“Anyák és gyermekek – örömök és nehézségek” címmel hallgathattuk meg tegnap Török Zsuzsa pszichológus előadását, aki már nem először tett eleget a kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda meghívásának.

-Hirdetés-

 

Nem tudunk tökéletes anyák lenni, bárhogy is szeretnénk.

Ha „elég jó” anyák vagyunk vagy csak arra törekszünk, hogy azok legyünk, az már elegendő. Senki sem tud állandóan hibátlanul működni, a környező világ is bekavarhat és sok egyéb tényező is közrejátszhat abban, ami az anyai minőségre kihatással lehet.

A gyerek abból is tanul, hogy a világ nem mindig tökéletes, így az anya sem lehet mindig az. Ettől még a világ élhető.

Azok a gyerekek, akik gyermekkorukban sok nehézséggel kerültek szembe, azok sokkal talpraesettebbé váltak, hiszen megadatott nekik a lehetőség, hogy tanulják a megküzdést.

 

A babával együtt az anyának is „meg kell születnie”. Szerencsés, amikor ez egyszerre jön létre vagy az anya hamarabb „születik meg” vagyis érik meg a feladatra. Sokan félnek attól, hogy nem képesek ellátni mindazt a sok teendőt, ami az anyasággal jár.

Azok a nők, akiknek saját maguknak is problémás az édesanyjával való kapcsolata, sokkal nehezebb a gyermeknevelés és az anyaság felvállalása / átélése. Akik gyermekként nem éltek át egy kielégítő, szeretetteljes gondoskodást, azoknak nehéz dolguk lesz a saját gyermekükkel is, hiszen nem volt előttük egy jó minta, ami alapján tudják azt, hogy hogyan kell „adni”.

 

Ilyen és ehhez hasonló – pszichológiával magyarázható – gondolatokkal világított rá Török Zsuzsa pszichológus arra, hogy sok nőnek miért is eshet nehezére a gyermekvállalásnak akár csak a gondolata és később az anyaságban való kiteljesedés.

 

MEGOSZTÁS