A lelki egészség világnapjáról minden év október 10-én emlékezünk meg.
A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, kezelésének és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

-Hirdetés-

Gyermekkorunkban minden szép és jó, kevés dolgot érzékelünk a magunk körül zajló problémákból, kevésbé érezzük át  a stresszt. Aztán az idő múlásával, egyre több feladatunk lesz az életben: iskolába járni, tanulni, sportolni, házimunkát végezni, kialakítani és menedzselni az életünket. Mígnem a felgyorsult évek, a szerelmi bánatok vagy örömök, átbulizott éjszakák és karikás szemű vizsgázások közepette azon kapjuk magunkat, hogy állást keresünk. Nincs több nyári szünet és olykor még a hétvégéinket sem élvezhetjük felhőtlenül, munka nélkül. A napok egymást érik, elkezdődik a mókuskerék és ezt nem mindig bírja el a lelkünk!
„Ép testben ép lélek.” – tartja a mondás. Szakemberek szerint a kettő egészsége együtt adja ki az ember valós egészségét. Hiszen ha a lélek beteg, akkor más az érzelmi töltetünk, bizonyos esetekben nem megfelelően reagálunk és kevésbé vagyunk aktívak, emiatt az élet minden területén valamilyen feszültség alakul ki. Napjainkban egyre többen sportolnak és próbálnak egészségesen táplálkozni, a lelküket azonban még mindig kevesen edzik.
A lélek karbantartásának egyik legfontosabb módja a lelki higiénia és az önismereti képesség egy olyan életforma kialakítására, amelyben jól érezzük magunkat, fontosabb szükségleteink kielégítése nem ütközik leküzdhetetlen akadályba, jól megvagyunk szeretteinkkel. Eredményesek lehetünk a munkában és céljaink megvalósításában, ha ismerjük erősségeinket és gyengeségeinket is, tisztában vagyunk teherbírásunkkal, ennek megfelelően döntjük el, mire vállalkozhatunk és mire nem. Ha problémákkal találkozunk, konfliktusba kerülünk tudatosan keressük a megoldásokat, nem hagyjuk sérelmeinket, kudarcainkat elhatalmasodni a hangulatunkon. Kitapasztaljuk azokat az aktív és passzív pihenési formákat, amelyek elősegítik, hogy feltöltődjünk, új erőre kapjunk, és sikerrel alkalmazkodjunk az élet további kihívásaihoz. 

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS