A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából ismét egy remek alkalom nyílt tudásunk fejlesztésére. 2018. április 23-án immár sokadik alkalommal tartottak Csecsemő- és kisgyermek elsősegélynyújtó címmel tanfolyamot. Az évente négy alkalommal megtartott rendezvényre, mindig nagy az érdeklődés.

-Hirdetés-

Bálint Sándorné a Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezetének területi elnöke, és ifjúsági szakvédőnő küldetésének érzi az elsősegély-nyújtás népszerűsítését. Három éve rendszeresen látogat el Kiskőrösre és tart előadást. A mai napon segítségére voltak Varga-Urbán Erika mentőtiszt és Szeitzné Nyírő Csilla a kalocsai Vöröskereszt területi vezetője.

Az oktatás lényege elsősorban az élet és az egészség védelme volt, de megtudhattuk azt is, hogy mi a teendő, ha otthon valamilyen sérülést szenved a gyermek. A témák között szerepelt a mentőhívás, a sérült vizsgálata, agyrázkódás, rosszullétek, lázcsillapítás, a kullancscsípés veszélyei és megelőzése, de szó esett a kruppról is. Megtudhattuk azt is, mit kell tenni méh-és darázscsípés esetén, marószer okozta sérüléskor, mérgezéskor vagy égési sérüléskor, lázgörcs esetén. A résztvevők gyakorolhatták a sérült vizsgálatának menetét, az újraélesztést, a különböző sérülések-törések ellátását.

A kisgyermekes szülők vagy leendő anyukák a rendezvény után önbizalommal telve térhettek haza otthonukban, hiszen a megszerzett tudásukat tudják majd kamatoztatni baj esetén. Eredményes elsősegély csak attól várható el aki, rendelkezik alapvető ismeretekkel, határozott, képes úrrá lenni saját és környezete ideges, sokszor pánikszerű hangulatán. Ezekben segített a mai alkalom, és a jövőben is várják azok jelentkezését, akik az esetleges segítségnyújtáshoz biztos alapokat szeretnének kapni.

B.M. 

MEGOSZTÁS