Ahhoz, hogy életünk hosszú legyen, nem kell óriási titkokra gondolnunk, elegendő néhány egyszerű tanácsot megfogadnunk. Ezek közül az egyik csoportban az egészséges táplálkozás fenntartása, a másikban pedig a rendszeres fizikai aktivitásban testesül meg. Egyiket sem nehéz betartani. Vagy mégis?

-Hirdetés-

Csak rajtunk múlik…
Az életkort meghatározó tényezők közül a legtöbb a saját hozzáállásunkon múlik, bár kétségkívül vannak genetikailag meghatározott tényezők is az életünkben. Ám az, hogy az öregedés velejárói (bőr ráncosodása, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, memóriaromlás, stb.) milyen mértékben éreztetik hatásukat testünkön, nagyobb részben a hozzáállásunknak és életmódunknak az eredménye. Így nem mindegy, hogyan táplálkozunk és mennyit mozgunk, hiszen ez a két tényező az,. amely jelentősen befolyásolhatja (és késleltetheti) öregedésünket.

Vitaminok, antioxidánsok, kevés cukor és zsír
Nagyjából így lehetne összefoglalni azt, amit az egészséges táplálkozásunk érdekében tehetünk. Vagyis az életkor előrehaladtával növelni kell a vitaminbevitelünket, hiszen ilyenkor a tápanyagok már kevésbé hasznosulnak a szervezetünkben. A legjobb, ha ezeket természetes forrásokból pótoljuk, vagyis minél több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, és sokat vagyunk a tavaszi, őszi napfényen, amivel D-vitamin készleteinket tölthetjük fel. A kellő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás nagymértékben csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, kevésbé hajlamosít az elhízásra. Segítségükkel kordában tartható a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterinszint. Nem utolsósorban nélkülözhetetlen rostforrások, amelyekkel szintén elkerülhető egy sor az idősebb életkorral gyakran velejáró betegség.

A gyümölcsök és zöldségek vitamintartalmuk mellett antioxidánsokban is gazdagok, amelyek segítenek az ún. szabadgyökök lekötésében. A szabadgyökök sok betegséghez hozzájárulnak, így a rosszindulatú daganatok kialakulásához is. Az antioxidánsok segítik az immunrendszer erősítését, javítják az idegrendszer működését is.

A gyümölcsbevitel növelése mellett jót tesz az egészségünknek, ha csökkentjük a bevitt kalóriát, főleg az ún. üres kalóriákat, mint amilyenek a cukros ételek, a tészta- és kenyérfélék, péksütemények. Helyettük válasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Fontos, hogy együnk sok halat, hiszen a bennük lévő omega-zsírsavak szintén sok betegség megelőzésében szerepet játszhatnak. Így jótékony hatással vannak az immunrendszerre, csökkentik a depressziót, a szív- és érrendszeri betegségek, rákos folyamatok kialakulásának kockázatát.

Helyes táplálkozás és… sok mozgás!
A helyes táplálkozás mellett létfontosságú, hogy sokat mozogjunk, ugyanis a fizikai aktivitás hiánya hozzájárulhat az idő előtti öregedéshez és betegségek kialakulásához. Kutatók kimutatták, hogy már napi húsz percnyi mozgás (intenzív séta, futás, stb.) is radikálisan képes megváltoztatni egészségi állapotunkat. Emellett a sportnak számos más pozitív hatása is van az egészségünkre nézve: jó közérzetet biztosít, csökkenti a stresszt és a depressziót, segít elkerülni számos krónikus betegség kialakulását.

További cikkeket olvashat a témában az egészségmagazin.com weboldalon.

MEGOSZTÁS