A rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt a X. Zenélő Szélmalom zenés-prózás-táncos program, a kiskunhalasi Sáfrik szélmalom helyett idén a Halasi Csipkeházban kapott helyet. Idén is kiemelt hangsúlyt kapott a népzene és a néptánc, de volt akusztikus popzene és szépirodalom is. A Pásztortűz Egyesület szervezésében szeptember 2-án, szombat délután is rengetegen jöttek el a rendezvényre.

-Hirdetés-

A 2008 óta zajló rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet Kiskunhalas jelképére, örökségére, közkincsére: a Sáfrik szélmalomra. Már az 1860-as években állt itt szélmalom. 1901-ben Sáfrik József építette a mostani négyszintes szélmalmot. Jelenlegi formáját 116 éve nyerte el a műemléki épület.

A programot, amelyhez idén a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete is társszervezőként csatlakozott, Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke nyitotta meg. A rendezvény konferansziéja, Mongyi Gergely rádiós műsorvezető volt. Az estig tartó eseményen fellépett: a Bócsai Citerazenekar, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Vadvirág Tánccsoport (Mélykút), a Kaláka Együttes, a Halasi Népdalkör, a József Attila Irodalmi Kör, a Mozgi Dalkör, a Kisszállási Népdalkör és a Summer acoustic.

Egyéb lehetőségek is várták az ideérkezőket, mint például: mézkóstolás és tanya-makett. A kisteremben a Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda egészségszűrést végzett. A Pásztortűz Egyesület és a Kids Club gyermekiskola asztalainál kézműveskedés várta a gyermekeket. A helyi alkotó saroknál grafikus és festőművész mutatta be tudományát. A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósították meg.

MEGOSZTÁS