Kiskőrös adott otthont július 2-4-ig egy olyan országos pedagógustalálkozónak, ahova többek között Nyíregyházáról, Miskolcról, Szarvasról, Szombathelyről, Sopronból, Győrből, Pápáról, Békéscsabáról, sőt Erdélyből és Szlovákiából is érkeztek evangélikus óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok – méghozzá közel háromszázan. Őszintén: amikor egy évvel ezelőtt felkértek e rendezvény házigazdai szerepére, voltak aggályaim, azonban kollégáim biztatására mégis igent mondtam e megkeresésre.  

-Hirdetés-

Most, hogy már túl vagyunk e három napon, örömmel osztom meg mindenkivel, hogy ismét milyen jól „vizsgázott” mind intézményünk, mind városunk összefogásból, vendéglátásból. Miután nagyon sokrétű, gyakran egymás mellett párhuzamosan futó programok gördülékeny lebonyolításáért voltunk felelősek, gyakorlatilag nem volt intézményünkben olyan pedagógus, ügyviteli vagy technikai dolgozó, aki ne vette volna ki részét a vendéglátással járó feladatokból. Ha kellett, asztalokat pakoltak, terítettek, idegenvezetősködtek, sofőrszolgálatot vállaltak, sört csapoltak, mosogattak – függetlenül végzettségtől, munkakörtől vagy beosztástól. Igazi csapatmunka volt – tulajdonképpen már ezért megérte bevállalni ezt a nem kis munkával járó feladatot! Azt hiszem, a hat év alatt, mióta egy intézmény vagyunk (óvoda, általános iskola, gimnázium), még soha nem éreztük azt az egységet, amit most, s amit azzal is szimbolizáltunk, hogy mindannyian egyforma KEVI feliratú pólóban fogadtuk, kalauzoltuk vendégeinket.

Nemcsak mi, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium, illetve a rendezvény szakmai programjaiért felelős, illetve azt anyagilag is támogató EPSZTI dolgozói éreztük fontosnak, hogy a hozzánk érkező vendégek jól érezzék magukat, s lehetőségeinkhez képest minél jobb körülményeket biztosítsunk számukra. Kiskőrös Város Önkormányzata ajándéktáskákkal, sátrak, sörpadok felállításával, ingyenes szálláshelyekkel segítettek bennünket. De ugyanígy nagyon jelentős anyagi támogatást kaptunk az Imperiál és a Szarvas Hotel üzemeltetőitől is a számunkra nyújtott árengedményeken keresztül. A KŐRÖS TANKER Kft. szintén árengedménnyel és a helyi buszok rendelkezésünkre bocsátásával járult hozzá a NYEPA sikeres lebonyolításához. Rohoska Laci, Dulai Gyuri és Kolozsvári Zoli most is nagyon finomra sikerült bográcsos marhapörköltje még szerdán is beszédtéma volt vendégeink körében, akár a Patka Pista által sütött kemencés kenyérlángos. Köszönet érte nekik is, illetve köszönjük Rózsa Tibinek a kölcsönbe kapott kemencét! De ugyanígy köszönettel tartozunk a WeiszhauptB. Kovács családnak a több vödörnyi savanyúságért, Dulai Jánosnak és Dulai Ágnesnek a támogatásként kapott almaléért, gyümölcsért, a Bim-Bam cukrászda üzemeltetőjének, Németh Csabának a fagyikuponokért. Köszönjük Kecskeméti Pál tisztelendő úrnak s az evangélikus fúvószenekarnak a hétfői térzenét, az Exaudi kórusnak a megnyitó ünnepségen való szereplését, de ugyanígy köszönettel tartozunk a művészeti iskola tanárainak, Gmoser Istvánnak, Tóth Ferencnek, illetve az általuk felkészített diákoknak szereplésükért. Szintén köszönet illeti Gmoser Györgyöt és mazsorettes lányait, illetve azon óvodásainkat, tanulóinkat, akik az ünnepi gálaműsoron szerepeltek. Emellett köszönjük a Művelődési Ház dolgozóinak a segítségét is, akárcsak a Szlovák Tájházban, János Vitéz Látogatóközpontban, Petőfi Szülőházban dolgozókét. Gmoser Zsuzsa néni és a kiskőrösi szlovák népdalkórus, illetve citerazenekar tagjai szintén felejthetetlen élményt nyújtottak főként Erdélyből és Szlovákiából érkezett vendégeinknek. A NYEPA résztvevői kedden több fakultatív program közül választhattak. Köszönjük Joachim Eckerlének, hogy segítségével fogadták egyik csoportunkat a kecskeméti Mercedes gyárban; köszönjük Csákovics Istvánnak, hogy ingyen rendelkezésünkre bocsátotta a családja által üzemeltetett Bor-Vendégházat. Végezetül köszönjük médiatámogatóinknak is – Alföldi Tükör, Vira Magazin, Kőrösi Hírek, Petőfi Népe, Kiskőrös TV – , hogy eseményeinket rendszeresen figyelemmel kísérték, s mindenki másnak, aki munkájával hozzájárult ennek a számunkra felejthetetlen három napnak a megrendezéséhez.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária intézményvezető
Fotók: Filus Tibor, KEVI

MEGOSZTÁS