Sok ember keres alternatívát a sportolásra nyáron, mivel ilyenkor több lehetőségünk van a szabadban mozogni, nagyobb kedvvel is kezdünk neki, viszont sok olyan dolog van, amire oda kell figyelni a jó időben. Hachbold Nóra, személyi edzőt kérdeztük a mozgás fontosságáról, mit és hogyan érdemes nyáron sportolni.

-Hirdetés-

Miért fontos rendszeresen sportolni nyáron is?
-A nyár azért jó, mert nagyon sok lehetőség van a szabadban, a friss levegőn sportolni, ami sokkal jobb, mint egy bezárt teremben.

Ami még fontos, hogy az étkezés valamilyen szinten szociális dolog lett, nyáron főképp. Nagyon sokan járnak nyaralni és ezek alkalmával „ami belefér” alapon fogyasztanak az emberek. Emiatt egyensúlyt kell tartani a rendszeres sporttal, hogy egészségesek legyünk és formában tudjunk maradni.

-Kánikulában mire kell figyelni?
Vagy nagyon korán vagy relatíve későn időzítsük az edzéseket, keressük az árnyékos helyeket, ne 40°C-ban kezdjük el. A folyadékpótlásra mindenképp oda kell figyelni és a napégés elleni védelemre is.

-Mozgás közben mennyi folyadékot fogyasszunk?
-Egyénfüggő, de ez mindig adott, én személy szerint a napi 3 litert szoktam betartani. Mozgás előtt nem érdemes sokat, ha a mozgás pörgős, kardiós, közben többször keveset ajánlott, utána pedig mindenképpen hidratálni kell a szervezetünket.

-Milyen szüneteket érdemes tartani?
-Ha valaki elmegy futni hosszútávot, az nyilván lefutja egyben. Ha van egy csoportos cross training, akkor lehet intervallumos jellegű. Például 45 mp-ig dolgoznak, addig a gyakorlatba beleraknak annyi ismétlést amennyit tudnak és utána 15 mp pihenő. Ez attól is függ mit akarunk fejleszteni és milyen edzettségi szintű emberről van szó.

-Mik szoktak lenni a gyakori hibák?
-A helytelen végrehajtás mindenféleképp. Ha valakinek nincs sportmúltja, annak legalább az elején érdemes személyi edzőt fogadni, mivel, ha helytelenül végzi, akkor sokkal nagyobb kárt okozhat. Az a baj, hogy a gyakorlatoknak interneten is utána lehet nézni, de ott nem fogják megmondani milyen hibáid vannak, hogyan csináld helyesen.

-Mit tanácsolsz izomtömeg növelésre?
-Izomtömegnöveléshez kellenek a súlyok, gépek. Crossfittel is lehet erősíteni, de ki kell tolni a maximumig a súlyokat. Fontos, hogy a végletekig kitoljuk a határokat és akkor eredményesek lehetünk. Ezeken felül nagyon fontos a fehérjebevitel, magasabb szinten a táplálékkiegészítők fogyasztása és a helyes, kiegyensúlyozott étrend.

-Ha valaki fogyni szeretne?
-Azt szoktam javasolni, hogy építsen be valamilyen kardió jellegű testmozgást, és a megfelelő étrend is fontos, aminek az alapja az, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe. Ez a fogyás alapvető tézise.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS