dövényi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola vezetője, a pécsi geopolitikai doktori képzésről beszélt a hallgatóságnak. Elmondta, a képzés rögtön rendkívül magas létszámmal indult, és ez a sok pozitívum mellett bizonyos negatívumokkal is együtt járt. Nehézségeket okoz olykor a pontatlan információt közlő média, de gondot jelent a témavezetői és oktatói létszámhiány is. Hangsúlyozta azonban, hogy a Pallas Athéné Alapítványokkal együttműködésben a képzés a jövőben is töretlenül halad előre.

Forrás: PAE honlapja

MEGOSZTÁS