2018. június 25. és július 4. között kihelyezett mellrák szűrővizsgálatokat végez Kiskőrösön a MaMMa Egészségügyi Zrt. – Primavera mobil állomásával, az Országos Népegészségügyi Program keretén belül.

-Hirdetés-

45-65 év közötti női lakosság részére névre szóló, időpontot tartalmazó behívókat küldtek ki a Kormányhivataltól kapott listák alapján.

Amennyiben Ön nem kapott meghívót, de szeretne részt venni a szűrővizsgálaton, keresse fel háziorvosát és kérjen beutalót, ezt követően pedig az alábbi telefonszámon egyeztethet időpontot a kiskőrösi szűrésre: 06-30/257-2836, melynek helyszíne a Petőfi Sándor Művelődési Központ mögötti parkoló.

Az emlőrák hazánkban a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Előfordulási gyakorisága folyamatosan nő, évente kb. 6500 új megbetegedést diagnosztizálnak. A legtöbb beteg a 45 – 65 éves korcsoportba tartozik, ritkább a betegség a fiatalok és az idősebbek között. A nyers statisztikai adatok alapján 1999-ben kormányrendelet tette lehetővé a leginkább érintett korcsoportú nők országos mammográfiás szűrővizsgálatát.


A Primavera Program a Primavera Alapítvány által indított kezdeményezés mozgó emlőrák-szűrő állomások telepítésére. A mobil (mozgó) rákszűrés állomást a MaMMa Egészségügyi Zrt. működteti. A mobil szűrőállomás (Primavera Mobil) részt vesz a Népegészségügyi Programban. Ennek során a Primavera Alapítvány az ÁNTSZ-től kapott (45-65 év közötti érintett női lakosságra vonatkozó) meghívók alapján szervezi meg az egyes helyszíneken a rákszűrés lehetőségét, illetve a mobil szűrőállomás telepítését.


Magyarországon az 50 és 70 év közötti nőknek csak kevesebb mint fele, mindössze 44,6 százaléka vesz részt mammográfián, miközben az európai arány 62 százalékos. Mivel ez azt is jelenti, hogy sokak kezelését nem tudják időben megkezdeni, ez a különbség az emlődaganat kimenetelében is megmutatkozik: miközben nálunk 2013-ban 39,1 százalékos volt a mellrák halálozási aránya, addig az uniós átlag csak 33,2 százalékos.

A korai stádiumban felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható, mégis mintegy 2300-2500 nő életét követeli évente ez a daganattípus Magyarországon. Aligha lehet tehát a rendszeres szűrés fontosságát eléggé hangsúlyozni.

Éljen a felkínált lehetőséggel!

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS