Már javában tart a nyári szünet, melynek hasznos eltöltése komoly kihívás a családok számára. A kicsik felügyeletét külön meg kell szervezni, míg a serdülő korosztály már szeretne önállósodni, legszívesebben egész nap csak a barátaikkal töltenék idejüket, vagy otthon gépeznének. A szülők ma már számtalan tábor közül tudnak választani, ugyanakkor nem minden család engedheti meg magának a nyaralást, táborozást. A nyári szünet kialakításakor az alábbi szempontokat érdemes végiggondolni és figyelembe venni:

  • Közvetlenül az iskolakezdés után célszerű egy intenzívebb pihenős időszakot tartani, mert az egész éves tanulás után nagyon elfáradnak a gyerekek. Nem szerencsés, ha egyből a nyári házi feladatokat veszik elő vagy matektáborral kezdik a vakációt. Később augusztus végén visszaállhat az élet a régi kerékvágásba apránként. Elég az utolsó 2-3 hétben foglalkozni az iskolával, elkezdeni beszerezni a tanévkezdés kellékeit.
  • Ha kaptak nyárra házi feladatot, kötelező olvasmányt a diákok, ezek megtanulása, elolvasása ne maradjon a szünidő végére. A kezdeti pihenés után kisebb részekre osztva lassabb tempóban a nyár végéig könnyen teljesíthetőek a feladatok.
  • Nem szerencsés, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt otthonuktól a gyerekek. Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy. Fontos, hogy a megszokott környezetében, az otthonában is tudjon pihenni. A nyári program tervezésekor ezt is érdemes figyelembe venni.
  • Az otthon töltött idő is lehet nyaralás, nem gond, ha nem minden család engedheti meg magának a különböző táborokat és a nyaralást. A nyári szünetben jó, ha egy kicsit lazítunk a hétköznapi szokásokon. Érdemes becsempészi a nyaralás hangulatát a hétköznapokba is: egy esti fagyizás, egy-egy strandélmény vagy medencézés a kertben ideális feltöltődést nyújthat a nyári szünet mindennapjaiban.
-Hirdetés-

Forrás: http://gyermekpszichologus.blog.hu

MEGOSZTÁS