Június 2-án és 3-án mindenkit szeretettel vártak Kiskőrös Alsókommaszáción, ahol első alkalommal rendezték meg a terület levendula szüretét.

-Hirdetés-

Ribárszki Ákos, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának doktorandusz hallgatója tételfelelés közben határozta el, hogy levendulát fog telepíteni, miután ezzel a növénnyel kapcsolatos ismereteiről kellett számot adnia. Az elképzelése megvalósult, a rengeteg befektetett munka pedig idén meghozta gyümölcsét. A területen ültetett apró palánták kevesebb, mint 2 év alatt helyenként a fél méteres magasságot is elérték.

A terültet kettéosztották és amíg az egyik oldalon mindenki magának szedhette a növényt, addig a túloldalon fényképezkedési lehetőség volt, melyhez kreatív kellékek is rendelkezésre álltak.

A rendkívül sokoldalú, finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény felhasználásáról már a 13. és 14. századból is vannak feljegyzések, de a növény telepítéséről, gondozásáról és felhasználási lehetőségeiről Ákos is szívesen mesélt az odalátogatóknak. Célja, hogy ez a terület családi birtok, családi örökség lehessen, hisz a növény 20 évig is képes megtartani formáját.

A tervek szerint minden évben lehetőség nyílik majd szedd magad akcióra.

O.S.

MEGOSZTÁS