Gmoser István egész életében szeretett a lovakkal foglalkozni, 25 éve pedig egy csikóval lett boldogabb. Úgy gondolta, hogy belevág egy nagyobb vállalkozásba, így a csikó mellé vett még egy lovat, majd szaporodni kezdtek és mára Kiskőrös egyik legnagyobb lovardája lett.

-Hirdetés-

Az István lovastanya területe a régi kis Csukás-tó területén helyezkedik el, ami régen egy mocsaras, lápos rész volt. A terület megszerzése ezen felül is nagy akadályokba ütközött, mivel a Kiskunsági Nemzeti Park része a terület. Érdekesség még, hogy a lovarda előtti földesút választja el Kiskőrös bel- és külterületétét.

Ma 15 lóval, 10 hektár legelővel és lovaskocsival várja a vendégeket a lovasiskola. A lovarda épülete szállásként is szolgál, így a lovastáborba érkezők is szállással, teljes ellátással nyaralhatnak.

Többféle tábort indított az István lovastanya, melynek vezetője Gmoser Zsuzsanna. Van sportos, napközis, ottalvós tábor, melyekre már most sokan jelentkeznek. Eddig egy napközis és egy ottalvós tábor volt, melyekre 30 körüli létszámmal vettek részt gyerekek.

A tábor középpontjában a lovaglás áll. A fő cél, hogy a gyerekek egy hét alatt megtanuljanak alap szinten lovagolni, bánni a lovakkal. Nagyon népszerű a fiatalok körében a lovaglás a sport élménye miatt is és a lovakkal való érzelmi kötelék is fontos.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS