Bár a tavalyi évben a hazánkban költő fecskefajok száma eggyel emelkedett (vörhenyes fecske, Balatonfüred) egyedszámuk folyamatos csökkenést mutat az elmúlt évtizedekben.

A füsti fecske könnyen felismerhető villás farkáról és torokfoltjáról
-Hirdetés-

A településekhez kötődő füsti fecskék és molnárfecskék állománya a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai alapján megfeleződött az elmúlt 20 évben. A kutatók szerint a drasztikus visszaesés több okra vezethető vissza, melyek együttes hatása alakította ki a jelenlegi, kedvezőtlen képet. Ezek között vannak olyan globális problémák, mint a klímaváltozás vagy a vonulás során használt élőhelyek leromlása, illetve helyi gondok egyaránt. Ezek közül ki kell emelnünk a fecskefészkek leverésének negatív hatásait, mely ellehetetleníti a fiókanevelést, tönkreteszi a költést az adott évre. Védett madarakról révén szó ez törvénybe ütközik, melyre az idei évtől a hatóságok fokozott figyelmet fognak fordítani. 

Április 1-től egyáltalán nem, de addig is csak egyedi hatósági engedéllyel lehet eltávolítani a fecskefészkeket a házakról.

A fecskék természetvédelmi értéke ötvenezer forint, de nem csak a fészkek, hanem a tojások elpusztítását is büntetik.

A molnárfecskét a mellén látható fehér folt teszi könnyen felismerhetővé

A fecskékkel való együttélés a látvány okozta élményen túl is előnyökkel jár az emberek számára; táplálékuk repülő rovarokból áll, így hatékonyan gyérítik a szúnyogokat, legyeket, muslincákat. A fészek alatt lepotyogó ürülék problémáját pedig könnyen megoldhatjuk fecskepelenka felszerelésével.

Á.Ö. 

MEGOSZTÁS