A Pár-óra párkapcsolati klub keretében Dr. Mészáros Ádám párkapcsolati mediátor tartott előadást 2017. május 30-án a Művelődési Házban.

-Hirdetés-

Sok párkapcsolatban okoz nehézséget a hatalom vagy dominancia kérdése. A rózsaszín időszakban kevésbé feltűnő a jelenléte, hiszen nem jelent gondot az alárendeltebb félnek a fölérendeltebb irányában alkalmazkodni. „Szeretlek, legyen minden, ahogyan te szeretnéd.”

Azonban az idő múlásával az alárendeltebb félnél „betelik a pohár”. „Egészen mostanáig minden a párom igényeinek kielégítéséről szólt”.

Két módon nyilatkozik meg ez az életérzés: az alárendelt fél nyit a hűtlenség irányában, valamint az alárendelt félnek elege lesz a házasságából. Önfelszabadító rabszolgaságba menekül: elköltözik, új mozgásformáknak él, tanulni kezd, új ruhákat vásárol.

A fölérendelt fél számára mindez úgy tűnik, mintha a másik fél megőrült volna, mintha a másiknak túlságosan megnőtt volna a szája

Mind az alárendeltség, mind a fölérendeltség a gyermekkorban megélt és bevésődött tapasztalatok következménye, így a két félnek közösen kell dolgoznia a helyzet javításán. Az alárendelt félnek meg kell tanulnia kiállnia önmagáért. Mindketten mondjuk el igényeinket, és vezessünk be technikákat, milyen gyakorisággal teljesítjük az egyik illetve a másik fél kívánságait.

A család anyagi biztonságát a megkeresett pénz összegén felül meghatározza a pár pénzügyi kényelmi szintje. Az, hogy mit gondolunk soknak és kevésnek: mi az az összeg, amivel fejben felelősséggel elboldogulunk. Akár kevesebbet, akár többet keresünk, hatással van a kapcsolatra. A legnagyobb problémát az jelenti, ha a pénzügyi kényelmi szintünk nagyon eltér egymástól. Ha az egyik fél szerint egy kisebb összeg elegendő a megélhetéshez, míg a másik fél jóval nagyobb lábon élve érzi jól magát.

A házasfelek pénzügyi téren lehetnek költekezősek, spórolósak vagy elkerülők. Az elvek közelítése érdekében javasolt, hogy a havi fizetésének 1-2%-át mindenki félretegye. Ki arra, hogy hó végére maradjon tartaléka, ki arra, hogy kicsit lazuljon a megrögzött spórolásban.

A ki irányít a családban, a hogyan osztjuk meg a munkaterületeket és a felelősségeket kérdésre Dr. Mészáros Ádám azt a választ adta, fontos felmérnünk, ki mihez ért, és abban legyen egy-egy terület kisfőnöke.

Ma Magyarországon igen nagy százalékban az a trend érvényesül, hogy vagy a férfi keresi a pénzt és a nő végzi a házimunkát, vagy mindketten keresnek, és a nő végzi a házimunkát. Nem fair bánásmód, hogy a férfi napi 8órát dolgozik, a nő pedig szinte 24-et. Próbáljuk megbeszélni párunkkal, hogy ha napközben szellemi munkát végez, akkor fizikai munkákban, (pl játék a gyerekekkel) segítsen be. Ha fizikai munkát végez, akkor jó levezetés lehet számára pl a mosogatás.

Egy családban számon kell tartanunk, hogy vagy időnk van egymásra, vagy pénzünk van. A feleknek meg kell egyezniük abban, hogyan könnyítik meg az otthoni teendőket. Azzal, hogy a feleség elvégzi a házimunka minden apró-cseprő dolgát, havi kb 250.000ft-ot spórol meg a család. Így azonban elvész az együtt töltött idő. A mediátor azt javasolta, használjunk minél több segítséget. Vásároljunk háztartási eszközöket, vonjuk be a nagyit, a szomszédot, a takarítónőt, a házvezetőnőt, hogy a kapcsolatunkra is maradhasson időnk.

Ne arra vágyjunk, hogy problémamentes legyen a házasságunk, hanem beszéljük meg gondjainkat, legyünk őszinték egymással. Tanuljunk sokat a kapcsolat működtetéséről, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell kezelni a krízishelyzeteket. Dolgozzunk a házasságunkon, s így mutassunk jó példát a környezetünkben élőknek.

Kertai Nóra

 

MEGOSZTÁS