Elindult az országszerte csaknem 800 programmal zajló közösségek hete

-Hirdetés-

Élményműhellyel, biciklis felvonulással és kiállítás megnyitóval vette kezdetét a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat május 7-én, Kiskőrösön. Az ország 376 településén csaknem 800 közösségépítő programmal várják a programszervezők május 7. és 13. között azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megtapasztalni, hogy „Együtt lenni, együtt tenni jó”. Az idén második alkalommal meghirdetett programsorozat olyan eseményeknek ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást, azok sokszínűségét és a bennük rejlő értékeket.
A Közösségek Hetén a cél ismét bebizonyítani, hogy mindenki találhat érdeklődésének, értékrendjének megfelelő közösséget, melynek teljes értékű tagja lehet.

Az országos rendezvény a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban tartott ünnepélyes eseménnyel vette kezdetét, ahol köszöntőt mondott Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere és Szászi András, az Úttörténeti Múzeum vezetője.

Az „Élményműhely – Kupola építése” nyitó program érdekessége, hogy a különleges építmény folyamatosan, a rendezvény alatt nyerte el végső formáját. Közben a Kiskőrös főteréről elindult kerékpáros felvonulás, a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő Józsi nevű úthenger vezetésével, begördült a múzeum udvarára.  A programot a „Közösen könnyebb” című kiállítás megnyitója zárta.A Közösségek Hete országos rendezvényt hagyományteremtő céllal 2017-ben hirdette meg első alkalommal a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében.
A programsorozat hatalmas sikert aratott, hiszen úgy irányítja rá a figyelmet a helyi kezdeményezésekre, hogy azokat tartósan vonzóvá, ismertté, keresetté teszi.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozhatott intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt. A rendezvénysorozatra minden olyan programmal lehetett jelentkezni, amely – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és az azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre. A több mint ötszáz programszervező között megtalálhatók közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sőt még sportklubok is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A mintegy 800 különböző esemény közül a legtöbb programmal Eger és Veszprém, valamint Budapest, Miskolc és Debrecen készül. Egerben a helyi Kulturális és Művészeti Központban ki lehet próbálni, hogyan szabadítja fel a bennünk rejlő energiát a nevető jóga. A Mosolygó Kórház Alapítvány Egri önkéntes csapatával kézműveskedni és játszani lehet majd, a bátrabbakat pedig a Kaptárkő Egyesület leviszi a túratérképről, hogy megmutasson olyan rejtett természeti kincseket, mint például a Sirok-rozsnaki sziklakúpok. Veszprémben kalózképzőbe várják a legifjabbakat, valamint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár beszÉLŐ könyvtárba hívja az érdeklődőket, ahol a könyvek emberek lesznek, akik történeteket mesélnek az olvasóknak. Izgalmas lesz megfigyelni alkotás közben Tarczy István festőművészt, a csillagászat szerelmeseinek pedig Fényes Lóránd asztrofotós ismeretterjesztő előadása lesz kihagyhatatlan. Miskolcon részt lehet venni az Avasi Közösségi Kávézó kétkezi átalakításában és megújításában, de lehet csatlakozni a speciális helyi labdajáték, a kama újraélesztését célzó bajnoksághoz is. Debrecenben többek között közös kemencézésre, bográcsozásra, szabadtéri játszásra, beszélgetésre és fűben heverészésre várják a közösségépítésre nyitott közönséget. Ózdon a résztvevők úgy fejezik ki szeretetüket a könyvtár iránt, hogy átölelik a könyvtárukat.

A Közösségek Hete rendezvény programjairól a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol az eligazodást megyei bontás segíti. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/  

A programkeresést egy offline-módban is működő mobil alkalmazás segíti: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.sztaki.eventathand_kozossegekhete

Filus Tibor 

MEGOSZTÁS